Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Cynamonowa beza z bitą śmietaną z ricottą i pomarańczami

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Cynamonowa beza połączonej z bitą śmietaną, kremową ricottą i soczystymi kawałkami pomarańczy. Doskonały deser, który sprawdzi się na każdą okazję

Jak przygotować cynamonową bezę z bitą śmietaną, ricottą i pomarańczami?

Beza to deser, którego zwykle nie planuje. Najczęściej przygotowuję bezy, kiedy zostają mi białka z innych przepisów. Tej się upiekło dzięki zapiekanemu awokado z łososiem i żółtkami.

Cynamonowa beza z bitą śmietaną z ricottą i pomarańczami. Bezę podałam z pomarańczami, bo akurat był na nie sezon, a cynamon bo bardzo lubię takie połączenie.


SKŁADNIKI

Beza

Krem

Pomarańcze

WYKONANIE

Beza

  1. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem, pod koniec ubijania stopniowo, najlepiej po jednej łyżce dodajemy cukier.
  2. Kiedy już uzyskamy sztywna błyszczącą pianę dodajemy sok z cytry i jeszcze chwilę ubijamy.
  3. Na sam koniec dosypujemy mąkę ziemniaczaną, cynamon i miksujemy - delikatnie, dosłownie 2 -3 obroty i gotowe!
  4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, rysujemy okrąg, około 20 cm i wykładamy na niego masę bezową.
  5. Za pomocą szpatułki kształtujemy w miarę zgrabny kopczyk.
  6. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 165-170 °C.
  7. Do rozgrzanego piekarnika wstawiamy bezę i pieczemy 5 minut.
  8. Po 5 minutach zmniejszamy moc piekarnika na 100 - 110°C i pieczemy bezę przez 1,5 - 2 godziny.
  9. Studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Dobrym sposobem jest włożyć pomiędzy drzwiczki a piekarnik drewnianą łyżkę. Bezę najlepiej upiec wieczorem i pozostawić ją na cała noc w nagrzanym piekarniku.

Krem

  1. Opakowanie ze śmietanką wkładamy na 15 minut do zamrażarki.
  2. Cukier puder, sok z pomarańczy łączymy z ricottą, dokładanie mieszamy.
  3. Śmietankę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z ricottą i odstawiamy na pół godziny do lodówki.

Pomarańcze

  1. Pomarańcze filetujemy - ostrym nożem z owocu odcinamy górną i dolną część, tak aby było widać miąższ.
  2. Następnie stawiamy pomarańczę pionowo i ścinamy skórkę razem z białym albedo.
  3. Z tak przygotowanego owocu, ostrym i cienkim nożem wykrawamy filety spomiędzy białych błonek.
  4. Filety odkładamy na bok, z pozostałej części pomarańczy ręką wyciskamy sok.
  5. W małym rondelku podgrzewamy sok i cukier, aż uzyskamy syrop, studzimy.
  6. Bezę wykładamy na talerz lub paterę.
  7. Dekorujemy kremem, obkładamy filetami z pomarańczy, polewamy pomarańczowym sosem, oprószamy cynamonem.
  8. Dla orzeźwienia możemy dodać świeże listki mięty.

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

  • Oprócz pomarańczy, możesz użyć innych owoców do dekoracji, takich jak maliny, borówki, kiwi lub mandarynki. Wybierz sezonowe owoce, aby dodać świeżości i koloru deserowi.
  • Zamiast kremu z bitą śmietaną i ricottą, możesz wypróbować inne warianty, na przykład krem z mascarpone lub lemon curd. Dodanie lemon curd da lekko kwaśny smak, który doskonale równoważy słodycz bezy.

Kategorie

Na Słodko

Zobacz również

Tort namiętności, czyli beza Pawłowej - Pavlova z bitą śmietaną, jeżynami i marakują

tort-namietnosci-czyli-beza-pawlowej-pavlova-z-bita-smietana-jezynami-i-marakuja

Odwrócone ciasto z jabłkami w karmelu - ciasto jabłkowe z karmelem

odwrocone-ciasto-z-jablkami-w-karmelu-ciasto-jablkowe-z-karmelem

Truskawki w cynamonowych koszyczkach z ciasta filo

truskawki-w-cynamonowych-koszyczkach-z-filo-z-mascarpone-i-ricotta-szybki-i-pyszny-deser

Migdałowe ciasto z Santiago de Compostela

migdalowe-ciasto-z-santiago-de-compostela

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.