Ciasto z owocami - wiśnie i borówki pod delikatną kołderką z kruchego ciasta - paj lub tarta
Miał to być doskonały angielski paj z owocami, a wyszła bardziej tarta, również doskonała. Źle oceniłam średnicę foremki i użyłam za dużej, przez co nie wystarczyło mi ciasta do przykrycia owoców. Trochę kombinowałam z tym co mi zostało no i wyszło tak, jak wyszło. Ważne, że wszystkim smakowało, a ciasto z foremki znikło w mgnieniu oka.
Przepis podaje taki, jaki ma być, ponieważ pochodzi on z książki Nigela Slatera Zielona uczta. Uwielbiam się inspirować, szczególnie od kogoś kto ma tak wyrafinowany smak!
Wracając do foremki, najlepsza byłaby taka z rantem, o średnicy około 26 cm, ale może być również foremka do tarty.
SKŁADNIKI
CIASTO
NADZIENIE
WYKONANIE
- Mąkę i masło w kawałkach wrzucamy do malaksera i miksujemy do uzyskania konsystencji bułki tartej.
- Dodajemy cukier puder i żółtko, chwilę mieszamy i już ręcznie zagniatamy ciasto.
- Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
- Wiśnie drylujemy, wkładamy do miski, dodajemy borówki, skrobię ziemniaczaną, otartą skórkę i sok z cytryny. Mieszamy i odstawiamy.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C.
- Ciasto dzielimy na pół.
- Z jednej połówki rozwałkowujemy koło i przykrywamy dno foremki, razem z rantem, nadmiaru nie odcinamy, póki co.
- Nadzienie jeszcze raz mieszamy i przekładamy na ciasto, zostawiając czysty brzeg, który smarujemy rozkłóconym jajkiem.
- Drugą połowę ciasta rozwałkowujemy, też na koło i przykrywamy owoce, mocno dociskamy wokół rantu, aby go uszczelnić.
- Nadmiar ciasta odcinamy, możemy z niego powycinać kołka, listki i ozdobić ciasto.
- Całość smarujemy jajem i posypujemy cukrem, na środku robimy mały otwór, by para miała ujście.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut, aż się zrumieni.
Inspiracja - Nigel Slater - Zielona uczta wiosna lato
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.