Jajka faszerowane w skorupkach, panierowane i smażone na maśle. Skorupki jajek z farszem z jajek, pieczarek lub innych grzybów, cebuli i ziół, to wyśmienite połączenie smaków i tekstur

Jajka faszerowane w skorupkach to niezwykle smaczne i efektowne danie, które z pewnością zachwyci Twoich gości. To połączenie jajek na twardo z wyjątkowym nadzieniem z grzybów, cebuli i aromatycznych ziół. Ta potrawa może być idealnym dodatkiem do śniadania, lunchboxa lub kolacji. Chociaż jej przygotowanie może wymagać trochę pracy, efekt końcowy jest tego wart.

jajka faszerowane w skorupkach

SKŁADNIKI

  • 5 jajek na twardo
  • 100 g cebuli
  • 1 - 2 świeże prawdziwki lub pieczarki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany, jogurtu naturalnego lub majonezu
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • 1 jajko do panierowania
  • 3 łyżki bułki tartej do panierowania
  • masło lub olej do smażenia

WYKONANIE

  1. Ugotowane jajka na twardo przecinamy na pół razem ze skorupką — najlepiej zrobić to ostrym, ząbkowanym nożem.
  2. Białka i żółtka wybieramy łyżeczką, drobno siekamy lub rozgniatamy widelcem.
  3. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle lub oleju.
  4. Dodajemy drobno posiekane grzyby, smażymy przez 15 - 20 minut (pieczarki krócej tak, aby nadmiar wilgoci wyparował).
  5. Usmażone grzyby z cebulą łączymy z posiekanymi jajkami.
  6. Dodajemy do smaku śmietanę lub majonez, połowę posiekanych ziół.
  7. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
  8. Gotową masą wypełniamy skorupki jajek, dociskając nadzienie.
  9. Do miski wbijamy surowe jajko, rozbijamy trzepaczką lub widelcem i lekko solimy.
  10. Jajka w skorupkach od strony nadzienia maczamy w ubitym jajku, następnie w bułce tartej i smażyć na patelni na złoty kolor.
  11. Podajemy posypane dodatkowo świeżymi ziołami.
  12. Jemy, wyjmując nadzienie łyżeczką.

Pomysł na faszerowane jajka zaczerpnięty z książki "Kuchnia Lwowska. Moja kulinarna podróż przez Galicję" autorstwa Marianny Dushar i Ihora Lylo.

jajka faszerowane w skorupkach

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Skorupki jajek można nafaszerować wcześniej, a potem smażyć tuż przed podaniem. To oszczędza czas w momencie, gdy masz gości lub ochotę na pyszne danie w krótkim czasie.
  • Faszerowane jaja w lodówce można przechowywać do 3 dni. Jest to świetny pomysł na szybką przekąskę lub dodatek do lunchboxa, gdy potrzebujesz czegoś smacznego w pracy lub szkole.
  • Jeśli planujesz większą ilość jajek faszerowanych, zalecam przygotowanie podwójnej porcji. Przechowuj je w lodówce i smaż na bieżąco. Dzięki temu zawsze będziesz mieć smaczną przekąskę pod ręką.
  • Świeżo smażone jajka z chrupiącą panierką są najsmaczniejsze!

Zobacz również

Śniadaniowa sałatka z awokado, rukolą i jajami z zatarem

sniadaniowa-salatka-z-awokado-rukola-i-jajami-z-zatarem

Chrupiące grzanki z ricottą i leśnymi grzybami

grzanki-z-ricotta-i-grzybami

Sałatka śledziowa z pieczonymi ziemniakami

salatka-sledziowa-z-pieczonymi-ziemniakami

Gniecione ziemniaki z piekarnika z sosem tatarskim z marynowanymi kurkami

gniecione-ziemniaki-z-piekarnika-z-sosem-tatarskim-z-marynowanymi-kurkami

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.