Cynamonowa beza połączonej z bitą śmietaną, kremową ricottą i soczystymi kawałkami pomarańczy. Doskonały deser, który sprawdzi się na każdą okazję

Jak przygotować cynamonową bezę z bitą śmietaną, ricottą i pomarańczami?

Beza to deser, którego zwykle nie planuje. Najczęściej przygotowuję bezy, kiedy zostają mi białka z innych przepisów. Tej się upiekło dzięki zapiekanemu awokado z łososiem i żółtkami.

Cynamonowa beza z bitą śmietaną z ricottą i pomarańczami. Bezę podałam z pomarańczami, bo akurat był na nie sezon, a cynamon bo bardzo lubię takie połączenie.


SKŁADNIKI

Beza

  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

Krem

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 200 ml serka ricotta
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z pomarańczy

Pomarańcze

  • 2 duże pomarańcze
  • 1 łyżka cukru

WYKONANIE

Beza

  1. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem, pod koniec ubijania stopniowo, najlepiej po jednej łyżce dodajemy cukier.
  2. Kiedy już uzyskamy sztywna błyszczącą pianę dodajemy sok z cytry i jeszcze chwilę ubijamy.
  3. Na sam koniec dosypujemy mąkę ziemniaczaną, cynamon i miksujemy - delikatnie, dosłownie 2 -3 obroty i gotowe!
  4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, rysujemy okrąg, około 20 cm i wykładamy na niego masę bezową.
  5. Za pomocą szpatułki kształtujemy w miarę zgrabny kopczyk.
  6. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 165-170 °C.
  7. Do rozgrzanego piekarnika wstawiamy bezę i pieczemy 5 minut.
  8. Po 5 minutach zmniejszamy moc piekarnika na 100 - 110°C i pieczemy bezę przez 1,5 - 2 godziny.
  9. Studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Dobrym sposobem jest włożyć pomiędzy drzwiczki a piekarnik drewnianą łyżkę. Bezę najlepiej upiec wieczorem i pozostawić ją na cała noc w nagrzanym piekarniku.

Krem

  1. Opakowanie ze śmietanką wkładamy na 15 minut do zamrażarki.
  2. Cukier puder, sok z pomarańczy łączymy z ricottą, dokładanie mieszamy.
  3. Śmietankę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z ricottą i odstawiamy na pół godziny do lodówki.

Pomarańcze

  1. Pomarańcze filetujemy - ostrym nożem z owocu odcinamy górną i dolną część, tak aby było widać miąższ.
  2. Następnie stawiamy pomarańczę pionowo i ścinamy skórkę razem z białym albedo.
  3. Z tak przygotowanego owocu, ostrym i cienkim nożem wykrawamy filety spomiędzy białych błonek.
  4. Filety odkładamy na bok, z pozostałej części pomarańczy ręką wyciskamy sok.
  5. W małym rondelku podgrzewamy sok i cukier, aż uzyskamy syrop, studzimy.
  6. Bezę wykładamy na talerz lub paterę.
  7. Dekorujemy kremem, obkładamy filetami z pomarańczy, polewamy pomarańczowym sosem, oprószamy cynamonem.
  8. Dla orzeźwienia możemy dodać świeże listki mięty.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Oprócz pomarańczy, możesz użyć innych owoców do dekoracji, takich jak maliny, borówki, kiwi lub mandarynki. Wybierz sezonowe owoce, aby dodać świeżości i koloru deserowi.
  • Zamiast kremu z bitą śmietaną i ricottą, możesz wypróbować inne warianty, na przykład krem z mascarpone lub lemon curd. Dodanie lemon curd da lekko kwaśny smak, który doskonale równoważy słodycz bezy.

Zobacz również

Tort namiętności, czyli beza Pawłowej - Pavlova z bitą śmietaną, jeżynami i marakują

tort-namietnosci-czyli-beza-pawlowej-pavlova-z-bita-smietana-jezynami-i-marakuja

Bułeczki drożdżowe z ricottą, pomarańczami i kruszonką

buleczki-drozdzowe-z-ricotta-pomaranczami-i-kruszonka

Gruszki gotowane w czerwonym winie z korzennymi przyprawami

gruszki-gotowane-w-czerwonym-winie-z-przyprawami-korzennymi

Kandyzowane kumkwaty z miodem, cynamonem, anyżem i likierem pomarańczowym

kandyzowane-kumkwaty-z-miodem-cynamonem-anyzem-i-likierem-pomaranczowym

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.