Domowy zakwas z buraków. Przepis krok po kroku na zakwas z czerwonych buraczków na barszcz. Zdrowy zakwas buraczany do picia na co dzień i od święta!
Jak przygotować pyszny zakwas buraczany do czerwonego barszczu bez dodatku chleba?
Jeszcze niedawno na czerwony barszcz kisiłam buraczki z dodatkiem kromki chleba na zakwasie . Okazuje się że nie jest to kluczowy dodatek i prawidłowo przygotowany zakwas buraczany wyjdzie również bez chleba.
Jakie dodatki i przyprawy warto wykorzystać do przygotowania idealnego zakwasu z buraków
Podczas pobytu na warsztatach kulinarnych "Jarzynovy ferment" w Łowyniu Jarzynova podzieliła się swoimi patentami na zakwas idealny. Razem z Dominiką przygotowywałyśmy zakwasy z buraków na kilka sposobów. Każda z nas wrzuciła do swojej butelki takie dodatki, na jakie miała ochotę. Do buraków możemy dodać niewielką ilość owoców, do wyboru: żurawinę, maliny, jeżyny, wiśnie, czarną lub czerwoną porzeczkę, aronię. Natomiast z przypraw w zależności od sezonu warto wykorzystać liście wiśni, liście czarnej porzeczki, kwiaty kopru, imbir, chrzan, czosnek, anyż, kardamon, czarny pieprz, goździki, itd.
SKŁADNIKI
Zakwas z buraków
Dodatki według uznania:
WYKONANIE
Solanka
- Solanka - 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej na 1 l wody przegotowanej i ostudzonej do temperatury pokojowej.
Zakwas z buraków
- Na dno butelek lub słoików wkładamy wybrane dodatki (przyprawy, owoce, liście itd).
- Następnie dodajemy pokrojone w kostkę buraki do 2/3 wysokości naczynia.
- Zalewamy solanką, tak aby zostawić 2 - 3 cm od brzegu naczynia.
- Zamakamy (zakręcamy) naczynie przez arkusz papieru do pieczenia.
- Zakwas odstawiamy do zakiszenia w temperaturze pokojowej 10 - 14 dni. Przez ten czas nie otwieramy zakwasu.
- W początkowej fazie kiszenia, przez pierwsze 4 - 5 dni od czasu do czasu lekko potrząsamy lub odwracamy do góry dnem butelką lub słoikiem.
- Gotowy zakwas trzymam w lodówce, razem z burakami i zlewam płyn w razie potrzeby.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Jak przygotować idealny zakwas z buraków. Przede wszystkim buraki do kiszenia muszą być zdrowe, bez widocznej pleśni, czy oznak gnicia.
- Kisimy w czystych, wyparzonych szklanych lub kamionkowych naczyniach. Idealnie sprawdzają się butelki z szerokim otworem.
- Bardzo dobrym patentem, z którego korzystam teraz przy każdych kiszonkach jest kawałek papieru do pieczenia, który zabezpiecza metalowe nakrętki przed skorodowaniem.
- Pozostałe po zakwasie buraki wykorzystuje na różne sposoby. Możemy je zmiksować lub zetrzeć na surówkę lub upiec z oliwą i przyprawami w piekarniku.
- Często przepuszczam buraki z zakwasu przez wyciskarkę wolnoobrotową i mam kolejna porcję soku - zakwasu do barszczu lub do picia.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.