Wiśnie i borówki w kruchym cieście

Ciasto z owocami - wiśnie i borówki pod delikatną kołderką z kruchego ciasta - paj lub tarta

Miał to być doskonały angielski paj z owocami, a wyszła bardziej tarta, również doskonała. Źle oceniłam średnicę foremki i użyłam za dużej, przez co nie wystarczyło mi ciasta do przykrycia owoców. Trochę kombinowałam z tym co mi zostało no i wyszło tak, jak wyszło. Ważne, że wszystkim smakowało, a ciasto z foremki znikło w mgnieniu oka.


Przepis podaje taki, jaki ma być, ponieważ pochodzi on z książki Nigela Slatera Zielona uczta. Uwielbiam się inspirować, szczególnie od kogoś kto ma tak wyrafinowany smak!

Wracając do foremki, najlepsza byłaby taka z rantem, o średnicy około 26 cm, ale może być również foremka do tarty.

SKŁADNIKI

CIASTO

  • mąka pszenna 230 g
  •  masło 140 g
  • cukier puder  50 g
  • duże żółtko
  • rozkłócone jajo do posmarowania

NADZIENIE

  • wiśnie 800 g
  • borówki amerykańskie 200 g
  • skrobia ziemniaczana 3 łyżki
  • cytryna
  • cukier 100 g

WYKONANIE

  1. Mąkę i masło w kawałkach wrzucamy do malaksera i miksujemy do uzyskania konsystencji bułki tartej.
  2. Dodajemy cukier puder i żółtko, chwilę mieszamy i już ręcznie zagniatamy ciasto.
  3. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
  4. Wiśnie drylujemy, wkładamy do miski, dodajemy borówki, skrobię ziemniaczaną, otartą skórkę i sok z cytryny. Mieszamy i odstawiamy.
  5. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C.
  6. Ciasto dzielimy na pół.
  7. Z jednej połówki rozwałkowujemy koło i przykrywamy dno foremki, razem z rantem, nadmiaru nie odcinamy, póki co.  
  8. Nadzienie jeszcze raz mieszamy i przekładamy na ciasto, zostawiając czysty brzeg, który smarujemy rozkłóconym jajkiem.
  9. Drugą połowę ciasta rozwałkowujemy, też na koło i przykrywamy owoce, mocno dociskamy wokół rantu, aby go uszczelnić.  
  10. Nadmiar ciasta odcinamy, możemy z niego powycinać kołka, listki i ozdobić ciasto.
  11. Całość smarujemy jajem i posypujemy cukrem, na środku robimy mały otwór, by para miała ujście.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut, aż się zrumieni.

Inspiracja - Nigel Slater - Zielona uczta wiosna lato

Zobacz również

Crostata di limone - tarta cytrynowa z migdałami

crostata-di-limone-tarta-cytrynowa-z-migdalami

Szarlotka czy Charlotte? Najlepsza szarlotka z szarą renetą

szarlotka-czy-charlotte-najlepsza-szarlotka-z-szara-reneta

Tort namiętności, czyli beza Pawłowej - Pavlova z bitą śmietaną, jeżynami i marakują

tort-namietnosci-czyli-beza-pawlowej-pavlova-z-bita-smietana-jezynami-i-marakuja

Ciasto z jabłkami - zatopione jabłka w cieście z czekoladą

ciasto-z-jablkami-zatopione-jablka-w-ciescie-z-czekolada

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.