Ciasteczka są bardzo pyszne, kruche i mocno waniliowe.
Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. A co najważniejsze ciasteczka błyskawicznie ...znikają.
![](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2016/12/Obraz3-4-960x622.jpg)
SKŁADNIKI
250g masła
150g brązowego cukru
2 jajka
500g mąki krupczatki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 budynie waniliowe bez cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie cukier waniliowy)
![](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2016/12/Obraz2-6-960x660.jpg)
WYKONANIE
Masło utrzeć z cukrem, jajkami i ekstraktem waniliowym.
Wymieszać suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, budynie).
Połączyć masę maślaną z suchymi składnikami, zagnieść na gładkie ciasto i schłodzić w lodówce około 3 godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować do grubości około 0,5 cm.
Wykrawać ciasteczka przy użyciu foremek.
Piec około 10 min w temperaturze 180°C (góra - dół, bez termoobiegu)
![](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2016/12/Obraz4-4-595x858.jpg)
Smacznego!
Zobacz również
Drink na Sylwestra, czyli wystrzałowa tequila z granatem
![wystrzalowa-tequila-z-granatem](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2016/12/Obraz1b-960x660.jpg)
Czekolada i Śliwka - Ciasto mocno czekoladowe ze śliwkami
![czekolada-i-sliwka-ciasto-mocno-czekoladowe-ze-sliwkami](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2016/12/Obraz12-3-595x860.jpg)
Orzechowe pierniczki orkiszowe z morelami
![orzechowe-pierniczki-orkiszowe-z-morelami](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2016/12/Obraz7-4-960x661.jpg)
Cytrynowe magdalenki z syropem z limoncello
![cytrynowe-magdalenki-z-syropem-z-limoncello](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/04/IMG_3973-960x1440.webp)
Katka 2017-03-10 11:13:13
Ciasteczka wyszły pyszne!
Świetny przepis:)
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.