Tarta de Santiago. Migdałowe ciasto z Santiago de Compostela
Tarta de Santiago to przepyszne migdałowe ciasto, zwane również ciastem pielgrzymów. Bardzo słodkie, wilgotne i energetyczne jest idealnym deserem dla strudzonych pielgrzymów podróżujących na szlaku do Santiago de Compostela.
Znakiem szczególnym tego ciasta jest pewien detal - krzyż św. Jakuba w kształcie miecza. Ten charakterystyczny krzyż, możemy wydrukować i wyciąć z szablonu , następnie położyć na środek przestudzonego ciasta i obsypać cukrem pudrem.
Wiosną kiedy wszystko kwitnie wkoło możemy udekorować ciasto kwiatami migdałowca.
Ale pamiętajcie, kwiaty migdałowca nie są jadalne! *
Jeżeli chcemy użyć kwiatów do dekoracji zabezpieczamy końcówki (łodygi) folią spożywczą, tak żeby nie miały bezpośredniego kontaktu z ciastem.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką kukurydziana.
Migdały mielimy w malakserze, jednak nie na mąkę, a raczej na drobny "piasek".
Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem pudrem na jasny kogel-mogel. Dodajemy zmielone migdałami, skórkę otartą z cytrusów , aromat migdałowy dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z masą migdałową i przekładamy do tortownicy.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy około 30 -40 minut.
Smacznego!
*Informacja potwierdzona przez autorytet w dziedzinie kwiatów jadalnych - Małgorzatę Kalembę-Drożdż z Trochę innej cukierni
Zuza 2018-05-12 19:55:43
zapowiada się smakowicie :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2018-05-14 18:34:57
Ciasto jest bardzo pyszne 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.