Migdałowe ciasto z Santiago de Compostela

Tarta de Santiago. Migdałowe ciasto z Santiago de Compostela

Tarta de Santiago to przepyszne migdałowe ciasto, zwane również ciastem pielgrzymów. Bardzo słodkie, wilgotne i energetyczne jest idealnym deserem dla strudzonych pielgrzymów podróżujących na szlaku do Santiago de Compostela.

Znakiem szczególnym tego ciasta jest pewien detal - krzyż św. Jakuba w kształcie miecza. Ten charakterystyczny krzyż, możemy wydrukować i wyciąć z szablonu , następnie położyć na środek przestudzonego ciasta i obsypać cukrem pudrem.

Wiosną kiedy wszystko kwitnie wkoło możemy udekorować ciasto kwiatami migdałowca.

Ale pamiętajcie, kwiaty migdałowca nie są jadalne! *

Jeżeli chcemy użyć kwiatów do dekoracji zabezpieczamy końcówki (łodygi) folią spożywczą, tak żeby nie miały bezpośredniego kontaktu z ciastem.


SKŁADNIKI

  • 250 g migdałów bez skórki
  • 6 jaj
  • 250 g cukru pudru
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • masło i mąka kukurydziana do wysmarowania i obsypania foremki
  • cukier puder do oprószenia ciasta

WYKONANIE

Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką kukurydziana.

Migdały mielimy w malakserze, jednak nie na mąkę, a raczej na drobny "piasek".

Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem pudrem na jasny kogel-mogel. Dodajemy zmielone migdałami, skórkę otartą z cytrusów , aromat migdałowy dokładnie mieszamy.

Białka ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z masą migdałową i przekładamy do tortownicy.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy około 30 -40 minut.

Smacznego!

*Informacja potwierdzona przez autorytet w dziedzinie kwiatów jadalnych - Małgorzatę Kalembę-Drożdż z Trochę innej cukierni

Zobacz również

Crostata di limone - tarta cytrynowa z migdałami

crostata-di-limone-tarta-cytrynowa-z-migdalami

Zaletti - kukurydziane włoskie ciasteczka z rodzynkami

zaletti-kukurydziane-wloskie-ciasteczka-z-rodzynkami

Grecka chałka z czekoladą, migdałami i skórką z pomarańczy

grecka-chalka-z-czekolada-migdalami-i-skorka-pomaranczy

Wiśnie i borówki w kruchym cieście

wisnie-i-borowki-w-kruchym-ciescie

Komentarze

Zuza 2018-05-12 19:55:43

zapowiada się smakowicie :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-05-14 18:34:57

Ciasto jest bardzo pyszne 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.