Zdrowe, smaczne i szybkie śniadanie

Płatki owsiane namoczone przez noc w soku jabłkowym to zdrowe i pyszne śniadanie. Jest bardzo łatwe do zrobienia, wystarczy zalać płatki owsiane sokiem i odstawić na noc do lodówki. Rano dodajemy świeże lub lekko karmelizowane w miodzie owoce, jogurt, migdały lub inne dodatki według własnego uznania.
Polecam płatki owsiane zwykłe lub górskie, takie mi najbardziej po nocnym namoczeniu smakują. Błyskawiczne płatki bardzo szybko miękną i wchłaniają wodę, więc nie ma potrzeby moczyć ich przez noc. Jeżeli korzystamy z płatków błyskawiczny całe danie możemy przygotować w zaledwie 15 -20 minut.
Składniki
50 g płatków owsianych
1 łyżeczka siemienia lnianego
150 ml soku jabłkowego ( u mnie to sok jabłkowo rabarbarowy Wiatrowy sad )
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka migdałów
łodyga rabarbaru
łyżeczka miodu
Wykonanie
Do miski lub słoika wsypujemy płatki owsiane, siemię lniane i zalewamy sokiem. Mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki.
Łodygę rabarbaru kroimy na kawałki i podgrzewamy chwilę na małym ogniu razem z miodem. Kiedy rabarbar lekko zmięknie zdejmujemy z palnika, studzimy i odstawiamy do lodówki.
Rano owsiankę mieszamy, jeżeli stwierdzimy, że jest za gęsta rozcieńczamy, tak jak lubimy wodą lub sokiem jabłkowym. Na wierzch kładziemy jogurt naturalny, rabarbar w miodzie i posypujemy grubo posiekanymi migdałami.
Smacznego!

Tagi
śniadanierabarbarśniadanie do pracypłatki owsianeowsiankanocna owsiankazdrowe śniadaniesokszybkie śniadaniesok jabłkowyowsianka z sokiemZobacz również
Nocna owsianka z siemieniem lnianym, masłem orzechowym, kakao ...

Owsianka w słoiku z kiwi, mango i granatem

Truskawki w miodzie z jogurtem i złotym siemieniem lnianym

Orkiszowe bułeczki scones z rabarbarem i rabarbarowym lukrem

Blendman 2020-07-18 14:17:51
Wygląda rewelacyjnie :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-07-21 22:02:25
Dziękuję 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.