Bürli, or traditional Swiss rolls with grape yeast water. Homemade yeast rolls, perfect for breakfast

What is yeast water? It is a natural leavening agent for baking bread, which is made on the basis of fruit (also vegetables) with the addition of sugar or honey and water. Under the influence of fermentation, the water begins to foam and acquires a yeasty aroma, then it is ready for use.


Bürli are traditional Swiss rolls with grape yeast water following Zorra. We bake them together in Amber bakery.

INGREDIENTS

GRAPE YEAST WATER

  • 50 g of grapes
  • 10 g of honey
  • 200 g of water
  • LEAVEN WITH YEAST WATER
  • 150 g of water yeast
  • 150 g wheat flour type 550

RIGHT DOUGH

  • Leaven with yeast water
  • 2 g fresh yeast
  • 50 g wholegrain flour
  • 450 g wheat flour type 550
  • 260g of water
  • 12g of salt

EXECUTION

GRAPE YEAST WATER

  1. The grapes and other ingredients are placed in a bottle, closed and kept at room temperature for 2 - 3 days.
  2. We shake the bottle every day and open it every day.
  3. If after two days the water does not start to foam, put the bottle in a warmer place - temperature 25 - 30°C.
  4. When the water foams, it's ready to use.

LEAVEN WITH YEAST WATER

  1. In a bowl, mix yeast water (without grapes) with flour.
  2. Cover the bowl and leave it overnight at room temperature.

RIGHT DOUGH

  1. The next day, add leaven, flour, water and yeast to the bowl of the robot.
  2. Knead the dough for 4 minutes and let it rest for 15 - 30 minutes.
  3. After this time, add salt and knead for 6 minutes.
  4. Cover the dough and leave it in a warm place for 90 minutes, folding it twice every 30 minutes on a floured board.
  5. The risen dough is divided into 10 equal portions.
  6. Each piece of dough is shaped into rolls and placed on a baking tray lined with baking paper.
  7. Place the buns in pairs next to each other so that they connect to each other.
  8. Cover with a cloth and leave to rise for about 1 - 1.5 hours.
  9. Heat the oven to 230°C.
  10. When the oven is hot, put a heat-resistant bowl of water in it.
  11. Bake the bürli for 30 minutes, after 15 minutes open the oven door for a moment so that the steam can escape.
  12. Transfer the baked bürli to a cooling rack.

Bürli on blogs:
Acacia blogGucia's kitchen
Kitchen door
My academy of taste
My Little Magic
Gardens of Babylon
Taste secrets
Kitchen retreats

also check

Tied yeast breakfast rolls with poppy seeds

wiazane-drozdzowe-bulki-sniadaniowe-z-makiem

Wheat rolls prepared with the salt-yeast method

bulki-pszenne-przygotowane-metoda-solno-drozdzowa

French baguette Pain D'epi - ear of wheat

francuska-bagietka-pain-depi-klos-pszenicy

Homemade Ciabatta - Italian wheat bread

domowa-ciabatta

Comments

Gucio 2019-09-23 21:36:33

Wzorcowe upiekłaś bułeczki - Gratuluję i do kolejnego wspólnego pieczenia.

Response

TajemniceSmaku 2019-09-23 21:41:59

Dziękuję, już myślałam, że nic z tego nie wyjdzie bo woda z winogronami nie chciała pracować... ale udało się. Do następnego wspólnego wypiekania 🙂

Response

Kamila 2019-09-23 22:20:26

Łał! Wspaniały widok!

Response

TajemniceSmaku 2019-09-24 11:09:29

🙂

Response

Amber 2019-09-23 22:49:06

Cieszę się, że się udało!
Bułki pięknie Ci się upiekły.

Response

TajemniceSmaku 2019-09-24 11:08:35

Ciepły kaloryfer pomógł 😉

Response

Małgosia z Akacjowego Bloga 2019-09-24 06:07:30

Wyglądają wspaniale. Wszystkie równiutkie, jednakowe :) Gratuluje i dziękuję za wspólne wypiekanie. Pozdrawiam

Response

TajemniceSmaku 2019-09-24 11:07:49

Dziękuję, bardzo lubię z Wami wypiekać 🙂

Response

Dorota 2019-09-24 17:52:51

Cudne buły, upiekły się znakomicie 🙂 Ja spóźniłam się chwilę z linkiem ale piekłam o czasie, smakowały super.
Dziękuję za wrzesniowe wypiekanie.

Response

TajemniceSmaku 2019-09-24 18:31:18

Tak, bułki są smakowite 🙂 A wspólne wypiekanie to świetna zabawa 😉 Pozdrawiam

Response

Marzena 2019-09-25 13:35:19

Wyglądają cudnie🙂 Takie idealnie piękne🙂

Response

TajemniceSmaku 2019-09-27 14:13:43

Dziękuję 🙂

Response

add comment

Your email address will not be published.