Fuczki z burakiem i kiszoną kapustą w Jarzynovej wersji
Fuczki, czyli ukraińskie lub bieszczadzkie placuszki według klasycznego przepisu przygotowuje się kiszonej kapusty. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby ten przepis trochę zmodyfikować - coś dodać, coś ująć, coś zamienić.
Taki przepis znalazłam w książce Dominiki Wójciak "Jednogarnkowa Jarzynova". Dominika podaje przepis na fuczki na bazie między innymi mąki z ciecierzycy i surowego buraka. Moja wersja będzie z buraczkiem pieczonym (taki akurat był w domu) , mąką orkiszową pełnoziarnistą i z jajem.
SKŁADNIKI
FUCZKI
100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej lub innej
2 - 3 łyżki płatków drożdżowych
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
1/2 ziaren kminku w całości lub lekko rozgniecionych w moździerzu
szczypta chili lub tyle ile lubicie
3 łyżki oliwy
100 g kiszonej kapusty
100 g buraka - u mnie pieczony, ale może być surowy lub kiszony
olej lub masło klarowane do smażenia
DO PODANIA
200 ml gęstego jogurtu lub creme fraiche
1 mały ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
oliwa lub olej chili
marynowana cebula - polecam przepis na czerwoną cebulkę marynowaną w winnym occie, miodzie i przyprawach
zielenina - koperek, szczypior, szpinak lub jarmuż
WYKONANIE
FUCZKI
Do miski wsypujemy mąkę, płatki drożdżowe, przyprawy, oliwę i jajo. Mieszamy - powinniśmy otrzymać nieco gęstsze ciasto niż na naleśniki - odstawiamy na około 15 minut. Następnie dodajemy odciśniętą i posiekana kapustę oraz obranego i startego na grubych oczkach buraczka, mieszamy.
Na rozgrzany tłuszcz kładziemy łyżką porcje ciasta, lekko spłaszczamy, jak placki. Smażymy z obu stron, aż będą rumiane. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Na czas smażenia reszty placków te usmażone możemy trzymać w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C.
DO PODANIA
Czosnek ścieramy na tarce lub przeciskamy przez praskę, mieszamy z solą i sokiem z cytryny. Odstawiamy na 5 minut, by czosnek złagodniał, następnie dodajemy do jogurtu razem z 2 łyżkami oliwy z oliwek.
Placki najlepiej smakują na ciepło, podane z jogurtowym sosem, posypane zieleniną i np. lekko rozgniecionymi ziarnami kolendry lub czarnuszki. Idealny dodatkiem będzie również piklowana czerwona cebulką.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.