Najlepsza szarlotka na świecie, moja ulubiona!
Szarlotka czy Charlotte?
Klasyczna szarlotka to placek z kruchego ciasta przełożony jabłkami, najlepiej winnymi, takimi jak szara reneta lub antonówka.
![](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/10/szarlotka-595x858.jpg)
Jednak to, co dziś nazywamy szarlotką z charlotte ma niewiele wspólnego.
"W XVIII wieku na cześć Charlotte, żony Jerzego III, króla Anglii, powstał ciepły deser z dodatkiem smażonych jabłek, nazwany jej imieniem. Okrągłą formę o brzegach rozszerzających się ku górze (tzw. forma szarlotkową) wykładano biszkoptami lub kawałkami białego chleba z masłem, potem wypełniano gęsta marmoladą owocową, zapiekano i podawano na ciepło."*
Jest pewne podobieństwo między szarlotką a charlotte - obie idealnie smakują na ciepło, szczególnie z dodatkiem lodów waniliowych.
SKŁADNIKI
CIASTO
- 500 g mąki
- 250 g masła
- 80 g cukru
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
NADZIENIE JABŁKOWE
- 2 kg jabłek ( szara reneta lub antonówka)
- 80 g cukru
- sok 1 1/2 cytryny
- cynamon w proszku - my lubimy dużo, ale dodajcie tyle ile lubicie
PIANA Z BIAŁEK
- 3 białka jaj
- 50 g cukru
DODATKOWO
- cukier puder do oprószenia
WYKONANIE
CIASTO
Składniki na ciasto kruche zagniatamy ręcznie lub miksujemy w malakserze. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, każdą zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce minimum godzinę.
NADZIENIE JABŁKOWE
Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy nożem na kawałki, bezpośrednio do dużej rozgrzanej patelni (lub garnka). Dodajemy sok z cytryny, cukier, cynamon i mieszamy. Nie smażymy za długo, mniej więcej do redukcji soku, chociaż to też zależy od soczystości owoców.
PIANA Z BIAŁEK
Białka i cukier ubijamy na sztywną pianę.
SZARLOTKA
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą.
Połową schłodzonego ciasta wykładamy dno formy i na nie wykładamy nadzienie jabłkowe. Jabłka przykrywamy pianą z białek i na to ścieramy na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy około 45 minut. Schłodzone posypujemy cukrem pudrem.
Szarlotka najlepiej smakuje podana na gorąco z gałką zimnych lodów waniliowych. Smacznego!
Szarlotka czy Charlotte? U mnie to Szarlotka Jannette, której dziękuję za przepis.
Ponieważ jabłka to niewątpliwie najpopularniejsze owoce w naszym kraju polecam również:
* cytat z książki Hanny Szymanderskiej "Dania z anegdotą"
Kategorie
Ciasta i deseryTagi
jabłkacynamonkruche ciastociasto z owocamideser z owocamiszarlotkaklasyczne ciastoszarlotka na gorącoszarlotka z lodamiZobacz również
Rustykalne małe tartaletki z jabłkami i rumowym solonym karmelem
![rustykalne-male-tartaletki-z-jablkami-i-rumowym-solonym-karmelem](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/01/Jabłka-galettes-z-solonym-karmelem-595x860.jpg)
Pieczone jabłka z dyniowym karmelem i chlebową kruszonką
![pieczone-jablka-z-dyniowym-karmelem-i-chlebowa-kruszonka](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/11/IMG_1720-2-960x1440.webp)
Ciasto z jabłkami - zatopione jabłka w cieście z czekoladą
![ciasto-z-jablkami-zatopione-jablka-w-ciescie-z-czekolada](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/01/5X9A4274-3-595x892.webp)
Odwrócone ciasto z jabłkami w karmelu - ciasto jabłkowe z karmelem
![odwrocone-ciasto-z-jablkami-w-karmelu-ciasto-jablkowe-z-karmelem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/11/5X9A4120-1-960x1440.webp)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.