Czekoladowe ciastka serduszka z czerwonym pieprzem
Pieprz czerwony (różowy) ziarnisty - suszone owoce jagodowe rośliny Schinus molle - "peruwiańskiego drzewa pieprzowego". Lekko pikantny i słodkawy, łagodniejszy od pieprzu czarnego i bardziej aromatyczny.
Ciasteczka z czerwonym pieprzem w czekoladowej polewie, w dodatku w kształcie serduszek mogą się nieźle wkomponować w walentynkową atmosferę.
![](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/02/Obraz3-2.jpg)
SKŁADNIKI
- 200 g masła
- 150 g mąki tortowej
- 150 g mąki krupczatki
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 30 g kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 20 g czerwonego pieprzu ziarnistego
- 1 jajko
Polewa czekoladowa
- 100 g czekolady gorzkiej
- 25 g masła
- 1 łyżka mleka
- ziarna czerwonego pieprzu do dekoracji
![](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/02/Obraz4-2-960x675.jpg)
WYKONANIE
- Ziarna czerwonego pieprzu rozgniatamy w moździerzu.
- Na stolnicy mieszamy mąkę tortową z krupczatką.
- Dodajemy kakao, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, sól i rozdrobniony pieprz czerwony.
- Do suchych składników dodajemy masło w kawałkach i łączymy ze sobą siekając nożem. Dla ułatwienia masło można zmiksować z suchymi składnikami w blenderze na tzw mokry piasek.
- Dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto.
- Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm.
- Za pomocą foremek wycinamy ciasteczka.
- Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180°C pilnując, gdyż ciastka bardzo szybko mogą się przypiec.
- Przygotowujemy polewę - czekoladę siekamy, rozpuszczam w kąpieli wodnej (w miseczce nad wrzącą wodą).
- Dodajemy do czekolady masło i mleko, mieszamy do momentu uzyskania aksamitnej konsystencji.
- Ciasteczka zanurzamy do połowy w polewie i dekorujemy ziarnkiem czerwonego pieprzu.
Zobacz również
Eklery z kremem z ricotty, śmietanki i matchy
![eklery-z-kremem-z-ricotty-smietanki-i-matchy](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/03/eklery-z-ricottą-i-matchą.jpg)
Babeczki czekoladowe z buraczkiem, mascarpone i pudrem z buraka
![babeczki-czekoladowe-z-buraczkiem-mascarpone-i-pudrem-z-buraka](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/03/Obraz18-595x881.jpg)
Czekolada i Śliwka - Ciasto mocno czekoladowe ze śliwkami
![czekolada-i-sliwka-ciasto-mocno-czekoladowe-ze-sliwkami](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2016/12/Obraz12-3-595x860.jpg)
Orzechowe pierniczki orkiszowe z morelami
![orzechowe-pierniczki-orkiszowe-z-morelami](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2016/12/Obraz7-4-960x661.jpg)
Sarna 2017-02-06 09:12:43
piękne są !! 🙂
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2017-02-06 10:56:10
Dziękujemu 🙂
Odpowiedz
Iza 2018-02-14 12:55:49
nie stracą smaku jak zrobię je bez pieprzu?
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2018-02-15 12:30:35
Nie stracą 😉
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.