Waniliowe kruche ciasteczka budyniowe

Ciasteczka są bardzo pyszne, kruche i mocno waniliowe.

Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. A co najważniejsze ciasteczka błyskawicznie ...znikają.


SKŁADNIKI

250g masła

150g brązowego cukru

2 jajka

500g mąki krupczatki

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

3 budynie waniliowe bez cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie cukier waniliowy)


WYKONANIE

Masło utrzeć z cukrem, jajkami i ekstraktem waniliowym.

Wymieszać suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, budynie).

Połączyć masę maślaną z suchymi składnikami, zagnieść na gładkie ciasto i schłodzić w lodówce około 3 godziny.

Schłodzone ciasto rozwałkować do grubości około 0,5 cm.

Wykrawać ciasteczka przy użyciu foremek.

Piec około 10 min w temperaturze 180°C (góra - dół, bez termoobiegu)


Smacznego!

Zapisz

Zapisz

Zobacz również

Magdalenki na oliwie, puszyste francuskie ciasteczka z mąką migdałową

magdalenki-na-oliwie-puszyste-francuskie-ciasteczka-z-maka-migdalowa

Biskuttini Tal - Lewż.  Maltańskie ciasteczka migdałowe

biskuttini-tal-lewz-maltanskie-ciasteczka-migdalowe

Babeczki czekoladowe z buraczkiem, mascarpone i pudrem z buraka

babeczki-czekoladowe-z-buraczkiem-mascarpone-i-pudrem-z-buraka

Czekoladowe ciasteczka z cynamonem "Glamour"

czekoladowe-ciasteczka-z-cynamonem-glamour

Komentarze

Katka 2017-03-10 11:13:13

Ciasteczka wyszły pyszne!
Świetny przepis:)

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.