Nalewka z czerwonych porzeczek. Domowa nalewka porzeczkowa

Nalewka z czerwonych porzeczek - aromatyczny specjał z rodzynkami, goździkami i miętą. Przetwory z sezonowych owoców, zachowaj smak lata w butelce.

Jak przygotować nalewkę z czerwonych porzeczek, aby uzyskać aromatyczny i orzeźwiający smak?

Nalewka z czerwonych porzeczek to prawdziwy aromatyczny rarytas. Pięknie pachnie, a w smaku jest delikatnie kwaskowata oraz orzeźwiająca. Wersję tej nalewki przygotowuję z soku z dojrzałych owoców czerwonej porzeczki wyciśniętego za pomocą wyciskarki lub sokowirówki. Nie podaję precyzyjnej wagi porzeczek, w tym przypadku skupiam się na ilości uzyskanego soku.

Nalewka z czerwonych porzeczek. Domowa nalewka porzeczkowa

SKŁADNIKI

  • 1 l świeżo wyciśniętego soku z czerwonej porzeczki
  • 1,2 l wody
  • 600 g cukru
  • 1,6 l alkoholu 70%
  • 60 g rodzynków
  • 3 goździki
  • garść listków mięty

WYKONANIE

  1. W przegotowanej, gorącej wodzie rozpuszczamy cukier, studzimy.
  2. Z odszypułkowanych porzeczek wyciskamy sok. Polecam wolnoobrotową wyciskarkę do soków lub sokowirówkę.
  3. W gąsiorku łączymy sok z porzeczek z syropem z wody i cukru, dolewamy alkohol, dodajemy rodzynki, goździki i miętę.
  4. Gąsior szczelnie zamykamy i odstawiamy na 6 miesięcy.
  5. Po tym czasie nalewkę przecedzamy i rozlewamy do butelek.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Alternatywnie nalewkę z czerwonych porzeczek możesz przygotować także z całych owoców, rekomenduję wtedy około 1,5 - 2 kg owoców na porcję. Dalej postępuj podobnie jak przy nalewce na świeżo wyciśniętym soku.
  • Im dłużej nalewka leżakuje, tym pełniejszy i bardziej zrównoważony będzie jej smak. Optymalny czas to co najmniej 6 miesięcy, ale warto poczekać nawet do roku.
  • Nalewkę najlepiej przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu, co pozwoli na zachowanie jej aromatów i jakości.
  • Eksperymentuj! Możesz dodać inne przyprawy, takie jak cynamon czy wanilia, aby nadać nalewce unikalny charakter.

Kategorie

Z KUCHNINalewki

Zobacz również

Domowa ice tea czyli orzeźwiająca mrożona herbata na lato

domowa-ice-tea-czyli-orzezwiajaca-mrozona-herbata-na-lato

Tarta z porzeczkowym kremem i bezą - Red Currant Curd

tarta-z-porzeczkowym-kremem-i-beza-red-currant-curd

Truskawkowa matcha latte, orzeźwiający napój idealny na upały

truskawkowa-matcha-latte-orzezwiajacy-napoj-idealny-na-upaly

Salzburger Nockerl - Salzburskie wzgórza - słodki suflet z czerwonymi porzeczkami

salzburger-nockerl-salzburskie-wzgorza-czyli-slodki-suflet-z-czerwonymi-porzeczkami

Komentarze

Asa_6niebo 2017-07-15 22:27:23

robiłam porzeczkówkę ale z soku? to jakaś nowość...

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2017-07-17 14:05:40

Od kilku lat robimy według tego przepisu, właśnie z soku. Kto wie, może w przyszłym sezonie zrobimy eksperymentalnie z całych owoców?

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.