
Bürli to tradycyjne szwajcarskie bułki z drożdżową wodą z winogron podaję za Zorrą. Pieczemy je wspólnie* we wrześniowej piekarni Amber.
Co to jest woda drożdżowa? To naturalny środek spulchniający do wypieku pieczywa, który powstaje na bazie owoców (także warzyw) z dodatkiem cukru lub miodu i wody. Pod wpływem fermentacji woda zaczyna sie pienić i nabiera drożdżowego aromatu, wtedy jest gotowa do użycia.
Składniki
WINOGRONOWA WODA DROŻDŻOWA
50 g winogron
10 g miodu
200 g wody
ZACZYN Z WODĄ DROŻDŻOWĄ
150 g wody drożdżowej
150 g mąki pszennej typ 550
CIASTO WŁAŚCIWE
zaczyn z wodą drożdżową
2 g świeżych drożdży
50 g mąki pełnoziarnistej
450 g mąki pszennej typ 550
260 g wody
12 g soli
Wykonanie
WINOGRONOWA WODA DROŻDŻOWA
Wszystkie składniki umieszczamy w butelce, zamykamy i trzymamy w temperaturze pokojowej przez 2 - 3 dni. Codziennie wstrząsamy butelką i codziennie ją otwieramy. Jeżeli po dwóch dniach woda nie zacznie się pienić, stawiamy butelkę w cieplejszym miejscu - temperatura 25 - 30°C. Kiedy woda się spieni to znak, że jest gotowa do użycia.
ZACZYN Z WODĄ DROŻDŻOWĄ
W misce mieszamy wodę drożdżową (bez winogron) z mąką. Miskę przykrywamy i odstawiamy na noc w temperaturze pokojowej.
CIASTO WŁAŚCIWE
Następnego dnia do misy robota dodajemy zaczyn, mąki, wodę i drożdże. Wyrabiamy ciasto przez 4 minuty i odstawiamy na 15 - 30 minut. Po tym czasie dodajemy sól i wyrabiamy przez 6 minut. Przykrywamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na 90 minut, składając je dwa razy co 30 minut na posypanej mąką stolnicy.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 równych porcji. Każdy kawałek ciasta formujemy na kształt bułek i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki układamy po dwie obok siebie, tak aby się ze sobą łączyły. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 godziny.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230°C. Gdy piekarni będzie gorący wstawiamy do niego żaroodporna miskę z wodą. Pieczemy bürli przez 30 minut, po 15 minutach otwieramy na chwilę drzwiczki piekarnika, aby para mogła się wydostać.
Upieczone bürli przekładamy na kratkę do ostygnięcia.
Smacznego!
* Bürli na blogach:
Akacjowy blog
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moja akademia smaku
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne
Tagi
winogronapieczywodomowe pieczywobułkidomowe bułkidomowe wypiekidomowa piekarniabułeczkiszwajcarskie bułkipiekarnia Amberwoda drożdżowawrześniowa piekarniaZobacz również
Bułki pszenne przygotowane metodą solno - drożdżową

Domowa Ciabatta

Wiązane drożdżowe bułki śniadaniowe z makiem

Pain Auvergnat - chleb lub bułki z regionu Owernii we Francji

Gucio 2019-09-23 21:36:33
Wzorcowe upiekłaś bułeczki - Gratuluję i do kolejnego wspólnego pieczenia.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-09-23 21:41:59
Dziękuję, już myślałam, że nic z tego nie wyjdzie bo woda z winogronami nie chciała pracować... ale udało się. Do następnego wspólnego wypiekania 🙂
Odpowiedz
Kamila 2019-09-23 22:20:26
Łał! Wspaniały widok!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-09-24 11:09:29
🙂
Odpowiedz
Amber 2019-09-23 22:49:06
Cieszę się, że się udało!
Bułki pięknie Ci się upiekły.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-09-24 11:08:35
Ciepły kaloryfer pomógł 😉
Odpowiedz
Małgosia z Akacjowego Bloga 2019-09-24 06:07:30
Wyglądają wspaniale. Wszystkie równiutkie, jednakowe :) Gratuluje i dziękuję za wspólne wypiekanie. Pozdrawiam
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-09-24 11:07:49
Dziękuję, bardzo lubię z Wami wypiekać 🙂
Odpowiedz
Dorota 2019-09-24 17:52:51
Cudne buły, upiekły się znakomicie 🙂 Ja spóźniłam się chwilę z linkiem ale piekłam o czasie, smakowały super.
Dziękuję za wrzesniowe wypiekanie.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-09-24 18:31:18
Tak, bułki są smakowite 🙂 A wspólne wypiekanie to świetna zabawa 😉 Pozdrawiam
Odpowiedz
Marzena 2019-09-25 13:35:19
Wyglądają cudnie🙂 Takie idealnie piękne🙂
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-09-27 14:13:43
Dziękuję 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.