Awokado z łososiem i jajkiem to doskonała dawka kwasów omega-3 w jednym daniu. Ta pyszna sałatka to nie tylko wyjątkowy smak, ale także pomysł na szybkie i zdrowe śniadanie lub kolację.
Awokado z łososiem i jajkiem, czyli super dawka kwasów omega-3 w jednym daniu. Czemu są tak ważne dla naszego organizmu? Kwasy omega-3 są niezbędne dla dobrego funkcjonowania wielu aspektów naszego ciała. Wspierają pracę układu nerwowego i sercowo-naczyniowego, pomagają utrzymać zdrowie stawów i kości, poprawiają wydolność sportową, a nawet zmniejszają ryzyko wystąpienia depresji oraz zaburzeń lękowych. Dlatego warto się upewnić, że nasza dieta jest bogata w ich źródła — na przykład przygotowując tę pyszną sałatkę.
Sałatka z zapieczonym awokado, łososiem i jajkiem to idealny pomysł na szybkie i zdrowe śniadanie lub kolację. To połączenie smaku, świeżości i wartości odżywczych. Prosty przepis - wystarczy włączyć piekarnik, przekroić awokado, wyjąć pestkę, nadziać i włożyć do piekarnika. W ciągu zaledwie 15 minut awokado nabierze wyjątkowego smaku, a Ty zdążysz przygotować mieszankę sałatki i sosu.
![Sałatka z awokado zapieczonym z łososiem i jajkiem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/02/5X9A8407-960x1440.webp)
SKŁADNIKI dla 2 osób
- 1 duże awokado
- 2 żółtka
- 2 plasterki wędzonego łososia
- 1 szalotka lub mała czerwona cebula
- 100 - 150 g mix sałat
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z limonki
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1/2 łyżeczki miodu
- sól , pieprz
WYKONANIE
- Awokado przekrawamy na pół i usuwamy pestkę.
- Jeżeli wgłębienie po pestce jest za małe, łyżeczką delikatnie je powiększamy.
- W każdej połówce wgłębienie obkładamy plasterkiem łososia formując dołek, do którego delikatnie wkładamy żółtko.
- Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na około 12 - 15 minut.
- Sałaty myjemy i suszymy, cebulę obieramy i kroimy cienko w piórka, wykładamy na talerze.
- Z oliwy, musztardy, miodu i soku z limonki przygotowujemy sos.
- Sos doprawiamy solą i pieprzem.
- Upieczone awokado wykładamy na sałaty, całość polewamy sosem.
- Awokado możemy serwować na ciepło lub zimno.
PORADY
Aby uniknąć przechylenia się awokado i wypłynięcia żółtka, warto wykorzystać ciekawy trik. Polecam zapiec awokado na blaszce do muffin odwróconej do góry dnem. Połówki awokado układamy między wypukłościami, sprawdzamy stabilność i wkładamy do piekarnika.
![Sałatka z awokado zapieczonym z łososiem i jajkiem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/02/5X9A8318-960x1440.webp)
Wpis powstał w ramach współpracy partnerskiej
Zobacz również
Wiosenna sałatka - jajka przepiórcze marynowane w buraczkach
![jajka-przepiorcze-marynowane-w-buraczkach-wiosenna-salatka](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/04/sałatka-jaja-przepiórcze-w-burakach-mangold-czerwony.jpg)
Sałatka z młodych liści z serem feta mango i granatem
![salatka-z-mlodych-lisci-z-serem-feta-mango-i-granatem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/06/salatka-mango-ser-feta-zielone-salaty.webp)
Smażony łosoś z balsamicznymi wiśniami z tymiankiem i różowym pieprzem
![smazony-losos-z-balsamicznymi-wisniami-z-tymiankiem-i-rozowym-pieprzem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/08/IMG_0407-960x1440.webp)
Śniadaniowa sałatka z awokado, rukolą i jajami z zatarem
![sniadaniowa-salatka-z-awokado-rukola-i-jajami-z-zatarem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/05/salatka-z-jajkami-po-palestynsku.jpg)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.