Czekoladowe ciasteczka z cynamonem
Dodatek cynamonu sprawia, że przepis na ciastka czekoladowe to dobra alternatywa dla pierniczków, szybkie i łatwe w przygotowaniu.
SKŁADNIKI
175g masła
½ szklanki brązowego cukru
2 jajka
½ opakowania cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
250g maki pszennej
120g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
½ łyżeczki cynamonu
150 gr gorzkiej czekolady
Polewa ciemna
100g czekolady gorzkiej
1 łyżka masła
1 łyżka mleka
Polewa biała
100g białej czekolady
1 łyżka jogurtu naturalnego
Dekoracja
złote i srebrne cukierki koraliki - posypki
WYKONANIE
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na biała puszysta masę. Następnie dodajemy kolejno jajka i ubijamy jeszcze przez chwilę, czekoladę ścieramy i dodajemy do masy. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Mąkę pszenna i ziemniaczana przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i cynamonem na stolnicę. Wykładamy na to masę i zagniatamy składniki na gładkie ciasto. Chowamy ciasto do lodówki na co najmniej godzinę.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, ciasto rozwałkowujemy na placek grubości ok. 0,5 cm (dla ułatwienia można podzielić na mniejsze części) foremkami wykrawamy ciastka, łączymy resztki ciasta w kulę, ponownie rozwałkowujemy i wycinamy różne wzory. Ciastka pieczemy ok 10 minut, po wystygnięciu dekorujemy polewami i posypujemy różnymi posypkami, według uznania.
Polewy:
Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło i mleko.
Podobnie postępujemy z biała czekolada, rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy jogurt naturalny.
Polecamy na święta, sylwestra czy też inne imprezy.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.