Sałatka z burratą, pomarańczami, bazylią i ziarnami kolendry. Ser burrata z czerwoną, krwistą pomarańczą, jedno z najpopularniejszych dań Yotama Ottolenghiego
W londyńskiej restauracji Nopi, prowadzonej przez Yotama Ottolenghiego, jednym z najbardziej uwielbianych dań jest burrata z krwistą pomarańczą, bazylią, kolendrą i lawendą. To proste i wyjątkowo aromatyczne danie, które zdobyło serca klientów, stając się prawdziwym hitem. Ottolenghi w swojej książce Nopi wspomina, że „nasi goście często wybierają to danie, a co miesiąc sprzedajemy około 1000 sztuk!”.
Sezon na słodko-gorzkie pomarańcze jest krótki, dlatego restauracja oferuje wiele alternatyw, takich jak białe brzoskwinie, klementynki, różowy grejpfrut, pieczone czerwone winogrona, marynowane gruszki i kalarepa. To wspaniały pomysł, który warto naśladować. Nawet zwykłe pomarańcze świetnie komponują się z tym daniem.
SKŁADNIKI na 2 porcje
- 2 pomarańcze
- 2 - 3 kulki burraty
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka miodu
- 3/4 łyżeczki suszonej lawendy - u mnie skórka z otartej limonki
- sok z limonki
- 1/2 małego ząbka czosnku, rozgniecionego lub startego
- 1 łyżka nasion kolendry, prażonych na suchej patelni
- kilka listków bazylii
- sól
- pieprz
WYKONANIE
- W rondelku podgrzewamy na średnim ogniu oliwę z miodem, czosnkiem, szczyptą soli.
- Doprowadzamy do wrzenia, natychmiast zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
- Do mieszanki oliwy dodajemy sok i otartą skórkę z limony oraz uprażone ziarna kolendry, mieszamy.
- Pomarańcze obieramy i kroimy w plasterki.
- Na 2 talerzach rozkładamy plasterki pomarańczy.
- Obok pomarańczy układamy kulkę lub dwie burraty. Kupiłam bardzo małe burraty, więc dałam dwie na porcję.
- Polewamy całość mieszanką z oliwy.
- Posypujemy listkami bazylii i świeżo mielonym pieprzem, serwujemy.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Przepis - inspiracja z książki Nopi - Yotam Ottolenghi i Ramael Scully.
- Burrata nie ma sobie równych, jej skórka to mozzarella, a miękkie wnętrze to mieszanka mozzarelli i śmietany, która zaczyna wyciekać po rozerwaniu kulki. Warto poszukać oryginalnej burraty, ale równie smakowitym wyborem będzie mozzarella z mleka bawolego.
- Warto również wspomnieć, że Ottolenghi używa w swoim daniu lawendy, która dodaje mu niepowtarzalnego aromatu. W swoim przepisie lawendę zastąpiłam skórką z limonki, ponieważ zimową porą nie miałam w swoim ogrodzie lawendy.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.