Faszerowane jajka musem z awokado, musztardą i rzeżuchą. Jaja z musem z awokado - pomysł na wielkanocne śniadanie i nie tylko
Pieprzyca siewna nazywana jest u nas potocznie rzeżuchą, jednak ta nazwa odnosi się do odrębnego rodzaju roślin. Ale to tylko ciekawostka, bo pewnie przyzwyczajeń nie zmienimy, a pieprzyca i tak pozostanie rzeżuchą.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
- Jaja gotujemy na twardo około 8-9 minut, studzimy, obieramy i przekrawamy na pół.
- Wyjmujemy żółtka, przekładamy do miseczki, a białka układamy na talerzu.
- Do żółtek dodajemy miąższ z awokado, musztardę, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.
- Całość dokładanie rozdrabiamy za pomocą widelca i mieszamy, aż uzyskamy jednolity mus.
- Mus z awokado i żółtek nakładamy na białka w miejsce po żółtkach, dla lepszego efektu możemy użyć rękawa cukierniczego.
- Faszerowane jajka posypujemy listkami rzeżuchy.
PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ
- Farsz do jajek polecam przygotować tuż przed podaniem. Awokado mimo dodatku cytryny po pewnym czasie ciemnieje i farsz nie prezentuje się już tak soczyście zielono.
- Pieprzyca siewna. Często przygotowując wstęp do przepisu poszukuje informacji na temat któregoś ze składników. Szczególnie wtedy, kiedy przepis jest banalnie prosty.
- Tym razem chciałam podkreślić walory zdrowotne rzeżuchy. Wiem już, że zawiera spore ilości witamin ( A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E i K) i minerałów (wapń, żelazo, magnez, mangan, jod, fosfor i potas), ale nie wiedziałam, że tak naprawdę rzeżucha to właśnie pieprzyca siewna.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.