Bourbon Apple Butter, czyli długo gotowane powidła jabłkowe z dodatkiem burbonu i kardamonu

Czy w maśle jabłkowym jest masło? Czym w ogóle jest masło jabłkowe? W rzeczywistości masło jabłkowe nie zawiera masła, a nazwa "masło" odnosi się do gęstej, nadającej się do smarowania konsystencji. Owoce gotujemy długo i powoli, dzięki czemu cukry owocowe karmelizują się, gęstnieją i zmieniają kolor na ciemny brąz. Następnie całość miksujemy i otrzymujemy gęsty, gładki i aksamitny mus jabłkowy. Masło jabłkowe jest idealne do smarowania tostów, naleśników, może być dodatkiem do owsianek, koktajli, ciast.
Swoje masło jabłkowe przygotowałam z dodatkiem burbonu, soku i otartej skórki pomarańczy oraz kardamonu. Do przygotowania masła polecam wykorzystać całe nasionka zielonego kardamonu. Kardamon to jedna z najdroższych po szafranie i wanilii przypraw świata. Kilka drobnych ziarenek kardamonu wrzuconych do gotujących się jabłek doda przyjemnej ostrości i świeżości. Zawsze staram się kupować kardamon cały (niemielony), gdzie nasionka ukryte są w zielonych kapsułkach. Zielony kardamon w nasionkach, jak również ciemny trzcinowy cukier Muscovado możemy kupić w sklepach internetowych m.in. w Kuchnie Świata.

Składniki
3 kg jabłek
200 ml wody
150 ml whiskey Bourbon
200 g ciemnego trzcinowego cukru Muscovado (Dark Muscovado)
sok i otarta skórka z 1 dużej pomarańczy
nasionka z 3 - 4 kapsułek zielonego kardamonu
szczypta soli
Wykonanie
Jabłka obieramy (albo nie, ja swoich nie obierałam), wycinamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki. Owoce przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy wodę, burbon, cukier muskovado, kardamon, szczyptę oraz sok i skórkę z pomarańczy. Gotujemy na wolnym ogniu, bez przykrycia przez około 2 - 3 godziny. Co jakiś czas mieszamy, pilnując, aby jabłka nie przywarły do dna garnka. Studzimy , przykrywamy i na drugi dzień powtarzamy gotowanie. Jeżeli uważamy, że powidła jabłkowe nie są odpowiednio gęste gotujemy je dłużej lub powtarzamy gotowanie trzeciego dnia. Pod koniec gotowania jabłka miksujemy na gładki i jedwabisty mus. Zmiksowane masło jabłkowe chwilę jeszcze gotujemy, aż będzie gęste. Gorące masło jabłkowe przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy.
Jak zrobić masło jabłkowe w wolnowarze
Jabłka obieramy (albo nie, ja swoich nie obierałam), wycinamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki. Owoce przekładamy do misy wolnowaru dodajemy wodę, burbon, cukier muskovado, kardamon, szczyptę oraz sok i skórkę z pomarańczy. Ustawiamy opcję Low i czas gotowania na 10 godzin. Po 3 godzinach lekko uchylamy pokrywkę (ja wkładam drewnianą łyżkę pomiędzy pokrywkę, a naczynie) i gotujemy dalej.
Po 10 godzinach wyłączamy wolnowar, uchylamy lub odkrywamy pokrywkę i studzimy, najlepiej do następnego dnia.
Drugiego dnia ustawiamy opcję Low i czas gotowania na 6 godzin. Gotujemy z uchylona pokrywką i co 2 godziny mieszamy, pilnując, aby masa nie przywierała do dna naczynia. Na koniec owoce miksujemy i gotujemy dalej około 2 godzi z opcją Low, aż masa jabłkowa będzie gęsta. Gorące masło jabłkowe przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy.

Smacznego!
Polecam również
Marmoladę cytrynową z wolnowaru
Powidła śliwkowe z wolnowaru
Tagi
jabłkaprzetwory domowemus jabłkowyowoce na zimęwolnowarsmarowidło do chlebamasło jabłkowepowidła jabłkowemasło jabłkowe z wolnowaruZobacz również
Marmolada cytrynowa, marmolada cytronowa - tradycyjnie i z wolnowaru

Jabłkowa granola z żurawiną, orzechami...

Kiszone szparagi zielone i fioletowe - domowe kiszonki

Sosnówka - domowa nalewka na młodych pędach sosny

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.