Poznaj moc dzikich ziół, chwastów oraz liści drzew i naucz się gotować w zgodzie z rytmem natury
Książka "Smak dzikich roślin. Ponad 100 przepisów na potrawy sezonowe" Patrycja Machałek.
Gotowanie w zgodzie z rytmem natury? Nic prostszego. Patrycja Machałek w swojej nowej książce prezentuje przepisy z wykorzystaniem dzikich ziół, chwastów, kwiatów, grzybów oraz liści drzew.
Łąka, las, polana, a nawet przydomowy ogródek – wszystkie te miejsca skrywają dzikie rośliny będące skarbnicą smaku, witamin i kojących właściwości dla naszego ciała. Warto to doceniać i mądrze jest z tego korzystać. Nawet rośliny zerwane podczas krótkiego spaceru można po prostu ... ugotować.
W książce znajdziemy przepisy z podziałem na pory roku, oto kilka z nich:
Wiosna
- koktajl kokosowy z liśćmi brzozy
- fiołkowy drink
- marmolada z szyszek daglezji
- marmolada z forsycji
- nalewka z kwiatów robinii akacjowej
Lato
- szampan z kwiatów czarnego bzu
- leśny dżin
- ryż z koniczyną łąkową
- masło stokrotkowe
- pokrzywowe leniwe
Jesień
- kawa z żołędzi i prażonej bukwi
- chleb żołędziowy na zakwasie
- ocet z owoców dzikiej róży
- dżem jarzębinowy
- tarninówka z miodem
- wino wrzosowe
Zima
- ocet z szyszek jodły i jabłek
- pobazina, czyli leszczynowy placek
- kiszone pędy sosny
... i wiele innych doskonałych potraw z wykorzystaniem nieoczywistych roślin, które rosną wokół nas.
Pierwszym przepisem, który przygotowałam z książki jest ocet z jabłek i owoców dzikiej róży.
Przepisy poprzedzone są opisem rośliny, której będziemy używać. Okazuje się, że o każdej porze roku możemy korzystać z darów natury. Sezonowe gotowanie z dzikich roślin jest prostsze, niż myślisz!
Smak dzikich roślin. Ponad 100 przepisów na potrawy sezonowe - Patrycja Machałek
Dziękuję wydawnictwu Znak za udostępnienie egzemplarza książki do recenzji.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.