Jajka faszerowane w skorupkach, panierowane i smażone na maśle. Skorupki jajek z farszem z jajek, pieczarek lub innych grzybów, cebuli i ziół, to wyśmienite połączenie smaków i tekstur
Jajka faszerowane w skorupkach to niezwykle smaczne i efektowne danie, które z pewnością zachwyci Twoich gości. To połączenie jajek na twardo z wyjątkowym nadzieniem z grzybów, cebuli i aromatycznych ziół. Ta potrawa może być idealnym dodatkiem do śniadania, lunchboxa lub kolacji. Chociaż jej przygotowanie może wymagać trochę pracy, efekt końcowy jest tego wart.
![jajka faszerowane w skorupkach](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/09/IMG_0748-960x1440.webp)
SKŁADNIKI
- 5 jajek na twardo
- 100 g cebuli
- 1 - 2 świeże prawdziwki lub pieczarki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka kwaśnej śmietany, jogurtu naturalnego lub majonezu
- sól
- mielony czarny pieprz
- 1 jajko do panierowania
- 3 łyżki bułki tartej do panierowania
- masło lub olej do smażenia
WYKONANIE
- Ugotowane jajka na twardo przecinamy na pół razem ze skorupką — najlepiej zrobić to ostrym, ząbkowanym nożem.
- Białka i żółtka wybieramy łyżeczką, drobno siekamy lub rozgniatamy widelcem.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle lub oleju.
- Dodajemy drobno posiekane grzyby, smażymy przez 15 - 20 minut (pieczarki krócej tak, aby nadmiar wilgoci wyparował).
- Usmażone grzyby z cebulą łączymy z posiekanymi jajkami.
- Dodajemy do smaku śmietanę lub majonez, połowę posiekanych ziół.
- Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
- Gotową masą wypełniamy skorupki jajek, dociskając nadzienie.
- Do miski wbijamy surowe jajko, rozbijamy trzepaczką lub widelcem i lekko solimy.
- Jajka w skorupkach od strony nadzienia maczamy w ubitym jajku, następnie w bułce tartej i smażyć na patelni na złoty kolor.
- Podajemy posypane dodatkowo świeżymi ziołami.
- Jemy, wyjmując nadzienie łyżeczką.
Pomysł na faszerowane jajka zaczerpnięty z książki "Kuchnia Lwowska. Moja kulinarna podróż przez Galicję" autorstwa Marianny Dushar i Ihora Lylo.
![jajka faszerowane w skorupkach](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/09/IMG_0765-960x1440.webp)
PORADY I WSKAZÓWKI
- Skorupki jajek można nafaszerować wcześniej, a potem smażyć tuż przed podaniem. To oszczędza czas w momencie, gdy masz gości lub ochotę na pyszne danie w krótkim czasie.
- Faszerowane jaja w lodówce można przechowywać do 3 dni. Jest to świetny pomysł na szybką przekąskę lub dodatek do lunchboxa, gdy potrzebujesz czegoś smacznego w pracy lub szkole.
- Jeśli planujesz większą ilość jajek faszerowanych, zalecam przygotowanie podwójnej porcji. Przechowuj je w lodówce i smaż na bieżąco. Dzięki temu zawsze będziesz mieć smaczną przekąskę pod ręką.
- Świeżo smażone jajka z chrupiącą panierką są najsmaczniejsze!
Tagi
grzybyprzekąskajogurtcebulamajonezszczypiorekjajkapietruszkaz patelniWielkanoccały rokpieczarkiZobacz również
Śniadaniowa sałatka z awokado, rukolą i jajami z zatarem
![sniadaniowa-salatka-z-awokado-rukola-i-jajami-z-zatarem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/05/salatka-z-jajkami-po-palestynsku.jpg)
Chrupiące grzanki z ricottą i leśnymi grzybami
![grzanki-z-ricotta-i-grzybami](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/09/grzanki-z-ricotta-i-grzybami.jpg)
Sałatka śledziowa z pieczonymi ziemniakami
![salatka-sledziowa-z-pieczonymi-ziemniakami](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/11/Śledzie-i-ziemniaki.jpg)
Grillowane ziołowe chlebki z grzybami i żółtym serem
![grillowane-ziolowe-chlebki-z-grzybami-i-zoltym-serem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/05/IMG_4304-3-960x1440.webp)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.