Poznaj moc dzikich ziół, chwastów oraz liści drzew i naucz się gotować w zgodzie z rytmem natury

Książka "Smak dzikich roślin. Ponad 100 przepisów na potrawy sezonowe" Patrycja Machałek.

Gotowanie w zgodzie z rytmem natury? Nic prostszego. Patrycja Machałek w swojej nowej książce prezentuje przepisy z wykorzystaniem dzikich ziół, chwastów, kwiatów, grzybów oraz liści drzew.

smak dzikich roślin patrycja machałek recenzja książki

Łąka, las, polana, a nawet przydomowy ogródek – wszystkie te miejsca skrywają dzikie rośliny będące skarbnicą smaku, witamin i kojących właściwości dla naszego ciała. Warto to doceniać i mądrze jest z tego korzystać. Nawet rośliny zerwane podczas krótkiego spaceru można po prostu ... ugotować.

W książce znajdziemy przepisy z podziałem na pory roku, oto kilka z nich:

Wiosna

- koktajl kokosowy z liśćmi brzozy

- fiołkowy drink

- marmolada z szyszek daglezji

- marmolada z forsycji

- nalewka z kwiatów robinii akacjowej

Lato

- szampan z kwiatów czarnego bzu

- leśny dżin

- ryż z koniczyną łąkową

- masło stokrotkowe

- pokrzywowe leniwe

Jesień

- kawa z żołędzi i prażonej bukwi

- chleb żołędziowy na zakwasie

- ocet z owoców dzikiej róży

- dżem jarzębinowy

- tarninówka z miodem

- wino wrzosowe

Zima

- ocet z szyszek jodły i jabłek

- pobazina, czyli leszczynowy placek

- kiszone pędy sosny

... i wiele innych doskonałych potraw z wykorzystaniem nieoczywistych roślin, które rosną wokół nas.  

Pierwszym przepisem, który przygotowałam z książki jest ocet z jabłek i owoców dzikiej róży.

Przepisy poprzedzone są opisem rośliny, której będziemy używać.  Okazuje się,  że o każdej porze roku możemy korzystać z darów natury. Sezonowe gotowanie z dzikich roślin jest prostsze, niż myślisz!

Smak dzikich roślin. Ponad 100 przepisów na potrawy sezonowe - Patrycja Machałek

Dziękuję wydawnictwu Znak za udostępnienie egzemplarza książki do recenzji.

Zobacz również

Kiszone szparagi zielone i fioletowe - domowe kiszonki

kiszone-szparagi-zielone-i-fioletowe-domowe-kiszonki

Sosnówka - domowa nalewka na młodych pędach sosny

sosnowka-domowa-nalewka-na-mlodych-pedach-sosny

Kandyzowana skórka pomarańczowa, domowa, najlepsza

kandyzowana-skorka-pomaranczowa-domowa-najlepsza

Kiszony koper włoski z gochugaru i kozieradką

kiszony-koper-wloski-z-gochugaru-i-kozieradka

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.