Bürli to tradycyjne szwajcarskie bułki z drożdżową wodą z winogron podaję za Zorrą. Pieczemy je wspólnie* we wrześniowej piekarni Amber.

Co to jest woda drożdżowa? To naturalny środek spulchniający do wypieku pieczywa, który powstaje na bazie owoców (także warzyw) z dodatkiem cukru lub miodu i wody. Pod wpływem fermentacji woda zaczyna sie pienić i nabiera drożdżowego aromatu, wtedy jest gotowa do użycia.

Składniki

WINOGRONOWA WODA DROŻDŻOWA

50 g winogron

10 g miodu

200 g wody

ZACZYN Z WODĄ DROŻDŻOWĄ

150 g  wody drożdżowej

150 g mąki pszennej typ 550

CIASTO WŁAŚCIWE

zaczyn z wodą drożdżową

2 g świeżych drożdży

50 g mąki pełnoziarnistej

450 g mąki pszennej typ 550

260 g wody

12 g soli

Wykonanie

WINOGRONOWA WODA DROŻDŻOWA

Wszystkie składniki umieszczamy w butelce, zamykamy i trzymamy w temperaturze pokojowej przez 2 - 3 dni. Codziennie wstrząsamy butelką i codziennie ją otwieramy. Jeżeli po dwóch dniach woda nie zacznie się pienić, stawiamy butelkę w cieplejszym miejscu - temperatura 25 - 30°C. Kiedy woda się spieni to znak, że jest gotowa do użycia.

ZACZYN Z WODĄ DROŻDŻOWĄ

W misce mieszamy wodę drożdżową (bez winogron) z mąką. Miskę przykrywamy i odstawiamy na noc w temperaturze pokojowej.

CIASTO WŁAŚCIWE

Następnego dnia do misy robota dodajemy zaczyn, mąki, wodę i drożdże. Wyrabiamy ciasto przez 4 minuty i odstawiamy na 15 - 30 minut. Po tym czasie dodajemy sól i wyrabiamy przez 6 minut. Przykrywamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na 90 minut, składając je dwa razy co 30 minut na posypanej mąką stolnicy.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 równych porcji. Każdy kawałek ciasta formujemy na kształt bułek i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki układamy po dwie obok siebie, tak aby się ze sobą łączyły. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 godziny.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230°C. Gdy piekarni będzie gorący wstawiamy do niego żaroodporna miskę z wodą. Pieczemy bürli przez 30 minut, po 15 minutach otwieramy na chwilę drzwiczki piekarnika, aby para mogła się wydostać.
Upieczone bürli przekładamy na kratkę do ostygnięcia.

Smacznego!

* Bürli na blogach:
Akacjowy blog
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moja akademia smaku
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne

Zobacz również

Bułki pszenne przygotowane metodą solno - drożdżową

bulki-pszenne-przygotowane-metoda-solno-drozdzowa

Domowa Ciabatta

domowa-ciabatta

Wiązane drożdżowe bułki śniadaniowe z makiem

wiazane-drozdzowe-bulki-sniadaniowe-z-makiem

Pain Auvergnat - chleb lub bułki z regionu Owernii we Francji

pain-auvergnat-chleb-lub-bulki-z-regionu-owernii-we-francji

Komentarze

Gucio 2019-09-23 21:36:33

Wzorcowe upiekłaś bułeczki - Gratuluję i do kolejnego wspólnego pieczenia.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-09-23 21:41:59

Dziękuję, już myślałam, że nic z tego nie wyjdzie bo woda z winogronami nie chciała pracować... ale udało się. Do następnego wspólnego wypiekania 🙂

Odpowiedz

Kamila 2019-09-23 22:20:26

Łał! Wspaniały widok!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-09-24 11:09:29

🙂

Odpowiedz

Amber 2019-09-23 22:49:06

Cieszę się, że się udało!
Bułki pięknie Ci się upiekły.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-09-24 11:08:35

Ciepły kaloryfer pomógł 😉

Odpowiedz

Małgosia z Akacjowego Bloga 2019-09-24 06:07:30

Wyglądają wspaniale. Wszystkie równiutkie, jednakowe :) Gratuluje i dziękuję za wspólne wypiekanie. Pozdrawiam

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-09-24 11:07:49

Dziękuję, bardzo lubię z Wami wypiekać 🙂

Odpowiedz

Dorota 2019-09-24 17:52:51

Cudne buły, upiekły się znakomicie 🙂 Ja spóźniłam się chwilę z linkiem ale piekłam o czasie, smakowały super.
Dziękuję za wrzesniowe wypiekanie.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-09-24 18:31:18

Tak, bułki są smakowite 🙂 A wspólne wypiekanie to świetna zabawa 😉 Pozdrawiam

Odpowiedz

Marzena 2019-09-25 13:35:19

Wyglądają cudnie🙂 Takie idealnie piękne🙂

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-09-27 14:13:43

Dziękuję 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.