Bourbon Apple Butter, czyli długo gotowane powidła jabłkowe z dodatkiem burbonu i kardamonu

Czy w maśle jabłkowym jest masło? Czym w ogóle jest masło jabłkowe? W rzeczywistości masło jabłkowe nie zawiera masła, a nazwa "masło"  odnosi się do gęstej, nadającej się do smarowania konsystencji. Owoce gotujemy długo i powoli, dzięki czemu cukry owocowe karmelizują się, gęstnieją i zmieniają kolor na ciemny brąz. Następnie całość miksujemy i otrzymujemy gęsty, gładki i aksamitny mus jabłkowy. Masło jabłkowe jest  idealne do smarowania tostów, naleśników, może być dodatkiem do owsianek, koktajli, ciast.

masło jabłkowe Apple Butter

Swoje masło jabłkowe przygotowałam z dodatkiem burbonu, soku i otartej skórki pomarańczy oraz kardamonu. Do przygotowania masła polecam wykorzystać całe nasionka zielonego kardamonu. Kardamon to jedna z najdroższych po szafranie i wanilii przypraw świata. Kilka drobnych ziarenek kardamonu wrzuconych do gotujących się jabłek doda przyjemnej ostrości i świeżości. Zawsze staram się kupować kardamon cały (niemielony), gdzie nasionka ukryte są w zielonych kapsułkach. 

masło jabłkowe

SKŁADNIKI

  • 3 kg jabłek
  • 200 ml wody
  • 150 ml whiskey Bourbon
  • 200 g ciemnego trzcinowego cukru Muscovado - Dark Muscovado
  • sok i otarta skórka z 1 dużej pomarańczy
  • nasionka z 3 - 4 kapsułek zielonego kardamonu
  • szczypta soli

WYKONANIE

  1. Jabłka obieramy (albo nie, ja swoich nie obierałam), wycinamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki.
  2. Owoce przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy wodę, burbon, cukier muskovado, kardamon, szczyptę soli oraz sok i skórkę z pomarańczy.
  3. Gotujemy na wolnym ogniu, bez przykrycia przez około 2 - 3 godziny.
  4. Co jakiś czas mieszamy, pilnując, aby jabłka nie przywarły do dna garnka.
  5. Studzimy, przykrywamy i na drugi dzień powtarzamy gotowanie. 
  6. Jeżeli stwierdzimy, że powidła jabłkowe nie są odpowiednio gęste gotujemy je dłużej lub powtarzamy gotowanie trzeciego dnia.  
  7. Pod koniec gotowania jabłka miksujemy na gładki i jedwabisty mus.  
  8. Zmiksowane masło jabłkowe chwilę jeszcze gotujemy, aż będzie gęste.
  9. Gorące masło jabłkowe przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy.

Jak zrobić masło jabłkowe  w wolnowarze

  1. Jabłka obieramy (albo nie, ja swoich nie obierałam), wycinamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki.
  2. Owoce przekładamy do misy wolnowaru dodajemy wodę, burbon, cukier muskovado, kardamon, szczyptę soli oraz sok i skórkę z pomarańczy.
  3. Ustawiamy opcję Low i czas gotowania na 10 godzin.  
  4. Po 3 godzinach lekko uchylamy pokrywkę (ja wkładam drewnianą łyżkę pomiędzy pokrywkę, a naczynie) i gotujemy dalej.
  5. Po 10 godzinach wyłączamy wolnowar, uchylamy lub odkrywamy pokrywkę i studzimy, najlepiej do następnego dnia.
  6. Drugiego dnia ustawiamy opcję Low i czas gotowania na 6 godzin.
  7. Gotujemy z uchylona pokrywką i co 2 godziny mieszamy, pilnując, aby masa nie przywierała do dna naczynia.
  8. Na koniec owoce miksujemy i gotujemy dalej około 2 godzi z opcją Low, aż masa jabłkowa będzie gęsta.
  9. Gorące masło jabłkowe przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy.
masło jablkowe wolnowar

Polecam również 
Marmoladę cytrynową z wolnowaru
Powidła śliwkowe z wolnowaru

Zobacz również

Śliwkowy chutney z jabłkiem, cebulą i przyprawami

sliwkowy-chutney-z-jablkiem-cebula-i-przyprawami

Domowe powidła śliwkowe na trzy sposoby

powidla-sliwkowe-na-trzy-sposoby

Marmolada cytrynowa, marmolada cytronowa - tradycyjnie i z wolnowaru

marmolada-cytrynowa-marmolada-cytronowa-tradycyjnie-i-z-wolnowaru

Oxymel z sosny, octu jabłkowego i miodu

oxymel-z-sosny-octu-jablkowego-i-miodu

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.