Sałatka z awokado zapieczonym z łososiem i jajkiem

Awokado z łososiem i jajkiem to doskonała dawka kwasów omega-3 w jednym daniu. Ta pyszna sałatka to nie tylko wyjątkowy smak, ale także pomysł na szybkie i zdrowe śniadanie lub kolację.

Awokado z łososiem i jajkiem, czyli super dawka kwasów omega-3 w jednym daniu. Czemu są tak ważne dla naszego organizmu? Kwasy omega-3 są niezbędne dla dobrego funkcjonowania wielu aspektów naszego ciała. Wspierają pracę układu nerwowego i sercowo-naczyniowego, pomagają utrzymać zdrowie stawów i kości, poprawiają wydolność sportową, a nawet zmniejszają ryzyko wystąpienia depresji oraz zaburzeń lękowych. Dlatego warto się upewnić, że nasza dieta jest bogata w ich źródła — na przykład przygotowując tę pyszną sałatkę.

Sałatka z zapieczonym awokado, łososiem i jajkiem to idealny pomysł na szybkie i zdrowe śniadanie lub kolację. To połączenie smaku, świeżości i wartości odżywczych. Prosty przepis - wystarczy włączyć piekarnik, przekroić awokado, wyjąć pestkę, nadziać i włożyć do piekarnika. W ciągu zaledwie 15 minut awokado nabierze wyjątkowego smaku, a Ty zdążysz przygotować mieszankę sałatki i sosu.

Sałatka z awokado zapieczonym z łososiem i jajkiem

SKŁADNIKI dla 2 osób

  • 1 duże awokado
  • 2 żółtka
  • 2 plasterki wędzonego łososia
  • 1 szalotka lub mała czerwona cebula
  • 100 - 150 g mix sałat
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • sól , pieprz

WYKONANIE

  1. Awokado przekrawamy na pół i usuwamy pestkę.
  2. Jeżeli wgłębienie po pestce jest za małe, łyżeczką delikatnie je powiększamy.
  3. W każdej połówce wgłębienie obkładamy plasterkiem łososia formując dołek, do którego delikatnie wkładamy żółtko.
  4. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na około 12 - 15 minut.
  5. Sałaty myjemy i suszymy, cebulę obieramy i kroimy cienko w piórka, wykładamy na talerze.
  6. Z oliwy, musztardy, miodu i soku z limonki przygotowujemy sos.
  7. Sos doprawiamy solą i pieprzem.
  8. Upieczone awokado wykładamy na sałaty, całość polewamy sosem.
  9. Awokado możemy serwować na ciepło lub zimno.

PORADY

Aby uniknąć przechylenia się awokado i wypłynięcia żółtka, warto wykorzystać ciekawy trik. Polecam zapiec awokado na blaszce do muffin odwróconej do góry dnem. Połówki awokado układamy między wypukłościami, sprawdzamy stabilność i wkładamy do piekarnika.

Sałatka z awokado zapieczonym z łososiem i jajkiem

Wpis powstał w ramach współpracy partnerskiej

Zobacz również

Sałatka z łososiem, salsa z granatów, chili i mięty

salatka-z-lososiem-salsa-z-granatow-chili-i-miety

Śniadaniowa sałatka z awokado, rukolą i jajami z zatarem

sniadaniowa-salatka-z-awokado-rukola-i-jajami-z-zatarem

Wiosenna sałatka - jajka przepiórcze marynowane w buraczkach

jajka-przepiorcze-marynowane-w-buraczkach-wiosenna-salatka

Letnia sałatka z czereśniami i serem z niebieską pleśnią

letnia-salatka-z-czeresniami-i-serem-z-niebieska-plesnia

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Odkryj smaki

Kiszony czosnek


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.