Ciasteczka są bardzo pyszne, kruche i mocno waniliowe.
Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. A co najważniejsze ciasteczka błyskawicznie ...znikają.

SKŁADNIKI
250g masła
150g brązowego cukru
2 jajka
500g mąki krupczatki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 budynie waniliowe bez cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie cukier waniliowy)

WYKONANIE
Masło utrzeć z cukrem, jajkami i ekstraktem waniliowym.
Wymieszać suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, budynie).
Połączyć masę maślaną z suchymi składnikami, zagnieść na gładkie ciasto i schłodzić w lodówce około 3 godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować do grubości około 0,5 cm.
Wykrawać ciasteczka przy użyciu foremek.
Piec około 10 min w temperaturze 180°C (góra - dół, bez termoobiegu)

Smacznego!
Zobacz również
Drink na Sylwestra, czyli wystrzałowa tequila z granatem

Czekolada i Śliwka - Ciasto mocno czekoladowe ze śliwkami

Orzechowe pierniczki orkiszowe z morelami

Czekoladowy deser z czereśniami. Clafoutis - szybki, łatwy i wykwintny francuski deser

Katka 2017-03-10 11:13:13
Ciasteczka wyszły pyszne!
Świetny przepis:)
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.