Tofu z czarnym czosnkiem w sałacie. Wrapy z sałaty.

Szybka i zdrowa przekąska. Wrapy z sałaty. Tofu z czarnym czosnkiem w sałacie.

Tofu w sosie z czarnego czosnku serwowane w sałacie to łatwa, szybka i zdrowa przekąska, sałatka. To takie wrapy z sałaty, danie wegetariańskie i bezglutenowe (pod warunkiem, że użyjemy bezglutenowego sosu sojowego).


Co to jest czarny czosnek? Jest to biały czosnek, który w procesie długotrwałej i nietypowej fermentacji zmienia kolor na czarny i zyskuje nowe właściwości smakowe oraz zdrowotne. Fermentacja czosnku trwa ponad dwa miesiące. Odbywa się w miejscu, gdzie panuje wysoka temperatura i wysoka wilgotność. Następnie kolejne tygodnie "odpoczywa". W rezultacie otrzymujemy czarny czosnek o miękkiej i delikatnej konsystencji. W smaku możemy doszukać się nut wędzonej śliwki, suszonej moreli, wanilii i trufli.

SKŁADNIKI

SOS Z CZARNEGO CZOSNKU

5 ząbków czarnego czosnku

1 łyżka sosu sojowego

3 - 4 łyżki wody

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka octu balsamicznego

5 kropel tabasco

TOFU

główka sałaty

180 g twardego wędzonego tofu

mała puszka kukurydzy ( 140 g po odsączeniu zalewy)

pęczek dymki

1 łyżka oleju z pestek winogron

WYKONANIE

SOS Z CZARNEGO CZOSNKU

Wszystkie składniki na sos miksujemy.

TOFU

Tofu kruszymy w dłoniach i podsmażamy na oleju, do czasu, aż znaczna część płynu się wygotuje, a tofu zacznie się rumienić. Zdejmujemy z patelni.

Na tę samą patelnię wylewamy sos czosnkowy i podgrzewamy około 1 -2 minuty stale mieszając. Następnie dodajemy do sosu podsmażone tofu i odsączoną kukurydzę, mieszamy. Zdejmujemy z patelni i dodajemy posiekaną dymkę. Porcje tofu serwujemy w liściach sałaty. Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Smacznego!

Zobacz również

Sałatka rukola z gruszką, serem pleśniowym i sosem z czarnego czosnku

salatka-rukola-z-gruszka-serem-plesniowym-i-sosem-z-czarnego-czosnku

Pieczony kalafior w panierce i słodko ostrej glazurze

pieczony-kalafior-w-panierce-i-slodko-ostrej-glazurze

Wietnamskie naleśniki z mąką ryżową, mlekiem kokosowym i kurkumą

wietnamskie-nalesniki-z-maka-ryzowa-mlekiem-kokosowym-i-kurkuma

Komentarze

Jola [Manager Pixeli] 2020-02-24 10:59:03

Cały czas nie umiem się przekonać do tofu, ale Twoja wersja dobrze wróży. Z odpowiednimi przyprawami może być smaczne.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-02-26 10:56:21

Mam podobnie z tofu, ale wędzone jest całkiem ,całkiem 🙂

Odpowiedz

Julia Z. 2020-02-24 12:02:12

Czarnego czosnku jeszcze niestety nie miałam okazji próbować - ale wszystko przede mną :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-02-26 10:57:13

Polecam, ciekawe doznania smakowe 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.