Najlepsza szarlotka na świecie, moja ulubiona!

Szarlotka czy Charlotte?

Klasyczna szarlotka to placek z kruchego ciasta przełożony jabłkami, najlepiej  winnymi, takimi jak szara reneta lub antonówka.


Jednak to, co dziś nazywamy szarlotką z charlotte ma niewiele wspólnego.

"W XVIII wieku na cześć Charlotte, żony Jerzego III, króla Anglii, powstał ciepły deser z dodatkiem smażonych jabłek, nazwany jej imieniem. Okrągłą formę o brzegach rozszerzających się ku górze (tzw. forma szarlotkową) wykładano biszkoptami lub kawałkami białego chleba z masłem, potem wypełniano gęsta marmoladą owocową, zapiekano i podawano na ciepło."*

Jest pewne podobieństwo między szarlotką a charlotte - obie idealnie smakują na ciepło, szczególnie z dodatkiem lodów waniliowych.

Składniki

CIASTO

  • 500 g mąki
  • 250 g masła
  • 80 g cukru
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

NADZIENIE JABŁKOWE

  • 2 kg jabłek ( szara reneta lub antonówka)
  • 80 g cukru
  • sok 1 1/2 cytryny
  • cynamon w proszku - my lubimy dużo, ale dodajcie tyle ile lubicie

PIANA Z BIAŁEK

  • 3 białka jaj
  • 50 g cukru

DODATKOWO

  • cukier puder do oprószenia

Wykonanie

CIASTO

Składniki na ciasto kruche zagniatamy ręcznie lub miksujemy w malakserze. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, każdą zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce minimum godzinę.

NADZIENIE JABŁKOWE

Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy nożem na kawałki, bezpośrednio do dużej rozgrzanej patelni (lub garnka). Dodajemy sok z cytryny, cukier, cynamon i mieszamy.  Nie smażymy za długo, mniej więcej do redukcji soku, chociaż to też zależy od soczystości owoców.

PIANA Z BIAŁEK

Białka i cukier ubijamy na sztywną pianę.

SZARLOTKA

Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą.
Połową schłodzonego  ciasta wykładamy dno formy i na nie wykładamy nadzienie jabłkowe. Jabłka przykrywamy pianą z białek i na to ścieramy na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy około 45 minut. Schłodzone posypujemy cukrem pudrem.

Szarlotka najlepiej smakuje podana na gorąco z gałką zimnych lodów waniliowych. Smacznego!

Szarlotka czy Charlotte? U mnie to Szarlotka Jannette, której dziękuję za przepis.

Ponieważ jabłka to niewątpliwie najpopularniejsze owoce w naszym kraju polecam również:

* cytat z książki Hanny Szymanderskiej "Dania z anegdotą"

Kategorie

Ciasta i desery

Zobacz również

Rustykalne małe tartaletki z jabłkami i rumowym solonym karmelem

rustykalne-male-tartaletki-z-jablkami-i-rumowym-solonym-karmelem

Kruche tartaletki z kremem migdałowym i agrestem

kruche-tartaletki-z-kremem-migdalowym-i-agrestem

Słodkie drożdżowe bułki do odrywania pieczone w mlecznym sosie

slodkie-drozdzowe-bulki-do-odrywania-pieczone-w-mlecznym-sosie

Śliwki pod chrupiącą skorupką z orzechami laskowymi

sliwki-pod-chrupiaca-skorupka-z-orzechami-laskowymi

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.