Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Burrata z czerwoną pomarańczą, bazylią i kolendrą

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Sałatka z burratą, pomarańczami, bazylią i ziarnami kolendry. Ser burrata z czerwoną, krwistą pomarańczą, jedno z najpopularniejszych dań Yotama Ottolenghiego

Jak przygotować sałatkę z burratą i czerwoną pomarańczą?

W londyńskiej restauracji Nopi, prowadzonej przez Yotama Ottolenghiego, jednym z najbardziej uwielbianych dań jest burrata z krwistą pomarańczą, bazylią, kolendrą i lawendą. To proste i wyjątkowo aromatyczne danie, które zdobyło serca klientów, stając się prawdziwym hitem. Ottolenghi w swojej książce Nopi wspomina, że „nasi goście często wybierają to danie, a co miesiąc sprzedajemy około 1000 sztuk!”.

Jakie owoce pasują zamiast czerwonej pomarańczy w zestawieniu z burratą?

Sezon na słodko-gorzkie pomarańcze jest krótki, dlatego restauracja oferuje wiele alternatyw, takich jak białe brzoskwinie, klementynki, różowy grejpfrut, pieczone czerwone winogrona, marynowane gruszki i kalarepa. To wspaniały pomysł, który warto naśladować. Nawet zwykłe pomarańcze świetnie komponują się z tym daniem.

Burrata z krwistą pomarańczą bazylią i kolendrą

SKŁADNIKI na 2 porcje

WYKONANIE

  1. W rondelku podgrzewamy na średnim ogniu oliwę z miodem, czosnkiem, szczyptą soli.
  2. Doprowadzamy do wrzenia, natychmiast zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Do mieszanki oliwy dodajemy sok i otartą skórkę z limony oraz uprażone ziarna kolendry, mieszamy.
  4. Pomarańcze obieramy i kroimy w plasterki.
  5. Na 2 talerzach rozkładamy plasterki pomarańczy.
  6. Obok pomarańczy układamy kulkę lub dwie burraty. Kupiłam bardzo małe burraty, więc dałam dwie na porcję.
  7. Polewamy całość mieszanką z oliwy.
  8. Posypujemy listkami bazylii i świeżo mielonym pieprzem, serwujemy.
Burrata z krwistą pomarańczą bazylią i kolendrą

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

  • Przepis - inspiracja z książki Nopi - Yotam Ottolenghi i Ramael Scully.
  • Burrata nie ma sobie równych, jej skórka to mozzarella, a miękkie wnętrze to mieszanka mozzarelli i śmietany, która zaczyna wyciekać po rozerwaniu kulki. Warto poszukać oryginalnej burraty, ale równie smakowitym wyborem będzie mozzarella z mleka bawolego.
  • Warto również wspomnieć, że Ottolenghi używa w swoim daniu lawendy, która dodaje mu niepowtarzalnego aromatu. W swoim przepisie lawendę zastąpiłam skórką z limonki, ponieważ zimową porą nie miałam w swoim ogrodzie lawendy.

Zobacz również

Koper włoski, krewetki i pomarańcze - prosta i wykwintna sałatka

koper-wloski-krewetki-i-pomarancze-prosta-i-wykwintna-salatka

Grzanki ze świeżym tartymi pomidorami, burratą i parmezanem

grzanki-ze-swiezym-tartymi-pomidorami-burrata-i-parmezanem

Switchel, naturalny energetyk w wersji klasycznej lub musującej

switchel-naturalny-energetyk-w-wersji-klasycznej-lub-musujacej

Nogi z kaczki pieczone w niskiej temperaturze z pomarańczami i śliwkami

nogi-z-kaczki-pieczone-w-niskiej-temperaturze-z-pomaranczami-i-sliwkami

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.