Sprawdzony przepis na zakwas z buraczków, nie tylko na świąteczny barszcz, również do picia na co dzień!

Jeszcze niedawno na czerwony barszcz kisiłam buraczki z dodatkiem kromki chleba na zakwasie. Okazuje się że nie jest to kluczowy dodatek i prawidłowo przygotowany zakwas wyjdzie również bez chleba.

zakwas z buraków na barszcz na święta według wskazówek Jarzynovej

Podczas pobytu na warsztatach kulinarnych "Jarzynovy ferment" w Łowyniu Jarzynova  podzieliła się swoimi patentami na zakwas idealny. Razem z Dominiką  przygotowywałyśmy zakwasy z buraków na kilka sposobów. Każda z nas wrzuciła do swojej butelki takie dodatki, na jakie miała ochotę. Do buraków możemy dodać niewielką ilość owoców, do wyboru: żurawinę, maliny, jeżyny, wiśnie, czarną lub czerwoną porzeczkę, aronię. Natomiast z przypraw w zależności od sezonu warto wykorzystać liście wiśni, liście czarnej porzeczki, kwiaty kopru, imbir, chrzan, czosnek, anyż, kardamon, czarny pieprz, goździki, itd.

Jak przygotować idealny zakwas z buraków. Przede wszystkim buraki do kiszenia muszą być zdrowe, bez widocznej pleśni, czy oznak gnicia. Kisimy w  czystych, wyparzonych szklanych lub kamionkowych naczyniach. Idealnie sprawdzają się butelki z szerokim otworem. Bardzo dobrym patentem, z którego korzystam teraz przy każdych kiszonkach jest kawałek papieru do pieczenia, który zabezpiecza metalowe nakrętki przed skorodowaniem.

Składniki

solanka

buraki, umyte i obrane

Dodatki według uznania:

czosnek

korzeń chrzanu

świeży imbir

pieprz w ziarnkach

kiście laurowe

kardamon

chili suszone

żurawina świeża lub mrożona

nasiona kopru włoskiego

Wykonanie

SOLANKA

1 łyżka soli kamiennej niejodowanej  na 1 l wody przegotowanej i ostudzonej do temperatury pokojowej.

ZAKWAS Z BURAKÓW

Na dno butelek lub słoików wkładamy wybrane dodatki (przyprawy, owoce, liście itd). Następnie dodajemy pokrojone w kostkę buraki do 2/3 wysokości naczynia.  Zalewamy solanką, tak aby zostawić 2 - 3 cm od brzegu naczynia. Zamakamy (zakręcamy) naczynie przez arkusz papieru do pieczenia. Zakwas odstawiamy do zakiszenia w temperaturze pokojowej 10 - 14 dni.  Przez ten czas nie otwieramy zakwasu. W początkowej fazie kiszenia, przez pierwsze 4 - 5 dni od czasu do czasu lekko potrząsamy lub odwracamy do góry dnem butelką lub słoikiem.

Gotowy zakwas trzymam w lodówce, razem z burakami i zlewam płyn w razie potrzeby. Pozostałe po zakwasie buraki wykorzystuje na różne sposoby. Możemy je zmiksować lub zetrzeć na surówkę lub upiec z oliwą i przyprawami w piekarniku. Często przepuszczam buraki z zakwasu przez wyciskarkę wolnoobrotową i mam kolejna porcję soku - zakwasu do barszczu lub do picia.   

Zobacz również

Botwinka kiszona w czosnkowej maślance

botwinka-kiszona-w-czosnkowej-maslance

Kiszona kalarepa z burakiem - domowe kiszonki

kiszona-kalarepa-z-burakiem

Botwina kiszona w kefirze

botwina-kiszona-w-kefirze

Kiszone rzodkiewki z miodem - domowe kiszonki

kiszone-rzodkiewki-z-miodem-domowe-kiszonki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.