Poznaj moc dzikich ziół, chwastów oraz liści drzew i naucz się gotować w zgodzie z rytmem natury

Książka "Smak dzikich roślin. Ponad 100 przepisów na potrawy sezonowe" Patrycja Machałek.

Gotowanie w zgodzie z rytmem natury? Nic prostszego. Patrycja Machałek w swojej nowej książce prezentuje przepisy z wykorzystaniem dzikich ziół, chwastów, kwiatów, grzybów oraz liści drzew.

smak dzikich roślin patrycja machałek recenzja książki

Łąka, las, polana, a nawet przydomowy ogródek – wszystkie te miejsca skrywają dzikie rośliny będące skarbnicą smaku, witamin i kojących właściwości dla naszego ciała. Warto to doceniać i mądrze jest z tego korzystać. Nawet rośliny zerwane podczas krótkiego spaceru można po prostu ... ugotować.

W książce znajdziemy przepisy z podziałem na pory roku, oto kilka z nich:

Wiosna

- koktajl kokosowy z liśćmi brzozy

- fiołkowy drink

- marmolada z szyszek daglezji

- marmolada z forsycji

- nalewka z kwiatów robinii akacjowej

Lato

- szampan z kwiatów czarnego bzu

- leśny dżin

- ryż z koniczyną łąkową

- masło stokrotkowe

- pokrzywowe leniwe

Jesień

- kawa z żołędzi i prażonej bukwi

- chleb żołędziowy na zakwasie

- ocet z owoców dzikiej róży

- dżem jarzębinowy

- tarninówka z miodem

- wino wrzosowe

Zima

- ocet z szyszek jodły i jabłek

- pobazina, czyli leszczynowy placek

- kiszone pędy sosny

... i wiele innych doskonałych potraw z wykorzystaniem nieoczywistych roślin, które rosną wokół nas.  

Pierwszym przepisem, który przygotowałam z książki jest ocet z jabłek i owoców dzikiej róży.

Przepisy poprzedzone są opisem rośliny, której będziemy używać.  Okazuje się,  że o każdej porze roku możemy korzystać z darów natury. Sezonowe gotowanie z dzikich roślin jest prostsze, niż myślisz!

Smak dzikich roślin. Ponad 100 przepisów na potrawy sezonowe - Patrycja Machałek

Dziękuję wydawnictwu Znak za udostępnienie egzemplarza książki do recenzji.

Zobacz również

Słodko pikantny mus z winogron. Mostarda - wyśmienity dodatek do serów, pasztetów, mięs i pieczywa

slodko-pikantny-mus-z-winogron-mostarda-wysmienity-dodatek-do-serow-pasztetow-mies-i-pieczywa

Oxymel z sosny, octu jabłkowego i miodu

oxymel-z-sosny-octu-jablkowego-i-miodu

Crème fraîche - przepis na domową gęstą i kremową śmietanę

creme-fraiche-przepis-na-domowa-gesta-i-kremowa-smietane

Zielony lub czerwony dżem z papryczek chili

zielony-lub-czerwony-dzem-z-papryczek-chili

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.