Nalewka z czerwonych porzeczek - aromatyczny specjał z rodzynkami, goździkami i miętą. Przetwory z sezonowych owoców, zachowaj smak lata w butelce.
Jak przygotować nalewkę z czerwonych porzeczek, aby uzyskać aromatyczny i orzeźwiający smak?
Nalewka z czerwonych porzeczek to prawdziwy aromatyczny rarytas. Pięknie pachnie, a w smaku jest delikatnie kwaskowata oraz orzeźwiająca. Wersję tej nalewki przygotowuję z soku z dojrzałych owoców czerwonej porzeczki wyciśniętego za pomocą wyciskarki lub sokowirówki. Nie podaję precyzyjnej wagi porzeczek, w tym przypadku skupiam się na ilości uzyskanego soku.
![Nalewka z czerwonych porzeczek. Domowa nalewka porzeczkowa](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/07/nalewka-czerwona-porzeczka-2-1-960x1434.webp)
SKŁADNIKI
- 1 l świeżo wyciśniętego soku z czerwonej porzeczki
- 1,2 l wody
- 600 g cukru
- 1,6 l alkoholu 70%
- 60 g rodzynków
- 3 goździki
- garść listków mięty
WYKONANIE
- W przegotowanej, gorącej wodzie rozpuszczamy cukier, studzimy.
- Z odszypułkowanych porzeczek wyciskamy sok. Polecam wolnoobrotową wyciskarkę do soków lub sokowirówkę.
- W gąsiorku łączymy sok z porzeczek z syropem z wody i cukru, dolewamy alkohol, dodajemy rodzynki, goździki i miętę.
- Gąsior szczelnie zamykamy i odstawiamy na 6 miesięcy.
- Po tym czasie nalewkę przecedzamy i rozlewamy do butelek.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Alternatywnie nalewkę z czerwonych porzeczek możesz przygotować także z całych owoców, rekomenduję wtedy około 1,5 - 2 kg owoców na porcję. Dalej postępuj podobnie jak przy nalewce na świeżo wyciśniętym soku.
- Im dłużej nalewka leżakuje, tym pełniejszy i bardziej zrównoważony będzie jej smak. Optymalny czas to co najmniej 6 miesięcy, ale warto poczekać nawet do roku.
- Nalewkę najlepiej przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu, co pozwoli na zachowanie jej aromatów i jakości.
- Eksperymentuj! Możesz dodać inne przyprawy, takie jak cynamon czy wanilia, aby nadać nalewce unikalny charakter.
Tagi
miętaprzetwory domowerodzynkinalewkaz domowej spiżarniporzeczkiczerwone porzeczkilipieclatoczerwiecZobacz również
Domowa nalewka jagodowa z kardamonem, goździkami i pieprzem
![domowa-nalewka-jagodowa-z-kardamonem-gozdzikami-i-pieprzem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/08/5X9A8324-960x1440.webp)
Nalewka z agrestu z imbirem i wanilią. Domowa nalewka agrestowa
![nalewka-z-agrestu-z-imbirem-i-wanilia-domowa-nalewka-agrestowa](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/07/Nalewka-z-agrestu.jpg)
Domowa nalewka wiśniowa z miodem goździkami i cynamonem
![domowa-nalewka-wisniowa-z-miodem-gozdzikami-i-cynamonem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/07/5X9A8226-2-960x1440.webp)
Ogórki z curry - marynowane ogórki w zalewie curry
![ogorki-z-curry](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/08/5X9A4765-960x1440.webp)
Asa_6niebo 2017-07-15 22:27:23
robiłam porzeczkówkę ale z soku? to jakaś nowość...
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2017-07-17 14:05:40
Od kilku lat robimy według tego przepisu, właśnie z soku. Kto wie, może w przyszłym sezonie zrobimy eksperymentalnie z całych owoców?
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.