Domowy zakwas z buraków. Przepis krok po kroku na zakwas z czerwonych buraczków na barszcz. Zdrowy zakwas buraczany do picia na co dzień i od święta!
Jak przygotować pyszny zakwas buraczany do czerwonego barszczu bez dodatku chleba?
Jeszcze niedawno na czerwony barszcz kisiłam buraczki z dodatkiem kromki chleba na zakwasie . Okazuje się że nie jest to kluczowy dodatek i prawidłowo przygotowany zakwas buraczany wyjdzie również bez chleba.
Jakie dodatki i przyprawy warto wykorzystać do przygotowania idealnego zakwasu z buraków
Podczas pobytu na warsztatach kulinarnych "Jarzynovy ferment" w Łowyniu Jarzynova podzieliła się swoimi patentami na zakwas idealny. Razem z Dominiką przygotowywałyśmy zakwasy z buraków na kilka sposobów. Każda z nas wrzuciła do swojej butelki takie dodatki, na jakie miała ochotę. Do buraków możemy dodać niewielką ilość owoców, do wyboru: żurawinę, maliny, jeżyny, wiśnie, czarną lub czerwoną porzeczkę, aronię. Natomiast z przypraw w zależności od sezonu warto wykorzystać liście wiśni, liście czarnej porzeczki, kwiaty kopru, imbir, chrzan, czosnek, anyż, kardamon, czarny pieprz, goździki, itd.
![zakwas z buraków na barszcz na święta według wskazówek Jarzynovej](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/12/Zakwas-z-buraka-.jpg)
SKŁADNIKI
Zakwas z buraków
- buraki, umyte i obrane
- woda przegotowana i ostudzona
- sól kamienna niejodowana
Dodatki według uznania:
- czosnek
- korzeń chrzanu
- świeży imbir
- pieprz w ziarnkach
- liście laurowe
- kardamon
- chili suszone
- żurawina, wiśnie świeże lub mrożone
- nasiona kopru włoskiego lub kopru ogrodowego
WYKONANIE
Solanka
- Solanka - 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej na 1 l wody przegotowanej i ostudzonej do temperatury pokojowej.
Zakwas z buraków
- Na dno butelek lub słoików wkładamy wybrane dodatki (przyprawy, owoce, liście itd).
- Następnie dodajemy pokrojone w kostkę buraki do 2/3 wysokości naczynia.
- Zalewamy solanką, tak aby zostawić 2 - 3 cm od brzegu naczynia.
- Zamakamy (zakręcamy) naczynie przez arkusz papieru do pieczenia.
- Zakwas odstawiamy do zakiszenia w temperaturze pokojowej 10 - 14 dni. Przez ten czas nie otwieramy zakwasu.
- W początkowej fazie kiszenia, przez pierwsze 4 - 5 dni od czasu do czasu lekko potrząsamy lub odwracamy do góry dnem butelką lub słoikiem.
- Gotowy zakwas trzymam w lodówce, razem z burakami i zlewam płyn w razie potrzeby.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Jak przygotować idealny zakwas z buraków. Przede wszystkim buraki do kiszenia muszą być zdrowe, bez widocznej pleśni, czy oznak gnicia.
- Kisimy w czystych, wyparzonych szklanych lub kamionkowych naczyniach. Idealnie sprawdzają się butelki z szerokim otworem.
- Bardzo dobrym patentem, z którego korzystam teraz przy każdych kiszonkach jest kawałek papieru do pieczenia, który zabezpiecza metalowe nakrętki przed skorodowaniem.
- Pozostałe po zakwasie buraki wykorzystuje na różne sposoby. Możemy je zmiksować lub zetrzeć na surówkę lub upiec z oliwą i przyprawami w piekarniku.
- Często przepuszczam buraki z zakwasu przez wyciskarkę wolnoobrotową i mam kolejna porcję soku - zakwasu do barszczu lub do picia.
Tagi
kiszonkiburakizakwasdomowe przetworyburaczkikiszone buraczkiBoże Narodzeniena świętazdrowy fermentJarzynovabarszczcały rokgrudzieńZobacz również
Zakwas z buraków czerwonych, na barszcz czerwony
![zakwas-z-burakow-czerwonych](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2016/12/Obraz1-1-960x661.jpg)
Kiszony koper włoski z burakiem - zdrowy ferment
![kiszony-koper-wloski-z-burakiem-zdrowy-ferment](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/05/IMG_4176-960x1440.webp)
Kiszona kalarepa z burakiem - domowe kiszonki
![kiszona-kalarepa-z-burakiem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/11/kiszona-kalarepa-z-burakiem.jpg)
Botwina kiszona w kefirze
![botwina-kiszona-w-kefirze](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/06/5X9A9513-960x1440.webp)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.