Czekoladowe ciastka serduszka z czerwonym pieprzem
Pieprz czerwony (różowy) ziarnisty - suszone owoce jagodowe rośliny Schinus molle - "peruwiańskiego drzewa pieprzowego". Lekko pikantny i słodkawy, łagodniejszy od pieprzu czarnego i bardziej aromatyczny.
Ciasteczka z czerwonym pieprzem w czekoladowej polewie, w dodatku w kształcie serduszek mogą się nieźle wkomponować w walentynkową atmosferę.
SKŁADNIKI
Polewa czekoladowa
WYKONANIE
- Ziarna czerwonego pieprzu rozgniatamy w moździerzu.
- Na stolnicy mieszamy mąkę tortową z krupczatką.
- Dodajemy kakao, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, sól i rozdrobniony pieprz czerwony.
- Do suchych składników dodajemy masło w kawałkach i łączymy ze sobą siekając nożem. Dla ułatwienia masło można zmiksować z suchymi składnikami w blenderze na tzw mokry piasek.
- Dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto.
- Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm.
- Za pomocą foremek wycinamy ciasteczka.
- Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180°C pilnując, gdyż ciastka bardzo szybko mogą się przypiec.
- Przygotowujemy polewę - czekoladę siekamy, rozpuszczam w kąpieli wodnej (w miseczce nad wrzącą wodą).
- Dodajemy do czekolady masło i mleko, mieszamy do momentu uzyskania aksamitnej konsystencji.
- Ciasteczka zanurzamy do połowy w polewie i dekorujemy ziarnkiem czerwonego pieprzu.
Sarna 2017-02-06 09:12:43
piękne są !! 🙂
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2017-02-06 10:56:10
Dziękujemu 🙂
Odpowiedz
Iza 2018-02-14 12:55:49
nie stracą smaku jak zrobię je bez pieprzu?
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2018-02-15 12:30:35
Nie stracą 😉
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.