Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Sałatka z łososiem, salsa z granatów, chili i mięty

SKŁADNIKIWYKONANIEKOMENTARZE

Smażony łosoś z zieloną sałatką i soczystą salsą z owoców granatu, kieliszek białego wina - pomysł na wykwintną kolację

Spora garść mieszanych świeżych liści, smażony w sezamie łosoś, soczysta i pikantna salsa z owoców granatu i mamy szybką i pyszną sałatkę. Łososia w takiej formie możemy zaserwować na lekki obiad.

salatka-smazony-losos-salsa-granaty-mieta-chili

Kieliszek dobrego, białego wina będzie idealnym dopełnieniem, a danie wtedy będzie świetnym pomysłem na wykwintną kolację.

Łososia możemy podać do sałatki zarówno na ciepło, jak i na zimno. Osobiście polecam wersję na ciepło, tym bardziej, że rybę smaży się bardzo krótko. Wszystkie składniki możemy przygotować odpowiednio wcześniej, a łososia usmażyć tuż przed podaniem.

salatka-smazony-losos-salsa-granat-mieta-chili

SKŁADNIKI

SALSA Z GRANATÓW I MIĘTY

ŁOSOŚ

SAŁATKA

WYKONANIE

SALSA Z GRANATÓW I MIĘTY

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Paprykę chili przekrawamy na pół, oczyszczamy z pestek i drobno siekamy. Listki mięty również drobno siekamy. Owoc granatu przekrawamy na pół w poprzek i wyłuskujemy pestki. Przygotowane składniki mieszamy w małej miseczce z sokiem z limonki, octem, oliwą, doprawiamy z solą i pieprzem. Odstawiamy na bok do zamarynowania.

Koper włoski myjemy, odcinamy zielone łodygi (możemy je wykorzystać do zupy) i kroimy w cienkie plasterki. Poszatkowany fenkuł zanurzamy w zimnej wodzie z sokiem z cytryny. Mieszankę sałat lub innych zielonych liści myjemy i osuszamy.

Filet z łososia myjemy pod zimną bieżącą woda, dokładnie osuszamy. W razie potrzeby oczyszczamy rybę z ości, skórę z łusek. Kroimy w poprzek na kawałki o szerokości 3 - 4 cm, solimy i pieprzymy.

W miseczce mieszamy sok z limonki, sos sojowy i miód. Na płaski talerz wysypujemy nasiona sezamu. Paski łososia zanurzamy tylko od strony mięsa, najpierw w marynacie, potem w sezamie i lekko dociskamy. Boków łososia nie obtaczamy w sezamie, dzięki temu łatwiej będzie nam kontrolować stopień wysmażenia.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy rybę na średnim ogniu najpierw od strony skóry. Po kilku minutach, kiedy skórka już się dobrze zarumieni, a ryba będzie w połowie surowa ostrożnie obracamy. Smażymy 2 minuty od strony z sezamem, pilnując żeby środek ryby był jeszcze lekko różowy (surowy). Wlewamy pozostałą marynatę i smażymy jeszcze minutę.

salatka-smazony-losos-w-sezamie-salsa-z-granatow

Koper włoski odsączamy z wody. Wody nie wylewamy, tylko wypijamy, to bardzo smaczny i orzeźwiający napój.

Na talerzach rozkładamy zielone liście i koper włoski. Na wierzchu rozkładamy plastry łososia (ciepłe lub zimne, tak jak lubimy), polewamy salsą z granatów, chili i mięty. Całość skrapiamy pozostałą marynatą z patelni. Serwujemy z białym wytrawnym lub półwytrawnym winem.

Sałatka z łososiem wybornie smakuje podana z kawałkiem pieczywa i z kieliszkiem dobrego wina. Jak dla mnie Riesling będzie idealnym kompanem do sałatki ze smażonym łososiem.

Zobacz również

Śledź orientalny z marynowanym imbirem, sosem sojowym, czerwoną cebulą

sledz-orientalny-z-marynowanym-imbirem-sosem-sojowym-czerwona-cebula

Prawdziwa kuchnia japońska. Ochazuke, ryżowo-herbaciana zupa

prawdziwa-kuchnia-japonska-ochazuke-ryzowo-herbaciana-zupa

Tofu z czarnym czosnkiem w sałacie. Wrapy z sałaty.

tofu-z-czarnym-czosnkiem-w-salacie-wrapy-z-salaty

Sałatka z awokado zapieczonym z łososiem i jajkiem

salatka-z-awokado-zapieczonym-z-lososiem-i-jajkiem

Komentarze

TOlinka 2022-02-19 21:11:45

Łosoś to moja ulubiona ryba, szukam inspiracji w jego przyrządzaniu 😊pyszna kolacja się szykuje 😋 Dzięki!

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.