Cynamonowa beza połączonej z bitą śmietaną, kremową ricottą i soczystymi kawałkami pomarańczy. Doskonały deser, który sprawdzi się na każdą okazję
Jak przygotować cynamonową bezę z bitą śmietaną, ricottą i pomarańczami?
Beza to deser, którego zwykle nie planuje. Najczęściej przygotowuję bezy, kiedy zostają mi białka z innych przepisów. Tej się upiekło dzięki zapiekanemu awokado z łososiem i żółtkami.
Cynamonowa beza z bitą śmietaną z ricottą i pomarańczami. Bezę podałam z pomarańczami, bo akurat był na nie sezon, a cynamon bo bardzo lubię takie połączenie.
SKŁADNIKI
Beza
- 4 białka
- 200 g cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
Krem
- 200 ml śmietanki 30%
- 200 ml serka ricotta
- 50 g cukru pudru
- 2 łyżki soku z pomarańczy
Pomarańcze
- 2 duże pomarańcze
- 1 łyżka cukru
WYKONANIE
Beza
- Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem, pod koniec ubijania stopniowo, najlepiej po jednej łyżce dodajemy cukier.
- Kiedy już uzyskamy sztywna błyszczącą pianę dodajemy sok z cytry i jeszcze chwilę ubijamy.
- Na sam koniec dosypujemy mąkę ziemniaczaną, cynamon i miksujemy - delikatnie, dosłownie 2 -3 obroty i gotowe!
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia, rysujemy okrąg, około 20 cm i wykładamy na niego masę bezową.
- Za pomocą szpatułki kształtujemy w miarę zgrabny kopczyk.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 165-170 °C.
- Do rozgrzanego piekarnika wstawiamy bezę i pieczemy 5 minut.
- Po 5 minutach zmniejszamy moc piekarnika na 100 - 110°C i pieczemy bezę przez 1,5 - 2 godziny.
- Studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Dobrym sposobem jest włożyć pomiędzy drzwiczki a piekarnik drewnianą łyżkę. Bezę najlepiej upiec wieczorem i pozostawić ją na cała noc w nagrzanym piekarniku.
Krem
- Opakowanie ze śmietanką wkładamy na 15 minut do zamrażarki.
- Cukier puder, sok z pomarańczy łączymy z ricottą, dokładanie mieszamy.
- Śmietankę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z ricottą i odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Pomarańcze
- Pomarańcze filetujemy - ostrym nożem z owocu odcinamy górną i dolną część, tak aby było widać miąższ.
- Następnie stawiamy pomarańczę pionowo i ścinamy skórkę razem z białym albedo.
- Z tak przygotowanego owocu, ostrym i cienkim nożem wykrawamy filety spomiędzy białych błonek.
- Filety odkładamy na bok, z pozostałej części pomarańczy ręką wyciskamy sok.
- W małym rondelku podgrzewamy sok i cukier, aż uzyskamy syrop, studzimy.
- Bezę wykładamy na talerz lub paterę.
- Dekorujemy kremem, obkładamy filetami z pomarańczy, polewamy pomarańczowym sosem, oprószamy cynamonem.
- Dla orzeźwienia możemy dodać świeże listki mięty.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Oprócz pomarańczy, możesz użyć innych owoców do dekoracji, takich jak maliny, borówki, kiwi lub mandarynki. Wybierz sezonowe owoce, aby dodać świeżości i koloru deserowi.
- Zamiast kremu z bitą śmietaną i ricottą, możesz wypróbować inne warianty, na przykład krem z mascarpone lub lemon curd. Dodanie lemon curd da lekko kwaśny smak, który doskonale równoważy słodycz bezy.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.