Czekoladowe ciastka serduszka z czerwonym pieprzem
Pieprz czerwony (różowy) ziarnisty - suszone owoce jagodowe rośliny Schinus molle - "peruwiańskiego drzewa pieprzowego".
Lekko pikantny i słodkawy, łagodniejszy od pieprzu czarnego i bardziej aromatyczny.
Ciasteczka z czerwonym pieprzem w czekoladowej polewie, w dodatku w kształcie serduszek mogą się nieźle wkomponować w walentynkową atmosferę :-)

SKŁADNIKI
200g masła
150g mąki tortowej
150g mąki krupczatki
100g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
30g kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
opakowanie czerwonego pieprzu ziarnistego - 20g
1 jajko
Polewa czekoladowa
100g czekolady gorzkiej
25g masła
1 łyżka mleka
Dekoracja
czerwony pieprz ziarnisty

WYKONANIE
15 sztuk ziaren czerwonego pieprzu rozgniatamy w moździerzu.
Na stolnicy mieszamy mąkę tortową z krupczatką. Dodajemy kakao, proszek do pieczenia, , cukier, cukier waniliowy, sól i rozdrobniony pieprz czerwony.
Do suchych składników dodajemy masło w kawałkach i łączymy ze sobą siekając nożem. Dla ułatwienia masło można zmiksować z suchymi składnikami w blenderze na tzw "mokry piasek".
Dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto. Gotowe zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3mm. Za pomocą foremek wycinamy ciasteczka.
Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180°C pilnując, gdyż ciastka bardzo szybko mogą się przypiec.
Polewa
Czekoladę łamiemy na kostki, rozpuszczam w kąpieli wodnej (w miseczce nad wrzącą wodą) ciągle mieszając, powoli dodajemy masło i mleko.
Ciasteczka zanurzamy do połowy w polewie i dekorujemy ziarnkiem czerwonego pieprzu.
Zobacz również
Eklery z kremem z ricotty, śmietanki i matchy

Babeczki czekoladowe z buraczkiem, mascarpone i pudrem z buraka

Czekolada i Śliwka - Ciasto mocno czekoladowe ze śliwkami

Orzechowe pierniczki orkiszowe z morelami

Sarna 2017-02-06 09:12:43
piękne są !! 🙂
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2017-02-06 10:56:10
Dziękujemu 🙂
Odpowiedz
Iza 2018-02-14 12:55:49
nie stracą smaku jak zrobię je bez pieprzu?
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2018-02-15 12:30:35
Nie stracą 😉
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.