Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Paluchy drożdżowe z grzybami

Drożdżowe bułki z borowikowym nadzieniem. Paluchy drożdżowe z grzybami

Drożdżowe paluchy z borowikowym farszem. Smaczne, chrupiące długie buły, obsypane makiem, idealne na przekąskę. Najlepiej smakują podane z czerwonym barszczem.

W moim domu na święta przygotowuje się wielki gar czerwonego barszczu. W wigilię barszcz podajemy z uszkami, a w kolejne dni świąt z obsmażanymi krokietami z farszem grzybowo-kapuścianym lub właśnie z takimi grzybowymi paluchami.

Bardzo lubię chodzić na grzyby, jednak w mojej okolicy królują praktycznie tylko podgrzybki. Kiedy mam ochotę na zupę borowikową lub inne danie takie, jak grzybowe paluchy, szukam innych grzybów w sklepach. Do tego dania przygotowałam farsz z suszonych borowików Leśne Skarby. Borowik szlachetny na świąteczny stół to najlepszy wybór. Paluchy są wyśmienite, chrupiące, pachnące borowikami.


SKŁADNIKI

FARSZ

PALUCHY

DODATKOWO

WYKONANIE

FARSZ

Grzyby zalewamy wodą do przykrycia i moczymy, około godziny, a najlepiej przez noc. Następnie całość gotujemy. Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy. Rozgrzewamy oliwę na patelni smażymy cebulę, czosnek i listki tymianku. Dodajemy posiekane grzyby, podlewamy wodą z grzybów i smażymy do momentu odparowania prawie całej wody. Doprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy bułkę tartą, mieszamy i odstawiamy.

PALUCHY

Do miski wlewamy 350 ml ciepłej wody, dodajemy drożdże, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę typ 500, mąkę pełnoziarnistą i sól. Wszystko wyrabiamy, dodajemy oliwę z oliwek i ponownie wyrabiamy, tak długo, aż ciasto będzie odstawało od ścianek miski. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę.


Po godzinie delikatnie wyrzucamy ciasto na podsypaną mąką stolnicę i dzielimy na 4 części. Każdą część dłońmi delikatnie rozciągamy na prostokąty (20x30 cm). Na każdym prostokącie rozsmarowujemy farsz grzybowy, zwijamy ciasto i formujemy na kształt bagietki. Układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut. Tuż przed pieczeniem smarujemy paluchy rozkłóconym jajkiem i posypujemy obficie makiem. Pieczemy w temperaturze 220°C przez około 25 - 30 minut.


Smacznego!

Zobacz również

Grillowane ziołowe chlebki z grzybami i żółtym serem

grillowane-ziolowe-chlebki-z-grzybami-i-zoltym-serem

Grzybowa ciabatta z tymiankiem

grzybowa-ciabatta-z-tymiankiem

Dyniowe paszteciki drożdżowe z grzybami i serem

dyniowe-paszteciki-drozdzowe-z-grzybami-i-serem

Rustykalne bułki z suszonymi pomidorami, oliwkami i tymiankiem

rustykalne-bulki-z-suszonymi-pomidorami-oliwkami-i-tymiankiem

Komentarze

Małgorzata Kijowska|DayliCooking 2019-12-19 12:36:11

W tym roku mam bardzo dużo grzybów. Chyba całe życie nie zjadła tyle, ile teraz mam przerobionych ;) Wiem już, że wykorzystam Twój przepis, bo wywołał u mnie ślinotok :D

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-12-19 16:57:47

Tak, w tym roku chyba wszyscy mamy duuuużo grzybów 😉 Jednak w mojej okolicy borowik szlachetny to rzadkość, więc mimo grzybowych (głównie podgrzybki) zapasów prawdziwki kupuje 😉

Odpowiedz

Paulina 2019-12-19 12:52:12

Takich pyszności jeszcze nigdy nie próbowałam 😊a grzybki uwielbiam więc propozycja jest idealna dla mnie 🥰

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-12-19 16:53:10

Polecam, szczególnie z borowikami!

Odpowiedz

Agnieszka M. 2019-12-19 13:32:02

Prezentują się przepieknie! Uwielbiam grzyby w takiej formie!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-12-19 17:01:32

Dziękuję, forma taka alternatywna, zamiast pasztecików do barszczu 😉

Odpowiedz

Anna 2019-12-19 15:40:49

Taki paluch z leśnymi grzybami to jest pyszna historia!
Bardzo lubię wytrawne wypieki i takie grzyby.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-12-19 16:52:27

Aniu, ładnie to napisałaś "pyszna historia", ja dodam, że to taka świąteczna historia 🙂

Odpowiedz

Cztery Fajery 2019-12-19 15:46:48

Dawno nie piekłam paluchów. Dobrze, że mi o chich przypomniałaś. Te z grzybami muszę super smakować :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-12-19 16:50:36

Tak Olu, te z grzybami w towarzystwie z czerwonego barszczu smakują iście świątecznie 🙂

Odpowiedz

Kasia 2019-12-20 08:34:18

Fantastyczny pomysł na święta! Jedyne co mnie trapi to ze one są pewnie najpyszniejsze zaraz po upieczeni a w wigilie zawsze brak czasu. Można jakoś rozłożyć przygotowanie?

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-12-20 09:44:57

Farsz można przygotować dzień wcześniej, a ciasto drożdżowe w dniu wypieku... potem, jak w przepisie 😉 Samo zwijanie bułek już nie zajmuje tyle czasu, ciasta nie wałkujemy , tylko w rękach rozciągamy na prostokąty, które wcale nie muszą być równiusieńkie 😉

Odpowiedz

Wiola Korzeniowska 2019-12-20 08:48:51

Wspaniały pomysł! Grzybów mam ogrom, a nawet wczoraj zastanawiałam się co przygotować zamiast krokietów, bo te są co roku ... Piekę zatem paluchy! 😊

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-12-20 09:40:29

Krokiety też są pyszne, ale paluchy chyba zajmują mnie czasu w przygotowaniu 😉

Odpowiedz

Justyna 2019-12-20 11:47:58

Pycha! Idealne także w ramach dodatku do świątecznego barszczu :) zapisuję, bo grzybów ci u mnie dostatek, a takich pyszności nigdy za mało w zimowe dni!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-12-20 23:53:17

To jest fajna przekąska również na sylwestrowy wieczór 🙂

Odpowiedz

Sylwia R 2019-12-20 12:57:50

Ooo kolejna propozycja na świąteczny stół!😘 Już widzę, że będzie super smakować!😘 Pozdrawiam serdecznie!😘

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-12-20 23:51:21

Paluchy są bardzo smaczne, można wcześniej przygotować farsz, a w drugi dzień świąt upiec i podać do barszczu.

Odpowiedz

aga 2019-12-21 17:10:34

i taki pomysł podoba mi się bardzo :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-12-22 22:29:22

i o to chodzi 😉

Odpowiedz

Justyna 2019-12-22 01:31:22

Paluchy drożdżowe uwielbiam, ale w takim wydaniu to jeszcze nie robiłam! pycha :*

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-12-22 22:35:29

Paluchy drożdżowe są pyszne i bez nadzienia. Ale takie nafaszerowane pachnącymi lasem borowikami, to idealny dodatek do świątecznego barszczu!

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram

Instagram Post

Chermoula – marokańska eksplozja smaku

Odkryj smaki

Nalewka z granatu


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.