A savory Easter snack - salad in cream puffs

What can you do with choux pastry? Cream puffs, eclairs, karpatka, obwarzanki, puff peas... This is a very versatile cake and has a wide range of uses in the kitchen. We can use them both for desserts and savory dishes.


The scalded cake after baking is light and crispy and empty inside. Thanks to this, choux pastries are ideal for stuffing.


I recommend using the choux pastry to bake puffs and fill them with an egg salad with cottage cheese and marinated mushrooms. I used marinated boletes for the salad  Forest Treasures. The salad can be prepared well in advance and cooled in the fridge. We serve the ready dish in two ways. Either, just before serving, we cut the puffs and fill them with salad, or let the guests at the table prepare the snack themselves. Such a salad is a nice idea for an egg dish on the Easter table.


Ingredients

POTIES

200 g flour

250 ​​ml of water

100 g of butter

4 eggs

pinch of salt

SALA

5 eggs

200 g of semi-fat cottage cheese

1 - 2 shallots or red onions

2 tablespoons of natural yogurt

1 - 2 tablespoons of mayonnaise

a jar of marinated mushrooms (about 120 g of mushrooms after draining from the brine) - for me it's marinated boletes Forest treasures

a tablespoon of chopped fresh dill and chives

salt, pepper


Execution

POTIES

Boil water in a pot butter and a pinch of salt. Pour the flour into the boiling water, reduce the heat and beat vigorously until the dough is shiny and smooth and starts to pull away from the walls of the pot. We test the dough and transfer to the mixer. Crack in the eggs one at a time, mixing thoroughly after each adding. A soft and plastic dough fill a pastry bag and squeeze onto a baking tray lined with baking paper round pieces of cake. Bake for 20 - 30 minutes in an oven heated to 200°C. We cool on the grate.

SALA

Hard-boiled eggs, cooled, peeled, we cut into cubes. Crumble the cottage cheese with a fork. Cut the peeled shallot into small pieces ankle. Drain the marinated boletes thoroughly from the brine and slice thinly stripes. Mix gently in the bowl mix all salad ingredients, season with salt and pepper. Cut the birds into half and fill with salad.


Enjoy!

also check

Quail eggs marinated in beetroot - spring salad

jajka-przepiorcze-marynowane-w-buraczkach-wiosenna-salatka

Mini pizza with ricotta, asparagus and quail egg

mini-pizza-z-ricotta-szparagami-i-przepiorczym-jajem

Herbal and garlic yeast knots with marinara sauce

ziolowo-czosnkowe-drozdzowe-wezelki-z-sosem-marinara

Eggs with avocado mousse and peppercorn, or watercress

jaja-z-musem-z-awokado-i-pieprzyca-siewna-czyli-rzezucha

Comments

Cztery Fajery - blog kulinarny 2020-03-31 12:35:01

Nie próbowałam dotychczas łączyć grzybów z twarogiem, chociaż może to być ciekawe doświadczenie

Response

TajemniceSmaku 2020-04-01 00:44:39

Marynowane grzyby z jajkiem, twarogiem i majonezem bardzo smacznie się komponują 🙂

Response

Marzena 2020-04-02 13:56:00

Cudna propozycja, a ptysiowe koszyczki zgapię od Ciebie. Myślę, że zaskoczę mile rodzinkę ☺️

Response

TajemniceSmaku 2020-04-02 17:38:13

Bardzo ciekawa jestem co "wrzucisz" do swoich ptysiowych koszyczków 🙂

Response

Biała 2020-03-31 14:05:51

Bardzo ciekawe połączenie sera białego i marynowanych grzybów. Idą święta więc na pewno pozwolę sobie wykorzystać pomysł.

Response

TajemniceSmaku 2020-04-01 00:42:16

Polecam, ta sałatka jest bardzo smaczna 🙂

Response

Papierowa Łowczyni 2020-04-01 11:35:57

Nigdy nie jadłam ptysiów w takim wydaniu. Jestem bardzo ciekawa jak to się wszystko komponuje, bo wygląda obłędnie. W szczególności, że połączenie jest na prawdę niecodzienne. Muszę wypróbować Twojego przepisu i tyle :)

Response

TajemniceSmaku 2020-04-01 20:00:53

Polecam, ptysie z sałatką smakują wybornie 🙂

Response

Iwona Banach 2020-04-01 17:02:27

Ptysie zazwyczaj jadałam na słodko, ale w sumie, jak teraz pomyślałam, ciasto jest neutralne, nawet bardzo, pomysł masz doskonały! Wygląda cudnie, i tak jak teraz pomyślałam, to właściwie nieograniczone pole do popisu - inwencja autorska niesamowita! NIESAMOWITA jest twoja kreatywność!

Response

TajemniceSmaku 2020-04-01 19:59:16

Dziękuję i pozdrawiam 🙂

Response

Klimaty Agness 2020-04-01 17:16:43

Bardzo fajny pomysł, super połączenie grzybów z twarogiem... zaskakujące. Koniecznie do wypróbowania :)
Pozdrawiam ciepło, Agness:)

Response

TajemniceSmaku 2020-04-01 19:56:19

Twaróg, jaja i marynowane grzybki całkiem, całkiem dobrze razem smakują 😉

Response

Wiola Korzeniowska 2020-04-02 14:53:53

Przepiękne i na pewno pyszne! 😍 uwielbiam takie niecodzienne podanie codziennych potraw 😊

Response

TajemniceSmaku 2020-04-02 17:36:52

Bardzo pysznie 🙂

Response

Ania 2020-04-01 19:44:43

Ptysie uwielbiam od dziecka ale zawsze jadłam je na słodko, a takich jak proponujesz jeszcze nie miałam okazji jeść i powiem szczerze nawet bym chyba na to nie wpadła żeby zrobić je inaczej. Taki farsz bardzo mi się podoba i jestem skłonna takie zrobić :)

Response

TajemniceSmaku 2020-04-01 19:55:12

To bardzo uniwersalne ciasto, polecam 🙂

Response

Anna 2020-04-01 21:17:37

Ciekawe jak smakuje twaróg z grzybami z marynaty...Nigdy nie próbowałam. Intrygujące połączenie!
W moim rodzinnym domu były zawsze mini ptysie z jajkiem i szynką, z łososiem, i z pieczarkami.
Sięgaliśmy po nie bez umiaru. Były przepyszne!

Response

TajemniceSmaku 2020-04-02 00:12:36

Grzyby z marynaty zastępują w sałatce kiszone lub marynowane ogórki, więc jest to ten kwaśny element w daniu 😉

Response

Cztery Fajery - blog kulinarny 2020-04-01 22:30:12

Wróciłam po przepis, jednak zaryzykuję :)

Response

TajemniceSmaku 2020-04-02 00:08:27

Olu, namawiam 😉

Response

AniaM. 2020-04-01 22:57:16

Świetny pomysł na wytrawne ptysie! Na pewno zrobię, tylko bez grzybków marnowanych. Dziękuję za super podpowiedź na danie.

Response

TajemniceSmaku 2020-04-02 00:12:59

Smacznego 🙂

Response

Justyna Borucka 2020-04-02 08:23:19

Zakochałam się w tych ptysiach, jakie one muszą być smaczne :) wyglądają obłędnie. Bardzo mnie intryguje połączenie jajka, twarożku, majonezu i grzybków. Musze przepis wypróbować, choć obawiam się, że mi tak piękne nie wyjdą :)

Response

TajemniceSmaku 2020-04-02 12:40:50

Nie muszą być piękne 😉 wiadomo, do zdjęcia wybrałam najładniejszego ptysia 🙂

Response

Po prostu MAMA 2020-04-02 16:33:57

Z grzybkami nie jadłam.. Chętnie spróbuję!

Response

TajemniceSmaku 2020-04-02 17:36:27

Polecam, smacznego!

Response

Ewelina 2020-04-03 07:57:19

Rewelacyjny pomysł na zaskakującą przekąskę dla gości. Na pewno będą zaskoczeni takim połączeniem i bardzo ładnie to wygląda.

Response

TajemniceSmaku 2020-04-03 12:17:19

tak, zaskoczenie jest 🙂

Response

Joanna 2022-04-08 09:10:34

Witam,

wygląda super., a ja mam inne pytanie. Kiedy mogę przygotować, upiec ptysie przed podaniem? Chodzi o to, że np. jeśli chcę to zrobić na śniadanie wielkanocne, to czy mogę upiec je wcześniej w sobotę, a nadziać w niedzielę?

Response

TajemniceSmaku 2022-04-08 16:39:52

Tak, jak najbardziej. Często tak robię. Ważne, żeby nadziać ptysie tuż przed podaniem i najlepiej tyle i jesteśmy w stanie zjeść. W poniedziałek podamy kolejną porcję 😉

Response

Joanna 2022-04-08 17:41:49

dziękuję bardzo, a ile wychodzi ptysiów z podanych proporcji?

Response

TajemniceSmaku 2022-04-11 22:07:36

Nie liczyłam... to zależy, jak duże będą ptysie

Response

add comment

Your email address will not be published.