Domowe drożdżówki na kefirze są pyszne, mięciutkie i puszyste. Zamiast kefiru do ciasta możemy dodać zsiadłego mleka, maślanki lub jogurtu. Bywa, że nie wszyscy przepadają za nadzieniem z sera i jabłek, wówczas część bułek możemy wypełnić ulubionym dżemem.
Składniki na 9 bułeczek
CIASTO*
500 g mąki
25 g świeżych drożdży
1 jajko
60 g miodu
200 ml kefiru
50 g masła
szczypta soli
NADZIENIE SEROWE
30 g masła
40 g cukru
250 g twarogu
1 żółtko
DUSZONE JABŁKA
4 jabłka
3 łyżki soku z cytryny
20 g cukru
Wykonanie
CIASTO
Drożdże rozprowadzamy z miodem, dodajemy jajko, kefir, mąkę, stopione masło, szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż podwoi objętość.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, dzielimy na 9 części i formujemy kulki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Każdą kulę lekko rozpłaszczamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut do ponownego wyrośnięcia i podwojenia objętości.
Kiedy bułeczki wyrosną, w każdej robimy wgłębienie, najlepiej szklanką i wypełniamy nadzieniem serowym. Na wierzch układamy kawałki duszonych jabłek.
Pieczemy w temperaturze 190°C około 25 minut. Przestudzone możemy oprószyć cukrem pudrem.
NADZIENIE SEROWE
Wszystkie składniki na nadzienie rozgniatamy widelcem lub ucieramy.
DUSZONE JABŁKA
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na ósemki i usuwamy gniazda nasienne. Skrapiamy sokiem z cytryny, zasypujemy cukrem, mieszamy. Podprażamy na patelni, pilnując aby jabłka sie nie rozpadły, studzimy.
Smacznego!
*Inspiracją był przepis na razowe słodkie bułeczki drożdżowe z książki Doroty Świątkowskiej “Moje wypieki”.