Sprawdzony przepis na zakwas z buraczków, nie tylko na świąteczny barszcz, również do picia na co dzień!
Jeszcze niedawno na czerwony barszcz kisiłam buraczki z dodatkiem kromki chleba na zakwasie. Okazuje się że nie jest to kluczowy dodatek i prawidłowo przygotowany zakwas wyjdzie również bez chleba.

Podczas pobytu na warsztatach kulinarnych "Jarzynovy ferment" w Łowyniu Jarzynova podzieliła się swoimi patentami na zakwas idealny. Razem z Dominiką przygotowywałyśmy zakwasy z buraków na kilka sposobów. Każda z nas wrzuciła do swojej butelki takie dodatki, na jakie miała ochotę. Do buraków możemy dodać niewielką ilość owoców, do wyboru: żurawinę, maliny, jeżyny, wiśnie, czarną lub czerwoną porzeczkę, aronię. Natomiast z przypraw w zależności od sezonu warto wykorzystać liście wiśni, liście czarnej porzeczki, kwiaty kopru, imbir, chrzan, czosnek, anyż, kardamon, czarny pieprz, goździki, itd.
Jak przygotować idealny zakwas z buraków. Przede wszystkim buraki do kiszenia muszą być zdrowe, bez widocznej pleśni, czy oznak gnicia. Kisimy w czystych, wyparzonych szklanych lub kamionkowych naczyniach. Idealnie sprawdzają się butelki z szerokim otworem. Bardzo dobrym patentem, z którego korzystam teraz przy każdych kiszonkach jest kawałek papieru do pieczenia, który zabezpiecza metalowe nakrętki przed skorodowaniem.
Składniki
solanka
buraki, umyte i obrane
Dodatki według uznania:
czosnek
korzeń chrzanu
świeży imbir
pieprz w ziarnkach
kiście laurowe
kardamon
chili suszone
żurawina świeża lub mrożona
nasiona kopru włoskiego
Wykonanie
SOLANKA
1 łyżka soli kamiennej niejodowanej na 1 l wody przegotowanej i ostudzonej do temperatury pokojowej.
ZAKWAS Z BURAKÓW
Na dno butelek lub słoików wkładamy wybrane dodatki (przyprawy, owoce, liście itd). Następnie dodajemy pokrojone w kostkę buraki do 2/3 wysokości naczynia. Zalewamy solanką, tak aby zostawić 2 - 3 cm od brzegu naczynia. Zamakamy (zakręcamy) naczynie przez arkusz papieru do pieczenia. Zakwas odstawiamy do zakiszenia w temperaturze pokojowej 10 - 14 dni. Przez ten czas nie otwieramy zakwasu. W początkowej fazie kiszenia, przez pierwsze 4 - 5 dni od czasu do czasu lekko potrząsamy lub odwracamy do góry dnem butelką lub słoikiem.
Gotowy zakwas trzymam w lodówce, razem z burakami i zlewam płyn w razie potrzeby. Pozostałe po zakwasie buraki wykorzystuje na różne sposoby. Możemy je zmiksować lub zetrzeć na surówkę lub upiec z oliwą i przyprawami w piekarniku. Często przepuszczam buraki z zakwasu przez wyciskarkę wolnoobrotową i mam kolejna porcję soku - zakwasu do barszczu lub do picia.
Tagi
burakizakwasdomowe przetworydomowe kiszonkiburaczkikiszone buraczkina świętaJarzynovazakwas z burakaZobacz również
Botwinka kiszona w czosnkowej maślance

Kiszona kalarepa z burakiem - domowe kiszonki

Botwina kiszona w kefirze

Kiszone rzodkiewki z miodem - domowe kiszonki

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.