Fuczki buraczane - smażone placki z buraczków i kiszonej kapusty

Fuczki z burakiem i kiszoną kapustą w Jarzynovej wersji. Fuczki, buraczane  - smażone bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty z dodatkiem buraczków

Jak przygotować fuczki z burakiem i kiszoną kapustą?

Fuczki, czyli ukraińskie lub bieszczadzkie placki. Fuczki z burakiem to lekko zmodyfikowana wersja tych tradycyjnych. Dowiedz się, jak dodać do nich nowe składniki i stworzyć inną pyszną wersję.

Fuczki z burakiem i kiszoną kapustą to nietypowa, ale niezwykle smaczna wariacja tradycyjnych bieszczadzkich placków. Klasyczne fuczki przygotowuje się na bazie kiszonej kapusty i mąki, jednak w tej wersji dodatek buraka nadaje plackom wyjątkowego koloru i lekko słodkiego smaku. To danie inspirowane jest przepisem z książki "Jednogarnkowa Jarzynova" Dominiki Wójciak, gdzie zamiast klasycznej mąki pojawia się mąka z ciecierzycy, a buraki dodawane są w surowej formie.

Czy można zrobić fuczki w inny sposób niż z kiszonej kapusty?

Tak, fuczki można modyfikować, na przykład dodając buraki, a także eksperymentować z różnymi rodzajami mąki. Moja interpretacja tego przepisu to fuczki z pieczonym buraczkiem, który akurat miałam pod ręką, oraz z mąką orkiszową pełnoziarnistą, co dodało plackom dodatkowej wartości odżywczej. Jajko pomaga w związaniu składników i nadaje im odpowiedniej struktury. To świetna propozycja zarówno na lekki obiad, jak i sycącą przekąskę, pełną warzyw i intensywnych smaków.

fuczki smażone placki z burakami i kiszoną kapustą przepis Jarzynova

SKŁADNIKI

Fuczki

  • 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej lub innej
  • 2 - 3 łyżki płatków drożdżowych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1/2 ziaren kminku w całości lub lekko rozgniecionych w moździerzu
  • szczypta chili lub tyle ile lubicie
  • 3 łyżki oliwy
  • 100 g kiszonej kapusty
  • 100 g buraka - u mnie pieczony, ale może być surowy lub kiszony
  • olej lub masło klarowane do smażenia

Do podania

WYKONANIE

Jak zrobić fuczki z buraczkami?

  1. Do miski wsypu mąkę, płatki drożdżowe, przyprawy, oliwę  i jajo.
  2. Wieszaj - ciasto powinno być nieco gęstsze niż na naleśniki - odstaw na około 15 minut.
  3. Następnie dodaj odciśniętą i posiekana kapustę oraz obranego i startego na grubych oczkach buraczka, wymieszaj.
  4. Na rozgrzany tłuszcz kładź łyżką porcje ciasta, lekko spłaszcz, jak placki.  
  5. Smaż z obu stron, aż będą rumiane.
  6. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.  
  7. Na czas smażenia reszty placków te usmażone możesz trzymać w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C.

Z czym podać buraczkowe fuczki?

  1. Czosnek zetrzyj na tarce lub przeciśnij przez praskę, wymieszaj z solą i sokiem z cytryny.  
  2. Odstaw na 5 minut, by czosnek złagodniał, następnie dodaj do jogurtu razem z 2 łyżkami oliwy z oliwek.
  3. Placki najlepiej smakują na ciepło, podane z jogurtowym sosem, posypane zieleniną i  np. lekko rozgniecionymi ziarnami kolendry lub czarnuszki. 
  4. Idealny dodatkiem będzie również piklowana czerwona cebulką.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Fuczki to świetna propozycja na obiad czy przekąskę - przepis, który łatwo zmodyfikować według własnych preferencji.
  • Możesz użyć pieczonego, surowego, a nawet kiszonego buraka. Pieczony burak nada fuczkom delikatnej słodyczy, natomiast surowy doda bardziej intensywnego smaku. Kiszone buraki nadadzą zaś kwaskowaty posmak, który doskonale komponuje się z kiszoną kapustą.
  • Płatki drożdżowe. To składnik, który wzbogaci placki o orzechowy posmak i delikatną nutę sera, co jest szczególnie przydatne w wegańskich potrawach. Dzięki nim fuczki zyskają bardziej wyrazisty smak.
  • Do podania warto przygotować sos na bazie gęstego jogurtu lub crème fraîche. Czosnek, po wymieszaniu z sokiem z cytryny i odstawieniu na kilka minut, straci swój ostry smak i stanie się łagodniejszy, co idealnie podkreśli smaki placków.
  • Piklowana czerwona cebula w occie winnym z dodatkiem miodu i przypraw to doskonały kontrast dla fuczków. Jej lekko kwaśny smak świetnie balansuje z intensywnością kapusty i buraka, a także dodaje chrupkości.
  • Koperek, szczypior czy nawet jarmuż to idealny dodatek, który wprowadzi świeżość do tego dania. Możesz również posypać placki nasionami kolendry czy czarnuszki dla dodatkowej nuty smakowej.

Zobacz również

Chrupiące dyniowe placki z czosnkiem i imbirem

chrupiace-dyniowe-placki-z-czosnkiem-i-imbirem

Jednogarnkowa Jarzynova - Dominika Wójciak - proste, codzienne warzywne receptury

jednogarnkowa-jarzynova-dominika-wojciak-proste-codzienne-warzywne-receptury

Fuczki - smażone placki z kiszonej kapusty

fuczki-smazone-placki-z-kiszonej-kapusty

Zakwas z buraczków czerwonych - zakwas na barszcz

zakwas-z-buraczkow-czerwonych-zakwas-na-barszcz

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.