Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Jajka faszerowane w skorupkach z grzybami i ziołami

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Jajka faszerowane w skorupkach, panierowane i smażone na maśle. Skorupki jajek z farszem z jajek, pieczarek lub innych grzybów, cebuli i ziół, to wyśmienite połączenie smaków i tekstur

Jajka faszerowane w skorupkach to niezwykle smaczne i efektowne danie, które z pewnością zachwyci Twoich gości. To połączenie jajek na twardo z wyjątkowym nadzieniem z grzybów, cebuli i aromatycznych ziół. Ta potrawa może być idealnym dodatkiem do śniadania, lunchboxa lub kolacji. Chociaż jej przygotowanie może wymagać trochę pracy, efekt końcowy jest tego wart.

jajka faszerowane w skorupkach

SKŁADNIKI

WYKONANIE

  1. Ugotowane jajka na twardo przecinamy na pół razem ze skorupką — najlepiej zrobić to ostrym, ząbkowanym nożem.
  2. Białka i żółtka wybieramy łyżeczką, drobno siekamy lub rozgniatamy widelcem.
  3. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle lub oleju.
  4. Dodajemy drobno posiekane grzyby, smażymy przez 15 - 20 minut (pieczarki krócej tak, aby nadmiar wilgoci wyparował).
  5. Usmażone grzyby z cebulą łączymy z posiekanymi jajkami.
  6. Dodajemy do smaku śmietanę lub majonez, połowę posiekanych ziół.
  7. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
  8. Gotową masą wypełniamy skorupki jajek, dociskając nadzienie.
  9. Do miski wbijamy surowe jajko, rozbijamy trzepaczką lub widelcem i lekko solimy.
  10. Jajka w skorupkach od strony nadzienia maczamy w ubitym jajku, następnie w bułce tartej i smażyć na patelni na złoty kolor.
  11. Podajemy posypane dodatkowo świeżymi ziołami.
  12. Jemy, wyjmując nadzienie łyżeczką.

Pomysł na faszerowane jajka zaczerpnięty z książki "Kuchnia Lwowska. Moja kulinarna podróż przez Galicję" autorstwa Marianny Dushar i Ihora Lylo.

jajka faszerowane w skorupkach

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

  • Skorupki jajek można nafaszerować wcześniej, a potem smażyć tuż przed podaniem. To oszczędza czas w momencie, gdy masz gości lub ochotę na pyszne danie w krótkim czasie.
  • Faszerowane jaja w lodówce można przechowywać do 3 dni. Jest to świetny pomysł na szybką przekąskę lub dodatek do lunchboxa, gdy potrzebujesz czegoś smacznego w pracy lub szkole.
  • Jeśli planujesz większą ilość jajek faszerowanych, zalecam przygotowanie podwójnej porcji. Przechowuj je w lodówce i smaż na bieżąco. Dzięki temu zawsze będziesz mieć smaczną przekąskę pod ręką.
  • Świeżo smażone jajka z chrupiącą panierką są najsmaczniejsze!

Zobacz również

Sałatka ziemniaczana z jajkami i sosem z marynowanymi podgrzybkami

salatka-ziemniaczana-z-jajkami-i-sosem-z-marynowanymi-podgrzybkami

Ptysie z sałatką z jajek, twarogu i marynowanych grzybów

ptysie-z-salatka-z-jajek-twarogu-i-marynowanych-grzybow

Jajka sadzone z grzybami leśnymi

jajka-sadzone-z-grzybami-lesnymi

Gniecione ziemniaki z piekarnika z sosem tatarskim z marynowanymi kurkami

gniecione-ziemniaki-z-piekarnika-z-sosem-tatarskim-z-marynowanymi-kurkami

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.