Fuczki ukraińskie, fuczki bieszczadzkie. Pyszne, łatwe i szybkie smażone placki z kiszonej kapusty
Co to są fuczki?
Fuczki to ukraińskie placuszki z kiszonej kapusty, u nas bardziej znane jako fuczki bieszczadzkie. To bardzo prosta w przygotowaniu potrawa, podobna do placków ziemniaczanych, tylko że tarte ziemniaki zamieniamy na kiszoną kapustę.
Dla mnie te placki to "kulinarny sztos" i wstyd się przyznać, że wcześniej ich nie robiłam. Tym bardziej, że kiszonej kapusty co sezon u mnie pod dostatkiem. Tak jakoś wyszło, ale nadrobię zaległości, a Wy nie zwlekajcie tak długo jak ja i fuczki zróbcie koniecznie!
SKŁADNIKI
- 2 szklanki kapusty kiszonej
- 1 cebula
- jajko
- 6 - 7 łyżek mąki pszennej typ 500
- 1/2 łyżeczki kminu lub kminku
- zielona pietruszka i śmietana lub jogurt naturalny do podania
- opcjonalnie chili świeże posiekane lub sos
WYKONANIE
- Kapustę wykładamy na deskę i siekamy.
- Cebulę obieramy, drobno kroimy lub trzemy na tarce.
- W misce mieszamy mąkę z jajkiem i odrobiną wody, tyle żeby powstało luźne ciasto jak na naleśniki.
- Do miski z ciastem wrzucamy kapustę, cebulę i mieszamy.
- Dodajemy kmin rzymski lub kminek.
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki z każdej strony do zarumienienia.
- Placki wybornie smakują podane ze śmietaną lub jogurtem i posypane zieleniną.
- Jeśli lubicie dania pikantne polecam do śmietany dodać kleks sosu chili lub drobno posiekaną świeżą papryczkę.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Przepis na fuczki pochodzi z książki O! Ukraina Weroniki Marczuk będącej połączeniem opisów miejsc, historii i rozmów o Ukrainie z przepisami na dania kuchni ukraińskiej.
- Polecam również przepisy na podobne placuszki, takie jak placuszki dyniowe lub buraczkowe placuszki - te ostatnie z dodatkiem kapusty kiszonej.
Betnadeta 2021-12-20 21:25:10
O to jedno z naszych awaryjnych ekspresowych dań. Szczególnie w weekend. Są faktycznie pyszne i proste.
Odpowiedz
Patrycja Reszko 2021-12-21 23:16:55
Też czasami je przygotowuję!
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.