Fuczki ukraińskie, fuczki bieszczadzkie. Pyszne, łatwe i szybkie smażone placki z kiszonej kapusty

Co to są fuczki?

Fuczki to ukraińskie placuszki z kiszonej kapusty, u nas bardziej znane jako fuczki bieszczadzkie. To bardzo prosta w przygotowaniu potrawa, podobna do placków ziemniaczanych, tylko że tarte ziemniaki zamieniamy na kiszoną kapustę.

Dla mnie te placki to "kulinarny sztos" i wstyd się przyznać, że wcześniej ich nie robiłam. Tym bardziej, że kiszonej kapusty co sezon u mnie pod dostatkiem. Tak jakoś wyszło, ale nadrobię zaległości, a Wy nie zwlekajcie tak długo jak ja i fuczki zróbcie koniecznie!

 

fuczki-ukraińskie-fuczki-bieszczadzkie-placki-z-kiszonej-kapusty

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • jajko
  • 6 - 7 łyżek mąki pszennej typ 500
  • 1/2 łyżeczki kminu lub kminku
  • zielona pietruszka i śmietana lub jogurt naturalny do podania
  • opcjonalnie chili świeże posiekane lub sos

WYKONANIE

  1. Kapustę wykładamy na deskę i siekamy.
  2. Cebulę obieramy, drobno kroimy lub trzemy na tarce.
  3. W misce mieszamy mąkę z jajkiem i odrobiną wody, tyle żeby powstało luźne ciasto jak na naleśniki.
  4. Do miski z ciastem wrzucamy kapustę, cebulę i mieszamy.
  5. Dodajemy kmin rzymski lub kminek.
  6. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki z każdej strony do zarumienienia.
  7. Placki wybornie smakują podane ze śmietaną lub jogurtem i posypane zieleniną.
  8. Jeśli lubicie dania pikantne polecam do śmietany dodać kleks sosu chili lub drobno posiekaną świeżą papryczkę.  

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Przepis na fuczki pochodzi z książki O! Ukraina Weroniki Marczuk będącej połączeniem opisów miejsc, historii i rozmów o Ukrainie z przepisami na dania kuchni ukraińskiej. 
  • Polecam również przepisy na podobne placuszki, takie jak placuszki dyniowe lub buraczkowe placuszki - te ostatnie z dodatkiem kapusty kiszonej.

Zobacz również

Zupa selerowa z imbirem, prażonymi jabłkami i chipsami z selera

zupa-selerowa-z-imbirem-prazonymi-jablkami-i-chipsami-z-selera

Pieczony kalafior z cebulą, chili i czosnkiem

pieczony-kalafior-z-cebula-chili-i-czosnkiem

Kotlety z polędwiczek z indyka i karmelizowane morele z miodem i tymiankiem

kotlety-z-poledwiczek-z-indyka-i-karmelizowane-morele-z-miodem-i-tymiankiem

Naleśniki ze szparagami i pastą paprykową Gochujang

nalesniki-ze-szparagami-i-pasta-paprykowa-gochujang

Komentarze

Betnadeta 2021-12-20 21:25:10

O to jedno z naszych awaryjnych ekspresowych dań. Szczególnie w weekend. Są faktycznie pyszne i proste.

Odpowiedz

Patrycja Reszko 2021-12-21 23:16:55

Też czasami je przygotowuję!

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.