Mini galette - małe kruche ciastka z owocami

Solony karmel z rumem w połączeniu z lekko cytrynowymi jabłkami i chrupiącym ciastem sprawi, że tartaletki będą wyjątkowe i nieprzyzwoicie pyszne.


Dodatek soli i rumu zdecydowanie podkręci smak słodkiego klasycznego maślanego karmelu. Polecam przygotować więcej karmelu i odłożyć w lodówce na później. Będzie wspaniałym dodatkiem do lodów, owoców, owsianek, gofrów, czy też naleśników.

SKŁADNIKI

KARMEL

  • 250g cukru
  • 6 łyżek wody
  • 125 ml śmietanki kremówki
  • 40 g masła
  • 25 ml rumu
  • 1/2 łyżeczki soli

CIASTO

  • 350 g mąki
  • 20 g cukru
  • 200 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
  • 80 ml zimnej wody, plus więcej w razie potrzeby
  • 1/2 łyżeczki soli

JABŁKA  

  • 4 - 6 jabłek
  • starta skórka z 1 cytryny
  • soku z 1 cytryny
  • 30 g cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

WYKONANIE

KARMEL

W rondlu podgrzewamy na średnim ogniu 250 g cukru, nie mieszamy. Kiedy cukier zacznie się topić obracamy rondelek delikatnie, aż cukier się rozpuści i zacznie brązowieć.

Gdy cukier zrobi się brązowy wlewamy ostrożnie wodę i bardzo szybko mieszamy, aż cukier znowu się rozpuści. Dodajemy śmietanę i cały czas mieszamy, aż do uzyskania gładkości. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, rum i sól, dokładnie mieszamy, studzimy.

CIASTO

Składniki na ciasto zagniatamy przy pomocy malaksera lub ręcznie, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.

JABŁKA

Jabłka myjemy, przekrawamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. W misce mieszamy plasterki jabłek, skórkę z cytryny, sok z cytryny, cukier i cynamon.

TARTALETKI

Ciasto dzielimy na 6 porcji, każdą rozwałkowujemy na okrągłe placki o grubości 3 mm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka rozkładamy na plackach, brzegi ciasta zawijamy do góry, robimy zakładki, tak aby zakryć część owoców. Blaszkę wkładamy na 30 minut do lodówki.

Rozgrzewamy piekarnik na 200°C. Tartaletki pieczemy około 40 minut, studzimy na kratce. Przestudzone polewamy solonym karmelem.

Zobacz również

Kruche tartaletki z kremem migdałowym i agrestem

kruche-tartaletki-z-kremem-migdalowym-i-agrestem

Rustykalna tarta z truskawkami, rabarbarem i ricottą

rustykalna-tarta-z-truskawkami-rabarbarem-i-ricotta

Tartaletki z galaretką z mango i czekoladowym ganache infuzowanym kawą

tartaletki-z-galaretka-z-mango-i-czekoladowym-ganache-infuzowanym-kawa

Szarlotka czy Charlotte? Najlepsza szarlotka z szarą renetą

szarlotka-czy-charlotte-najlepsza-szarlotka-z-szara-reneta

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.