Fuczki ukraińskie, fuczki bieszczadzkie - pyszne, łatwe i szybkie placuszki
Co to są fuczki?
Fuczki to ukraińskie placuszki z kiszonej kapusty, u nas bardziej znane jako fuczki bieszczadzkie. To bardzo prosta w przygotowaniu potrawa, podobna do placków ziemniaczanych, tylko że tarte ziemniaki zamieniamy na kiszoną kapustę.

Dla mnie te placki to "kulinarny sztos" i wstyd się przyznać, że wcześniej ich nie robiłam. Tym bardziej, że kiszonej kapusty co sezon u mnie pod dostatkiem. Tak jakoś wyszło, ale nadrobię zaległości, a Wy nie zwlekajcie tak długo jak ja i fuczki zróbcie koniecznie!
Przepis na fuczki pochodzi z książki O! Ukraina Weroniki Marczuk będącej połączeniem opisów miejsc, historii i rozmów o Ukrainie z przepisami na dania kuchni ukraińskiej.
Składniki
2 szklanki kapusty kiszonej
1 cebula
jajko
6 - 7 łyżek mąki pszennej typ 500
1/2 łyżeczki kminu lub kminku
zielona pietruszka i śmietana lub jogurt naturalny do podania
opcjonalnie chili świeże posiekane lub sos
Wykonanie
Kapustę wykładamy na deskę i siekamy. Cebulę obieramy, drobno kroimy lub trzemy na tarce. W misce mieszamy mąkę z jajkiem i odrobiną wody, tyle żeby powstało luźne ciasto jak na naleśniki.
Do miski z ciastem wrzucamy kapustę, cebulę i mieszamy. Dodajemy kmin rzymski lub kminek. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki z każdej strony do zarumienienia.
Placki wybornie smakują podane ze śmietaną lub jogurtem i posypane zieleniną. Jeśli lubicie dania pikantne polecam do śmietany dodać kleks sosu chili lub drobno posiekaną świeżą papryczkę.
Tagi
kapusta kiszonaszybki obiadplackiplacuszkiszybkie daniełatwy przepisprosto z patelniwegetariańska przekąskakuchnia ukraińskafuczkiZobacz również
Fuczki buraczane - smażone placki z buraczków i kiszonej kapusty

O! Ukraina Przewodnik po smakach i smaczkach Weronika Marczuk

Placek z zakwasu na chleb ze szczypiorkiem i sezamem

Groszkowe placuszki z wędzonym łososiem i sosem jogurtowo chrzanowym

Betnadeta 2021-12-20 21:25:10
O to jedno z naszych awaryjnych ekspresowych dań. Szczególnie w weekend. Są faktycznie pyszne i proste.
Odpowiedz
Patrycja Reszko 2021-12-21 23:16:55
Też czasami je przygotowuję!
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.