Ukryj menu

Truskawki w cynamonowych koszyczkach z ciasta filo

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Truskawki w cynamonowych koszyczkach z ciasta filo. Szybki i efektowny deser z truskawkami, mascarpone, serkiem ricotta i chrupiącym ciastem filo.

Jak zrobić deser z truskawkami i ciastem filo?

Truskawki w koszyczkach z ciasta filo to pomysł na szybki i efektowny deser, który zachwyci wszystkich lekkością i chrupkością. Połączenie kremowego nadzienia z mascarpone i ricotty z soczystymi owocami i cynamonowym aromatem daje wyjątkowy rezultat. Koszyczki z ciasta filo pieką się zaledwie 15 minut, a podanie ich tuż przed podaniem z zimnym kremem i świeżymi truskawkami sprawia, że deser jest jednocześnie elegancki i prosty.

Jak używać ciasta filo do deserów?

Ciasto filo to cienkie, delikatne płaty, które łatwo wysychają, dlatego podczas przygotowywania warto trzymać je pod wilgotną ściereczką. Po użyciu każdego płata należy upewnić się, że pozostałe ciasto jest ponownie przykryte. Filo można kupić w wersji świeżej lub mrożonej, tę drugą należy rozmrażać powoli, najlepiej przez kilka godzin w lodówce. Filo świetnie sprawdza się zarówno w słodkich wypiekach, jak i wytrawnych daniach. Po upieczeniu tworzy lekką, chrupiącą strukturę, idealną jako baza do owocowych koszyczków, tartaletek czy roladek.

koszyczki z ciasta filo z truskawkami

.

SKŁADNIKI na 12 sztuk

Koszyczki

Krem

WYKONANIE

  1. W dużej misce ubij wszystkie składniki na krem, a następnie wstaw go w przykrytej misce do lodówki.
  2. Wyjmij ciasto z opakowania i ostrożnie rozwiń je na blacie.
  3. Na stolnicy rozłóż jeden arkusz ciasta i posmaruj go roztopionym masłem, a następnie posyp cukrem pudrem i cynamonem.
  4. Nałóż kolejny arkusz ciasta i powtórz cały proces, zlepiając po 2 lub 3 płaty ciasta.
  5. Po zlepianiu arkuszy ciasta pokrój je na 12 kwadratów. Powinny być wystarczająco duże, aby zmieściły się w otworach foremki na muffiny i wystawały na zewnątrz.
  6. Otwory foremki na muffiny posmaruj masłem i wyłóż je kwadratami ciasta filo, tworząc koszyczki. Dodatkowo posmaruj pozostałym masłem po wierzchu.
  7. Wstaw foremkę do rozgrzanego piekarnika do 180°C i piecz przez około 15 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
  8. Po upieczeniu ostrożnie wyjmij koszyczki z foremek i ostudź na kratce.
  9. Tuż przed podaniem deseru wypełnij koszyczki kremem, a następnie obłóż owocami.
  10. Na koniec posypu całość cukrem pudrem i cynamonem.

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

Czy można przygotować koszyczki z ciasta filo wcześniej?

Tak, same koszyczki można upiec nawet dzień lub dwa wcześniej. Po całkowitym wystudzeniu najlepiej przechowywać je w szczelnym pojemniku, aby zachowały chrupkość. Wypełniaj je kremem i owocami dopiero tuż przed podaniem, dzięki temu ciasto nie zmięknie.

Czym zastąpić mascarpone i ricottę w kremie?

Zamiast mascarpone i ricotty możesz użyć bitej śmietany, serka śmietankowego, twarożku sernikowego lub gęstego jogurtu greckiego. Warto wtedy dodać odrobinę więcej cukru pudru do smaku i dobrze schłodzić krem przed podaniem, by miał odpowiednią konsystencję.

Jakie owoce pasują do koszyczków z kremem?

Świetnie sprawdzą się nie tylko truskawki, ale też maliny, jagody, borówki, brzoskwinie, kiwi czy winogrona. Możesz też łączyć kilka owoców dla uzyskania kolorowego efektu, deser będzie nie tylko smaczny, ale i efektowny wizualnie.

Co zrobić z resztą ciasta filo?

Jeśli zostało Ci ciasto filo, przechowuj je w lodówce lub wykorzystaj od razu do innego dania. Możesz przygotować słodką baklavę, zapiekanki z warzywami, roladki z serem lub chrupiące przekąski z ziołami. Jeżeli to świeże ciasto filo, szczelnie owiń je w folię i przechowuj w lodówce przez maksymalnie tydzień lub zamróź. Jeśli używasz filo mrożonego, nie zamrażaj go ponownie!.

Kategorie

Na Słodko

Zobacz również

Koszyczki z ciasta filo z borówkami i kremem z mascarpone i ricotty

koszyczki-z-ciasta-filo-z-borowkami-i-fioletowym-kremem-z-mascarpone-i-ricotty-szybki-i-pyszny-deser

Tiramisu borówkowe. Włoski deser w owocowej odsłonie

tiramisu-borowkowe-wloski-deser-w-owocowej-odslonie

Clafoutis - Czekoladowy francuski deser z czereśniami

czekoladowy-deser-z-czeresniami-clafoutis-szybki-latwy-i-wykwintny-francuski-deser

Letnie imprezy w ogrodzie. Co zaserwować do jedzenia?

letnie-imprezy-w-ogrodzie-co-zaserwowac-do-jedzenia

Komentarze

Konesso 2019-06-10 16:25:21

Ciasto filo... o takim jeszcze nie słyszeliśmy, ale brzmi świetnie :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-06-11 09:28:24

Filo to bardzo cienkie ciasto warstwowe z kuchni Europy Środkowo-Wschodniej i bałkańskiej. Na szczęście dostępne jest już u nas w większych marketach. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram

LODY domowe z truskawek i mango z mascarpone

Instagram Post

Norwegia


© Copyright 2025 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.