
Yeast sticks with boletus stuffing. Tasty, crunchy long rolls, sprinkled with poppy seeds, perfect for a snack. They taste best when served with red borscht.
In my home I am preparing a huge pot of red borscht. On Christmas Eve, borscht is served with dumplings, and on the following days of holidays with fried croquettes stuffed with mushroom and cabbage stuffing or just with such mushroom sticks.
I like to go mushroom picking, but in my area there are practically only boletes. When I have a craving for boletus soup or another dish like mushroom sticks, I look for other mushrooms in stores. For this dish I prepared a stuffing of dried porcini mushrooms " Forest Treasures " . Noble boletus for the festive table is the best choice. The fingers are delicious, crispy, and smell like boletus.
Ingredients
FARSZ
2 onions
1 clove of garlic
40 g of dried porcini mushrooms "Forest Treasures"
2 sprigs of thyme
15 ml of olive oil
salt
pepper
3 teaspoons of breadcrumbs
FINGERS
450 g of type 500 flour
50 g of whole wheat flour
20 g of fresh yeast
350 ml of warm water
15 ml of olive oil
1/2 teaspoon of salt
ADDITIONALLY
flour to sprinkle on the pastry board
egg for spread
3 tablespoons of dry poppy seeds
Execution
FARSZ
Mushrooms are covered with water to cover and soaked for about an hour, preferably overnight. Then cook everything. Cut the peeled onion into small pieces dice, chop the garlic. Heat olive oil in a frying pan, fry onion, garlic and thyme leaves. Add the chopped mushrooms, pour the mushroom water over it and fry until almost all the water has evaporated. Season with salt and pepper. We add Breadcrumbs, mix and set aside.
FINGERS
Pour 350 ml of warm water into a bowl, add yeast and mix. Then add type 500 flour, whole wheat flour and salt. Knead everything, add olive oil and knead again, until the dough protrudes from the sides of the bowl. Cover the bowl with a cloth and set aside for about an hour.

After an hour, gently throw the dough onto the floured surface and divide it into 4 parts. Each part is gently stretched into rectangles (20x30 cm) with your hands. Spread the mushroom stuffing on each rectangle, roll up the dough and shape it into a baguette. Place them on baking trays lined with baking paper, cover with a cloth and set aside for about 30 minutes. Just before baking, smear your fingers with a beaten egg and sprinkle generously with poppy seeds. Bake at 220 ° C for about 25-30 minutes.

Enjoy your meal!
Tags
Christmas pastriesfor borschtyeast baguettesyeast sticksyeast with mushroomsforest treasuresyeast with poppy seedsFor christmasalso check
Croquettes with cabbage and mushrooms. Recipe for beer pancakes

Gingerbread cookies with buckwheat honey and dark beer

Mushroom ciabatta with thyme

Potato salad with eggs and a sauce with marinated boletes

Małgorzata Kijowska|DayliCooking 2019-12-19 12:36:11
W tym roku mam bardzo dużo grzybów. Chyba całe życie nie zjadła tyle, ile teraz mam przerobionych ;) Wiem już, że wykorzystam Twój przepis, bo wywołał u mnie ślinotok :D
Response
TajemniceSmaku 2019-12-19 16:57:47
Tak, w tym roku chyba wszyscy mamy duuuużo grzybów 😉 Jednak w mojej okolicy borowik szlachetny to rzadkość, więc mimo grzybowych (głównie podgrzybki) zapasów prawdziwki kupuje 😉
Response
Paulina 2019-12-19 12:52:12
Takich pyszności jeszcze nigdy nie próbowałam 😊a grzybki uwielbiam więc propozycja jest idealna dla mnie 🥰
Response
TajemniceSmaku 2019-12-19 16:53:10
Polecam, szczególnie z borowikami!
Response
Agnieszka M. 2019-12-19 13:32:02
Prezentują się przepieknie! Uwielbiam grzyby w takiej formie!
Response
TajemniceSmaku 2019-12-19 17:01:32
Dziękuję, forma taka alternatywna, zamiast pasztecików do barszczu 😉
Response
Anna 2019-12-19 15:40:49
Taki paluch z leśnymi grzybami to jest pyszna historia!
Bardzo lubię wytrawne wypieki i takie grzyby.
Response
TajemniceSmaku 2019-12-19 16:52:27
Aniu, ładnie to napisałaś "pyszna historia", ja dodam, że to taka świąteczna historia 🙂
Response
Cztery Fajery 2019-12-19 15:46:48
Dawno nie piekłam paluchów. Dobrze, że mi o chich przypomniałaś. Te z grzybami muszę super smakować :)
Response
TajemniceSmaku 2019-12-19 16:50:36
Tak Olu, te z grzybami w towarzystwie z czerwonego barszczu smakują iście świątecznie 🙂
Response
Kasia 2019-12-20 08:34:18
Fantastyczny pomysł na święta! Jedyne co mnie trapi to ze one są pewnie najpyszniejsze zaraz po upieczeni a w wigilie zawsze brak czasu. Można jakoś rozłożyć przygotowanie?
Response
TajemniceSmaku 2019-12-20 09:44:57
Farsz można przygotować dzień wcześniej, a ciasto drożdżowe w dniu wypieku... potem, jak w przepisie 😉 Samo zwijanie bułek już nie zajmuje tyle czasu, ciasta nie wałkujemy , tylko w rękach rozciągamy na prostokąty, które wcale nie muszą być równiusieńkie 😉
Response
Wiola Korzeniowska 2019-12-20 08:48:51
Wspaniały pomysł! Grzybów mam ogrom, a nawet wczoraj zastanawiałam się co przygotować zamiast krokietów, bo te są co roku ... Piekę zatem paluchy! 😊
Response
TajemniceSmaku 2019-12-20 09:40:29
Krokiety też są pyszne, ale paluchy chyba zajmują mnie czasu w przygotowaniu 😉
Response
Justyna 2019-12-20 11:47:58
Pycha! Idealne także w ramach dodatku do świątecznego barszczu :) zapisuję, bo grzybów ci u mnie dostatek, a takich pyszności nigdy za mało w zimowe dni!
Response
TajemniceSmaku 2019-12-20 23:53:17
To jest fajna przekąska również na sylwestrowy wieczór 🙂
Response
Sylwia R 2019-12-20 12:57:50
Ooo kolejna propozycja na świąteczny stół!😘 Już widzę, że będzie super smakować!😘 Pozdrawiam serdecznie!😘
Response
TajemniceSmaku 2019-12-20 23:51:21
Paluchy są bardzo smaczne, można wcześniej przygotować farsz, a w drugi dzień świąt upiec i podać do barszczu.
Response
aga 2019-12-21 17:10:34
i taki pomysł podoba mi się bardzo :)
Response
TajemniceSmaku 2019-12-22 22:29:22
i o to chodzi 😉
Response
Justyna 2019-12-22 01:31:22
Paluchy drożdżowe uwielbiam, ale w takim wydaniu to jeszcze nie robiłam! pycha :*
Response
TajemniceSmaku 2019-12-22 22:35:29
Paluchy drożdżowe są pyszne i bez nadzienia. Ale takie nafaszerowane pachnącymi lasem borowikami, to idealny dodatek do świątecznego barszczu!
Response
add comment
Your email address will not be published.