Delikatne, puszyste, czekoladowe ciasto z nutą pomarańczy. Szybkie i łatwe ciasto czekoladowo pomarańczowe
Delikatne, puszyste, czekoladowe z nutą pomarańczowy. Takie jest to ciasto. Przepis od Żanety ( IG _zycieodkuchni), która napisała "... kawał kakaowej błogości, którą można odkrawać po plasterku. I tak jak lekko się zjada, tak szybko i lekko się robi". Po takiej rekomendacji długo się nie zastanawiałam i je upiekłam. Było łatwo, było szybko, ale przede wszystkim czekoladowo i pomarańczowo. Tak lubię!
SKŁADNIKI
- 150 g miękkiego masła
- 2 łyżki syropu klonowego
- 120 g cukru trzcinowego
- 150 g mąki
- 25 g kakao
- 1 łyżeczka sody
- 2 jaja
- sok i otarta skórka z 2 średniej wielkości pomarańczy
WYKONANIE
- Masło, cukier i syrop klonowy ucieramy na puszystą masę.
- W drugiej misce mieszamy mąkę, kakao i sodę.
- Do masy maślanej dodajemy po jednym jajku nie przerywając ucierania.
- Następnie dodajemy suche składniki na przemian z sokiem z pomarańczy oraz otartą skórkę pomarańczową.
- Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o długości 20 cm tzw. keksówki.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 45 - 50 minut.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.