Crostata di limone  - smakowita tarta cytrynowa z migdałami. Doskonałe połączenie słodyczy i kwasowości w każdym kęsie. Pyszny włoski deser dla miłośników cytrynowych wypieków.

Crostata di limone to smakowita tarta cytrynowa z dodatkiem  migdałów. Ta tradycyjna włoska tarta to prawdziwa uczta dla miłośników cytrusowych wypieków. Doskonałe połączenie słodyczy i kwasowości sprawia, że każdy kęs smakuje wyjątkowo. Kruche ciasto, z aromatem startej skórki cytryny, harmonijnie komponuje się z pysznym cytrynowym kremem, wzbogaconym o chrupiące migdały. Odkryj niebiański smak Crostaty di limone!

sycylijskie ciasto cytrynowe tarta

Przepis pochodzi z książki Wegetariańska Sycylia. Przepisy pełne słońca autorstwa Francesci Maugeri-Holmström i Louise Malmros Manfrinato

Aby przygotować tę wyjątkową tartę, będziemy potrzebować foremki o średnicy około 20 - 25 cm.

SKŁADNIKI

Ciasto

  • 250 g mąki pszennej tortowej lub uniwersalnej
  • skórka otarta z połówki cytryny
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 120 - 150 g masła o temperaturze pokojowej
  • 70 g cukru pudru
  • 1 żółtko

Nadzienie

  • 120 g migdałów
  • 2 małe cytryny
  • 100 ml śmietanki 30 - 36 %
  • 150 g cukru

WYKONANIE

  1. Mąkę wysypujemy na stolnicę.
  2. Do mąki dodajemy startą skórkę z połówki cytryny, cukier waniliowym, masło pokrojone na kawałki, cukier puder i żółtko.
  3. Czubkami palców mieszamy wszystkie składniki, nie wyrabiając ciasta zbyt długo.
  4. Ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy na około 30 minut do lodówki.
  5. Następnie wymyjemy je i wykładamy nim formę.
  6. Równomiernie ugniatamy ciasto, a na koniec dziurkujemy dno widelcem.
  7. Obieramy migdały ze skórki.
  8. Jak najłatwiej obrać migdały ze skórki? Zanurzamy migdały w wrzątku na około 1-2 minuty, następnie odcedzamy i przekładamy je do miski z zimną wodą. Delikatnie uciskamy każdy migdał między palcami lub korzystamy z nożyka, aby zdjąć skórkę.
  9. Obrane migdały siekamy lub krótko miksujemy pulsacyjnie w blenderze.
  10. Ścieramy skórkę z cytryn i wyciskamy sok.
  11. Migdały, skórkę i sok z cytryn mieszamy ze śmietanką i cukrem.
  12. Nakładamy nadzienie na ciasto, rozprowadzając je po całej powierzchni.
  13. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez około 30 minut.

Zobacz również

Zaletti - kukurydziane włoskie ciasteczka z rodzynkami

zaletti-kukurydziane-wloskie-ciasteczka-z-rodzynkami

Czekoladowy deser z czereśniami. Clafoutis  - szybki, łatwy i wykwintny francuski deser

czekoladowy-deser-z-czeresniami-clafoutis-szybki-latwy-i-wykwintny-francuski-deser

Biskuttini Tal - Lewż.  Maltańskie ciasteczka migdałowe

biskuttini-tal-lewz-maltanskie-ciasteczka-migdalowe

Kruche tartaletki z kremem migdałowym i agrestem

kruche-tartaletki-z-kremem-migdalowym-i-agrestem

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.