Wytrawna wielkanocna przekąska - sałatka w ptysiach
Co można zrobić z ciasta parzonego? Ptysie, eklery, karpatkę, obwarzanki, groszek ptysiowy… To bardzo uniwersalne ciasto i ma szerokie zastosowanie w kuchni. Możemy je wykorzystać zarówno do deserów, jak i do dań wytrawnych.
Ciasto parzone po upieczeniu jest lekkie i chrupiące a w środku puste. Dzięki temu wypieki z ciasta parzonego idealnie nadają się do nadziewania.
Polecam z ciasta parzonego upiec ptysie i wypełnić je jajeczną sałatką z twarożkiem i marynowanymi grzybami. Do sałatki wykorzystałam marynowane podgrzybki Leśne skarby. Sałatkę możemy przygotować odpowiednio wcześniej i schłodzić w lodówce. Gotowe danie serwujemy na dwa sposoby. Albo sami tuż przed podaniem przekrawamy ptysie i wypełniamy sałatką, albo pozwalamy biesiadnikom przy stole samodzielnie przygotować sobie przekąskę. Taka sałatka to fajny pomysł na jajeczne danie na wielkanocnym stole.
SKŁADNIKI
PTYSIE
- 200 g mąki
- 250 ml wody
- 100 g masła
- 4 jaja
- szczypta soli
SAŁATKA
- 5 jajek
- 200 g twarogu półtłustego
- 1 - 2 szalotki lub czerwona cebula
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 - 2 łyżki majonezu
- słoik marynowanych grzybów (około 120 g grzybów po odsączeniu z zalewy)
- po łyżce siekanego świeżego koperku i szczypiorku
- sól, pieprz
WYKONANIE
PTYSIE
W garnku zagotowujemy wodę z masłem i szczyptą soli. Na wrzątek wsypujemy mąkę, zmniejszamy ogień i energicznie ucieramy, tak długo, aż ciasto będzie lśniące i gładkie i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Ciasto studzimy i przekładamy do miksera. Wbijamy pojedynczo jajka miksując dokładnie po każdym dodaniu . Miękkim i plastycznym ciastem wypełniamy rękaw cukierniczy i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia okrągłe porcje ciasta. Pieczemy 20 - 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. Studzimy na kratce.
SAŁATKA
Jaja gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek, kroimy w kostkę. Twaróg rozdrabniamy widelcem. Obraną szalotkę kroimy w drobną kostkę. Marynowane podgrzybki dokładnie odsączamy z zalewy i kroimy w cienkie paski. W misce mieszamy delikatnie wszystkie składniki sałatki, doprawiamy solą i pieprzem. Ptysie przekrawamy na pół i wypełniamy sałatką.
Smacznego!
Cztery Fajery - blog kulinarny 2020-03-31 12:35:01
Nie próbowałam dotychczas łączyć grzybów z twarogiem, chociaż może to być ciekawe doświadczenie
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-04-01 00:44:39
Marynowane grzyby z jajkiem, twarogiem i majonezem bardzo smacznie się komponują 🙂
Odpowiedz
Marzena 2020-04-02 13:56:00
Cudna propozycja, a ptysiowe koszyczki zgapię od Ciebie. Myślę, że zaskoczę mile rodzinkę ☺️
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-04-02 17:38:13
Bardzo ciekawa jestem co "wrzucisz" do swoich ptysiowych koszyczków 🙂
Odpowiedz
Biała 2020-03-31 14:05:51
Bardzo ciekawe połączenie sera białego i marynowanych grzybów. Idą święta więc na pewno pozwolę sobie wykorzystać pomysł.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-04-01 00:42:16
Polecam, ta sałatka jest bardzo smaczna 🙂
Odpowiedz
Papierowa Łowczyni 2020-04-01 11:35:57
Nigdy nie jadłam ptysiów w takim wydaniu. Jestem bardzo ciekawa jak to się wszystko komponuje, bo wygląda obłędnie. W szczególności, że połączenie jest na prawdę niecodzienne. Muszę wypróbować Twojego przepisu i tyle :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-04-01 20:00:53
Polecam, ptysie z sałatką smakują wybornie 🙂
Odpowiedz
Iwona Banach 2020-04-01 17:02:27
Ptysie zazwyczaj jadałam na słodko, ale w sumie, jak teraz pomyślałam, ciasto jest neutralne, nawet bardzo, pomysł masz doskonały! Wygląda cudnie, i tak jak teraz pomyślałam, to właściwie nieograniczone pole do popisu - inwencja autorska niesamowita! NIESAMOWITA jest twoja kreatywność!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-04-01 19:59:16
Dziękuję i pozdrawiam 🙂
Odpowiedz
Klimaty Agness 2020-04-01 17:16:43
Bardzo fajny pomysł, super połączenie grzybów z twarogiem... zaskakujące. Koniecznie do wypróbowania :)
Pozdrawiam ciepło, Agness:)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-04-01 19:56:19
Twaróg, jaja i marynowane grzybki całkiem, całkiem dobrze razem smakują 😉
Odpowiedz
Wiola Korzeniowska 2020-04-02 14:53:53
Przepiękne i na pewno pyszne! 😍 uwielbiam takie niecodzienne podanie codziennych potraw 😊
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-04-02 17:36:52
Bardzo pysznie 🙂
Odpowiedz
Ania 2020-04-01 19:44:43
Ptysie uwielbiam od dziecka ale zawsze jadłam je na słodko, a takich jak proponujesz jeszcze nie miałam okazji jeść i powiem szczerze nawet bym chyba na to nie wpadła żeby zrobić je inaczej. Taki farsz bardzo mi się podoba i jestem skłonna takie zrobić :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-04-01 19:55:12
To bardzo uniwersalne ciasto, polecam 🙂
Odpowiedz
Anna 2020-04-01 21:17:37
Ciekawe jak smakuje twaróg z grzybami z marynaty...Nigdy nie próbowałam. Intrygujące połączenie!
W moim rodzinnym domu były zawsze mini ptysie z jajkiem i szynką, z łososiem, i z pieczarkami.
Sięgaliśmy po nie bez umiaru. Były przepyszne!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-04-02 00:12:36
Grzyby z marynaty zastępują w sałatce kiszone lub marynowane ogórki, więc jest to ten kwaśny element w daniu 😉
Odpowiedz
Cztery Fajery - blog kulinarny 2020-04-01 22:30:12
Wróciłam po przepis, jednak zaryzykuję :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-04-02 00:08:27
Olu, namawiam 😉
Odpowiedz
AniaM. 2020-04-01 22:57:16
Świetny pomysł na wytrawne ptysie! Na pewno zrobię, tylko bez grzybków marnowanych. Dziękuję za super podpowiedź na danie.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-04-02 00:12:59
Smacznego 🙂
Odpowiedz
Justyna Borucka 2020-04-02 08:23:19
Zakochałam się w tych ptysiach, jakie one muszą być smaczne :) wyglądają obłędnie. Bardzo mnie intryguje połączenie jajka, twarożku, majonezu i grzybków. Musze przepis wypróbować, choć obawiam się, że mi tak piękne nie wyjdą :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-04-02 12:40:50
Nie muszą być piękne 😉 wiadomo, do zdjęcia wybrałam najładniejszego ptysia 🙂
Odpowiedz
Po prostu MAMA 2020-04-02 16:33:57
Z grzybkami nie jadłam.. Chętnie spróbuję!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-04-02 17:36:27
Polecam, smacznego!
Odpowiedz
Ewelina 2020-04-03 07:57:19
Rewelacyjny pomysł na zaskakującą przekąskę dla gości. Na pewno będą zaskoczeni takim połączeniem i bardzo ładnie to wygląda.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-04-03 12:17:19
tak, zaskoczenie jest 🙂
Odpowiedz
Joanna 2022-04-08 09:10:34
Witam,
wygląda super., a ja mam inne pytanie. Kiedy mogę przygotować, upiec ptysie przed podaniem? Chodzi o to, że np. jeśli chcę to zrobić na śniadanie wielkanocne, to czy mogę upiec je wcześniej w sobotę, a nadziać w niedzielę?
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-04-08 16:39:52
Tak, jak najbardziej. Często tak robię. Ważne, żeby nadziać ptysie tuż przed podaniem i najlepiej tyle i jesteśmy w stanie zjeść. W poniedziałek podamy kolejną porcję 😉
Odpowiedz
Joanna 2022-04-08 17:41:49
dziękuję bardzo, a ile wychodzi ptysiów z podanych proporcji?
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-04-11 22:07:36
Nie liczyłam... to zależy, jak duże będą ptysie
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.