Domowy zakwas z buraków. Przepis krok po kroku na zakwas z czerwonych buraczków na barszcz. Zdrowy zakwas buraczany do picia na co dzień i od święta!

Jeszcze niedawno na czerwony barszcz kisiłam buraczki z dodatkiem kromki chleba na zakwasie . Okazuje się że nie jest to kluczowy dodatek i prawidłowo przygotowany zakwas buraczany wyjdzie również bez chleba.

Podczas pobytu na warsztatach kulinarnych "Jarzynovy ferment" w Łowyniu Jarzynova podzieliła się swoimi patentami na zakwas idealny. Razem z Dominiką przygotowywałyśmy zakwasy z buraków na kilka sposobów. Każda z nas wrzuciła do swojej butelki takie dodatki, na jakie miała ochotę. Do buraków możemy dodać niewielką ilość owoców, do wyboru: żurawinę, maliny, jeżyny, wiśnie, czarną lub czerwoną porzeczkę, aronię. Natomiast z przypraw w zależności od sezonu warto wykorzystać liście wiśni, liście czarnej porzeczki, kwiaty kopru, imbir, chrzan, czosnek, anyż, kardamon, czarny pieprz, goździki, itd.

zakwas z buraków na barszcz na święta według wskazówek Jarzynovej

SKŁADNIKI

  • solanka
  • buraki, umyte i obrane
  • dodatki według uznania:
  • czosnek
  • korzeń chrzanu
  • świeży imbir
  • pieprz w ziarnkach
  • liście laurowe
  • kardamon
  • chili suszone
  • opcjonalnie owoce do wyboru: żurawina, wiśnie świeże lub mrożone
  • nasiona kopru włoskiego lub kopru ogrodowego

WYKONANIE

SOLANKA

  1. Solanka - 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej na 1 l wody przegotowanej i ostudzonej do temperatury pokojowej.
  2. Na dno butelek lub słoików wkładamy wybrane dodatki (przyprawy, owoce, liście itd).
  3. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę buraki do 2/3 wysokości naczynia.  
  4. Zalewamy solanką, tak aby zostawić 2 - 3 cm od brzegu naczynia.
  5. Zamakamy (zakręcamy) naczynie przez arkusz papieru do pieczenia.
  6. Zakwas odstawiamy do zakiszenia w temperaturze pokojowej 10 - 14 dni. Przez ten czas nie otwieramy zakwasu.
  7. W początkowej fazie kiszenia, przez pierwsze 4 - 5 dni od czasu do czasu lekko potrząsamy lub odwracamy do góry dnem butelką lub słoikiem.
  8. Gotowy zakwas trzymam w lodówce, razem z burakami i zlewam płyn w razie potrzeby.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Jak przygotować idealny zakwas z buraków. Przede wszystkim buraki do kiszenia muszą być zdrowe, bez widocznej pleśni, czy oznak gnicia.
  • Kisimy w  czystych, wyparzonych szklanych lub kamionkowych naczyniach. Idealnie sprawdzają się butelki z szerokim otworem.
  • Bardzo dobrym patentem, z którego korzystam teraz przy każdych kiszonkach jest kawałek papieru do pieczenia, który zabezpiecza metalowe nakrętki przed skorodowaniem.
  • Pozostałe po zakwasie buraki wykorzystuje na różne sposoby. Możemy je zmiksować lub zetrzeć na surówkę lub upiec z oliwą i przyprawami w piekarniku.
  • Często przepuszczam buraki z zakwasu przez wyciskarkę wolnoobrotową i mam kolejna porcję soku - zakwasu do barszczu lub do picia.   

Zobacz również

Zakwas z buraków czerwonych, na barszcz czerwony

zakwas-z-burakow-czerwonych

Kiszona kalarepa z burakiem - domowe kiszonki

kiszona-kalarepa-z-burakiem

Botwina kiszona w kefirze

botwina-kiszona-w-kefirze

Tarta z kapustą z grzybami zapiekana w cieście filo

tarta-z-kapusta-z-grzybami-zapiekana-w-ciescie-filo

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.