Fuczki z burakiem i kiszoną kapustą w Jarzynovej wersji. Fuczki, buraczane - smażone bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty z dodatkiem buraczków
Jak przygotować fuczki z burakiem i kiszoną kapustą?
Fuczki, czyli ukraińskie lub bieszczadzkie placki. Fuczki z burakiem to lekko zmodyfikowana wersja tych tradycyjnych. Dowiedz się, jak dodać do nich nowe składniki i stworzyć inną pyszną wersję.
Fuczki z burakiem i kiszoną kapustą to nietypowa, ale niezwykle smaczna wariacja tradycyjnych bieszczadzkich placków. Klasyczne fuczki przygotowuje się na bazie kiszonej kapusty i mąki, jednak w tej wersji dodatek buraka nadaje plackom wyjątkowego koloru i lekko słodkiego smaku. To danie inspirowane jest przepisem z książki "Jednogarnkowa Jarzynova" Dominiki Wójciak, gdzie zamiast klasycznej mąki pojawia się mąka z ciecierzycy, a buraki dodawane są w surowej formie.
Czy można zrobić fuczki w inny sposób niż z kiszonej kapusty?
Tak, fuczki można modyfikować, na przykład dodając buraki, a także eksperymentować z różnymi rodzajami mąki. Moja interpretacja tego przepisu to fuczki z pieczonym buraczkiem, który akurat miałam pod ręką, oraz z mąką orkiszową pełnoziarnistą, co dodało plackom dodatkowej wartości odżywczej. Jajko pomaga w związaniu składników i nadaje im odpowiedniej struktury. To świetna propozycja zarówno na lekki obiad, jak i sycącą przekąskę, pełną warzyw i intensywnych smaków.
SKŁADNIKI
Fuczki
- 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej lub innej
- 2 - 3 łyżki płatków drożdżowych
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 1/2 ziaren kminku w całości lub lekko rozgniecionych w moździerzu
- szczypta chili lub tyle ile lubicie
- 3 łyżki oliwy
- 100 g kiszonej kapusty
- 100 g buraka - u mnie pieczony, ale może być surowy lub kiszony
- olej lub masło klarowane do smażenia
Do podania
- 200 ml gęstego jogurtu lub creme fraiche
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- oliwa lub olej chili
- marynowana cebula - polecam przepis na czerwoną cebulkę marynowaną w winnym occie, miodzie i przyprawach
- zielenina - koperek, szczypior, szpinak lub jarmuż
WYKONANIE
Jak zrobić fuczki z buraczkami?
- Do miski wsypu mąkę, płatki drożdżowe, przyprawy, oliwę i jajo.
- Wieszaj - ciasto powinno być nieco gęstsze niż na naleśniki - odstaw na około 15 minut.
- Następnie dodaj odciśniętą i posiekana kapustę oraz obranego i startego na grubych oczkach buraczka, wymieszaj.
- Na rozgrzany tłuszcz kładź łyżką porcje ciasta, lekko spłaszcz, jak placki.
- Smaż z obu stron, aż będą rumiane.
- Odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Na czas smażenia reszty placków te usmażone możesz trzymać w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C.
Z czym podać buraczkowe fuczki?
- Czosnek zetrzyj na tarce lub przeciśnij przez praskę, wymieszaj z solą i sokiem z cytryny.
- Odstaw na 5 minut, by czosnek złagodniał, następnie dodaj do jogurtu razem z 2 łyżkami oliwy z oliwek.
- Placki najlepiej smakują na ciepło, podane z jogurtowym sosem, posypane zieleniną i np. lekko rozgniecionymi ziarnami kolendry lub czarnuszki.
- Idealny dodatkiem będzie również piklowana czerwona cebulką.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Fuczki to świetna propozycja na obiad czy przekąskę - przepis, który łatwo zmodyfikować według własnych preferencji.
- Możesz użyć pieczonego, surowego, a nawet kiszonego buraka. Pieczony burak nada fuczkom delikatnej słodyczy, natomiast surowy doda bardziej intensywnego smaku. Kiszone buraki nadadzą zaś kwaskowaty posmak, który doskonale komponuje się z kiszoną kapustą.
- Płatki drożdżowe. To składnik, który wzbogaci placki o orzechowy posmak i delikatną nutę sera, co jest szczególnie przydatne w wegańskich potrawach. Dzięki nim fuczki zyskają bardziej wyrazisty smak.
- Do podania warto przygotować sos na bazie gęstego jogurtu lub crème fraîche. Czosnek, po wymieszaniu z sokiem z cytryny i odstawieniu na kilka minut, straci swój ostry smak i stanie się łagodniejszy, co idealnie podkreśli smaki placków.
- Piklowana czerwona cebula w occie winnym z dodatkiem miodu i przypraw to doskonały kontrast dla fuczków. Jej lekko kwaśny smak świetnie balansuje z intensywnością kapusty i buraka, a także dodaje chrupkości.
- Koperek, szczypior czy nawet jarmuż to idealny dodatek, który wprowadzi świeżość do tego dania. Możesz również posypać placki nasionami kolendry czy czarnuszki dla dodatkowej nuty smakowej.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.