Nalewka z czerwonych porzeczek - aromatyczny specjał z rodzynkami, goździkami i miętą. Odkryj wyjątkowy smak domowej porzeczkówki przygotowanej na bazie świeżo wyciśniętego soku z porzeczek. Przetwory z sezonowych owoców, zachowaj smak lata w butelce.
Nalewka z czerwonych porzeczek to prawdziwy aromatyczny rarytas. Pięknie pachnie, a w smaku jest delikatnie kwaskowata oraz orzeźwiająca. Wersję tej nalewki przygotowujemy z soku z dojrzałych owoców czerwonej porzeczki wyciśniętego za pomocą wyciskarki lub sokowirówki. Nie podaję precyzyjnej wagi porzeczek, w tym przypadku skupiamy się na ilości uzyskanego soku.
Alternatywnie nalewkę z czerwonych porzeczek możemy przygotować także z całych owoców, rekomenduję wtedy około 1,5 - 2 kg owoców na porcję. Dalej postępujemy podobnie jak przy nalewce na świeżo wyciśniętym soku.

SKŁADNIKI
- 1 l świeżo wyciśniętego soku z czerwonej porzeczki
- 1,2 l wody
- 600 g cukru
- 1,6 l alkoholu 70%
- 60 g rodzynków
- 3 goździki
- garść listków mięty
WYKONANIE
- W przegotowanej, gorącej wodzie rozpuszczamy cukier, studzimy.
- Z odszypułkowanych porzeczek wyciskamy sok. Polecam wolnoobrotową wyciskarkę do soków lub sokowirówkę.
- W gąsiorku łączymy sok z porzeczek z syropem z wody i cukru, dolewamy alkohol, dodajemy rodzynki, goździki i miętę.
- Gąsior szczelnie zamykamy i odstawiamy na 6 miesięcy.
- Po tym czasie nalewkę przecedzamy i rozlewamy do butelek.
Tagi
miętaprzetwory domowerodzynkinalewkaz domowej spiżarniowoce lataporzeczkiczerwone porzeczkilipieclatoZobacz również
Domowa nalewka jagodowa z kardamonem, goździkami i pieprzem

Domowa nalewka wiśniowa z miodem goździkami i cynamonem

Ogórki z curry - marynowane ogórki w zalewie curry

Nalewka z czarnych porzeczek - smorodinówka

Asa_6niebo 2017-07-15 22:27:23
robiłam porzeczkówkę ale z soku? to jakaś nowość...
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2017-07-17 14:05:40
Od kilku lat robimy według tego przepisu, właśnie z soku. Kto wie, może w przyszłym sezonie zrobimy eksperymentalnie z całych owoców?
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.