Crostata di limone - smakowita tarta cytrynowa z migdałami. Doskonałe połączenie słodyczy i kwasowości w każdym kęsie. Pyszny włoski deser dla miłośników cytrynowych wypieków.
Crostata di limone to smakowita tarta cytrynowa z dodatkiem migdałów. Ta tradycyjna włoska tarta to prawdziwa uczta dla miłośników cytrusowych wypieków. Doskonałe połączenie słodyczy i kwasowości sprawia, że każdy kęs smakuje wyjątkowo. Kruche ciasto, z aromatem startej skórki cytryny, harmonijnie komponuje się z pysznym cytrynowym kremem, wzbogaconym o chrupiące migdały. Odkryj niebiański smak Crostaty di limone!
Przepis pochodzi z książki Wegetariańska Sycylia. Przepisy pełne słońca autorstwa Francesci Maugeri-Holmström i Louise Malmros Manfrinato
Aby przygotować tę wyjątkową tartę, będziemy potrzebować foremki o średnicy około 20 - 25 cm.
SKŁADNIKI
Ciasto
Nadzienie
WYKONANIE
- Mąkę wysypujemy na stolnicę.
- Do mąki dodajemy startą skórkę z połówki cytryny, cukier waniliowym, masło pokrojone na kawałki, cukier puder i żółtko.
- Czubkami palców mieszamy wszystkie składniki, nie wyrabiając ciasta zbyt długo.
- Ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy na około 30 minut do lodówki.
- Następnie wymyjemy je i wykładamy nim formę.
- Równomiernie ugniatamy ciasto, a na koniec dziurkujemy dno widelcem.
- Obieramy migdały ze skórki.
- Jak najłatwiej obrać migdały ze skórki? Zanurzamy migdały w wrzątku na około 1-2 minuty, następnie odcedzamy i przekładamy je do miski z zimną wodą. Delikatnie uciskamy każdy migdał między palcami lub korzystamy z nożyka, aby zdjąć skórkę.
- Obrane migdały siekamy lub krótko miksujemy pulsacyjnie w blenderze.
- Ścieramy skórkę z cytryn i wyciskamy sok.
- Migdały, skórkę i sok z cytryn mieszamy ze śmietanką i cukrem.
- Nakładamy nadzienie na ciasto, rozprowadzając je po całej powierzchni.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez około 30 minut.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.