![](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/05/Tarta-de-santiago-2-595x860.jpg)
Tarta de Santiago to przepyszne migdałowe ciasto, zwane również ciastem pielgrzymów. Bardzo słodkie, wilgotne i energetyczne jest idealnym deserem dla strudzonych pielgrzymów podróżujących na szlaku do Santiago de Compostela.
Znakiem szczególnym tego ciasta jest pewien detal - krzyż św. Jakuba w kształcie miecza. Ten charakterystyczny krzyż, możemy wydrukować i wyciąć z szablonu , następnie położyć na środek przestudzonego ciasta i obsypać cukrem pudrem.
Wiosną kiedy wszystko kwitnie wkoło możemy udekorować ciasto kwiatami migdałowca.
Ale pamiętajcie, kwiaty migdałowca nie są jadalne! *
Jeżeli chcemy użyć kwiatów do dekoracji zabezpieczamy końcówki (łodygi) folią spożywczą, tak żeby nie miały bezpośredniego kontaktu z ciastem.
SKŁADNIKI
250 g migdałów bez skórki
6 jaj
250 g cukru pudru
skórka otarta z jednej pomarańczy
skórka otarta z jednej cytryny
kilka kropel aromatu migdałowego
masło i mąka kukurydziana do wysmarowania i obsypania foremki
cukier puder do oprószenia ciasta
WYKONANIE
Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką kukurydziana.
Migdały mielimy w malakserze, jednak nie na mąkę, a raczej na drobny "piasek".
Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem pudrem na jasny kogel-mogel. Dodajemy zmielone migdałami, skórkę otartą z cytrusów , aromat migdałowy dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z masą migdałową i przekładamy do tortownicy.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy około 30 -40 minut.
Smacznego!
*Informacja potwierdzona przez autorytet w dziedzinie kwiatów jadalnych - Małgorzatę Kalembę-Drożdż z Trochę innej cukierni
Zobacz również
Crostata di limone - tarta cytrynowa z migdałami
![crostata-di-limone-tarta-cytrynowa-z-migdalami](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/06/5X9A5086-960x1440.webp)
5 Wyjątkowych Deserów Kawowych. Przepisy na Tiramisu, Affogato, Trufle, Crème Brûlée i Babeczki
![5-wyjatkowych-deserow-kawowych-przepisy-na-tiramisu-affogato-trufle-creme-brulee-i-babeczki](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/06/IMG_4821-2-960x1440.webp)
Czekoladowy deser z czereśniami. Clafoutis - szybki, łatwy i wykwintny francuski deser
![czekoladowy-deser-z-czeresniami-clafoutis-szybki-latwy-i-wykwintny-francuski-deser](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/07/IMG_0266-960x1440.webp)
Biskuttini Tal - Lewż. Maltańskie ciasteczka migdałowe
![biskuttini-tal-lewz-maltanskie-ciasteczka-migdalowe](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/04/5X9A4743-595x892.webp)
Zuza 2018-05-12 19:55:43
zapowiada się smakowicie :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2018-05-14 18:34:57
Ciasto jest bardzo pyszne 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.