Smak dzikich roślin - Patrycja Machałek

KOMENTARZE

Poznaj moc dzikich ziół, chwastów oraz liści drzew i naucz się gotować w zgodzie z rytmem natury

Książka "Smak dzikich roślin. Ponad 100 przepisów na potrawy sezonowe" Patrycja Machałek.

Gotowanie w zgodzie z rytmem natury? Nic prostszego. Patrycja Machałek w swojej nowej książce prezentuje przepisy z wykorzystaniem dzikich ziół, chwastów, kwiatów, grzybów oraz liści drzew.

smak dzikich roślin patrycja machałek recenzja książki

Łąka, las, polana, a nawet przydomowy ogródek – wszystkie te miejsca skrywają dzikie rośliny będące skarbnicą smaku, witamin i kojących właściwości dla naszego ciała. Warto to doceniać i mądrze jest z tego korzystać. Nawet rośliny zerwane podczas krótkiego spaceru można po prostu ... ugotować.

W książce znajdziemy przepisy z podziałem na pory roku, oto kilka z nich:

Wiosna

- koktajl kokosowy z liśćmi brzozy

- fiołkowy drink

- marmolada z szyszek daglezji

- marmolada z forsycji

- nalewka z kwiatów robinii akacjowej

Lato

- szampan z kwiatów czarnego bzu

- leśny dżin

- ryż z koniczyną łąkową

- masło stokrotkowe

- pokrzywowe leniwe

Jesień

- kawa z żołędzi i prażonej bukwi

- chleb żołędziowy na zakwasie

- ocet z owoców dzikiej róży

- dżem jarzębinowy

- tarninówka z miodem

- wino wrzosowe

Zima

- ocet z szyszek jodły i jabłek

- pobazina, czyli leszczynowy placek

- kiszone pędy sosny

... i wiele innych doskonałych potraw z wykorzystaniem nieoczywistych roślin, które rosną wokół nas.

Pierwszym przepisem, który przygotowałam z książki jest ocet z jabłek i owoców dzikiej róży.

Przepisy poprzedzone są opisem rośliny, której będziemy używać. Okazuje się, że o każdej porze roku możemy korzystać z darów natury. Sezonowe gotowanie z dzikich roślin jest prostsze, niż myślisz!

Smak dzikich roślin. Ponad 100 przepisów na potrawy sezonowe - Patrycja Machałek

Dziękuję wydawnictwu Znak za udostępnienie egzemplarza książki do recenzji.

Zobacz również

OCTY - sekrety fermentacji i przepisy - Magdalena Mildner

octy-sekrety-fermentacji-i-przepisy-magdalena-mildner

Ale ferment! Kiszonki, zakwasy i przepisy na dania wspierające twój mikrobiom Veronika Szejk, Michał Bator

ale-ferment-kiszonki-zakwasy-i-przepisy-na-dania-wspierajace-twoj-mikrobiom-veronika-szejk-michal-bator

Domowy ocet jabłkowy ze skórek. Ocet szarlotkowy z cynamonem

domowy-ocet-jablkowy-ze-skorek-ocet-szarlotkowy-z-cynamonem

Dżem pomidorowy - pikantny dżem z pomidorków koktajlowych

dzem-pomidorowy-pikantny-dzem-z-pomidorkow-koktajlowych

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.