Bürli - szwajcarskie bułki z drożdżową wodą z winogron

Bürli, czyli tradycyjne szwajcarskie bułki z drożdżową wodą z winogron. Domowe drożdżowe bułeczki, idealne na śniadanie

Co to jest woda drożdżowa? To naturalny środek spulchniający do wypieku pieczywa, który powstaje na bazie owoców (także warzyw) z dodatkiem cukru lub miodu i wody. Pod wpływem fermentacji woda zaczyna się pienić i nabiera drożdżowego aromatu, wtedy jest gotowa do użycia.


Bürli to tradycyjne szwajcarskie bułki z drożdżową wodą z winogron podaję za Zorrą. Pieczemy je wspólnie we wrześniowej Piekarni Amber.

SKŁADNIKI

WINOGRONOWA WODA DROŻDŻOWA

  • 50 g winogron
  • 10 g miodu
  • 200 g wody

ZACZYN Z WODĄ DROŻDŻOWĄ

  • 150 g wody drożdżowej
  • 150 g mąki pszennej typ 550

CIASTO WŁAŚCIWE

  • zaczyn z wodą drożdżową
  • 2 g świeżych drożdży
  • 50 g mąki pełnoziarnistej
  • 450 g mąki pszennej typ 550
  • 260 g wody
  • 12 g soli

WYKONANIE

WINOGRONOWA WODA DROŻDŻOWA

  1. Winogrona i pozostałe składniki umieszczamy w butelce, zamykamy i trzymamy w temperaturze pokojowej przez 2 - 3 dni.
  2. Codziennie wstrząsamy butelką i codziennie ją otwieramy.
  3. Jeżeli po dwóch dniach woda nie zacznie się pienić, stawiamy butelkę w cieplejszym miejscu - temperatura 25 - 30°C.
  4. Kiedy woda się spieni to znak, że jest gotowa do użycia.

ZACZYN Z WODĄ DROŻDŻOWĄ

  1. W misce mieszamy wodę drożdżową (bez winogron) z mąką.
  2. Miskę przykrywamy i odstawiamy na noc w temperaturze pokojowej.

CIASTO WŁAŚCIWE

  1. Następnego dnia do misy robota dodajemy zaczyn, mąki, wodę i drożdże.
  2. Wyrabiamy ciasto przez 4 minuty i odstawiamy na 15 - 30 minut.
  3. Po tym czasie dodajemy sól i wyrabiamy przez 6 minut.
  4. Przykrywamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na 90 minut, składając je dwa razy co 30 minut na posypanej mąką stolnicy.
  5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 równych porcji.
  6. Każdy kawałek ciasta formujemy na kształt bułek i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Bułki układamy po dwie obok siebie, tak aby się ze sobą łączyły.
  8. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 godziny.
  9. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230°C.
  10. Gdy piekarnik będzie gorący wstawiamy do niego żaroodporna miskę z wodą.
  11. Pieczemy bürli przez 30 minut, po 15 minutach otwieramy na chwilę drzwiczki piekarnika, aby para mogła się wydostać.
  12. Upieczone bürli przekładamy na kratkę do ostygnięcia.

Bürli na blogach:
Akacjowy blog
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moja akademia smaku
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne

Kategorie

PieczywoŚniadania

Zobacz również

Oliwkowe bułeczki - drożdżowe bułki z dodatkiem oliwek

oliwkowe-buleczki-drozdzowe-bulki-z-dodatkiem-oliwek

Maślane bułki Fastenwähe - karnawałowe pieczywo z Bazylei

maslane-bulki-fastenwahe-karnawalowe-pieczywo-z-bazylei

Chleb z Ticino, pszenny chleb do odrywania, Ticino Bread

chleb-z-ticino-pszenny-chleb-do-odrywania-ticino-bread

Odrywane bułeczki z serem, miodem i czarnuszką

odrywane-buleczki-z-serem-miodem-i-czarnuszka

Komentarze

Gucio 2019-09-23 21:36:33

Wzorcowe upiekłaś bułeczki - Gratuluję i do kolejnego wspólnego pieczenia.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-09-23 21:41:59

Dziękuję, już myślałam, że nic z tego nie wyjdzie bo woda z winogronami nie chciała pracować... ale udało się. Do następnego wspólnego wypiekania 🙂

Odpowiedz

Kamila 2019-09-23 22:20:26

Łał! Wspaniały widok!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-09-24 11:09:29

🙂

Odpowiedz

Amber 2019-09-23 22:49:06

Cieszę się, że się udało!
Bułki pięknie Ci się upiekły.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-09-24 11:08:35

Ciepły kaloryfer pomógł 😉

Odpowiedz

Małgosia z Akacjowego Bloga 2019-09-24 06:07:30

Wyglądają wspaniale. Wszystkie równiutkie, jednakowe :) Gratuluje i dziękuję za wspólne wypiekanie. Pozdrawiam

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-09-24 11:07:49

Dziękuję, bardzo lubię z Wami wypiekać 🙂

Odpowiedz

Dorota 2019-09-24 17:52:51

Cudne buły, upiekły się znakomicie 🙂 Ja spóźniłam się chwilę z linkiem ale piekłam o czasie, smakowały super.
Dziękuję za wrzesniowe wypiekanie.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-09-24 18:31:18

Tak, bułki są smakowite 🙂 A wspólne wypiekanie to świetna zabawa 😉 Pozdrawiam

Odpowiedz

Marzena 2019-09-25 13:35:19

Wyglądają cudnie🙂 Takie idealnie piękne🙂

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-09-27 14:13:43

Dziękuję 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Odkryj smaki

Kiszony czosnek


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.