Tarta z chrupiącego ciasta filo, wypełniona aromatycznym nadzieniem z kiszonej kapusty i leśnych grzybów, borowików i podgrzybków. Wyjątkowe i pyszne wytrawne danie, doskonałe na co dzień i od święta

Ta tarta powstała praktycznie przez przypadek – przygotowałam znacznie więcej farszu na świąteczne pierogi, niż było to konieczne. Mogłam dorobić porcję ciasta i lepić pierogi dalej, ale postanowiłam skorzystać z zamrożonego ciasta filo. To nieplanowane danie okazało się strzałem w dziesiątkę!

Ciasto filo to bardzo uniwersalny produkt, możemy z niego przygotować danie zarówno na słodko, jak i na słono. W przepisie na truskawki w koszyczkach znajdziecie kilka wskazówek jak korzystać z ciasta filo.

Tarta z kapustą z grzybami zapiekana w cieście filo

SKŁADNIKI na formę o średnicy 26 cm

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 50 g suszonych grzybów ( borowiki, podgrzybki)
  • 100 g cebuli
  • 1 łyżka oleju do smażenia kapusty
  • 5 - 6 łyżek oleju do ciasta - u mnie olej ryżowy
  • sól, pieprz do smaku
  • 150 g ciasta filo
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • grubo mielony pieprz

WYKONANIE

  1. Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia na około 12 godzin.
  2. Następnie zagotowujemy grzyby w tej samej wodzie, w której się moczyły.
  3. Gotujemy 5 - 10 minut i odstawiamy do wystudzenia.
  4. Przecedzamy przez sito i drobno siekamy.
  5. Kapustę zalewamy wodą do przykrycia i gotujemy około 30 - 45 min lub do miękkości, studzimy.
  6. Ugotowaną i przestudzoną kapustę odciskamy z płynu i siekamy.
  7. Cebulę obieramy, kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na 1 łyżce oleju.
  8. Dodajemy posiekane grzyby, doprawiamy solą i pieprzem.
  9. Do grzybów i cebuli dodajemy kapustę, mieszamy i smażymy 10 - 15 minut na średnim ogniu.
  10. Farsz w razie konieczności doprawiamy do smaku, studzimy.
  11. Naczynie do pieczenia natłuszczamy, olejem lub masłem. Dzięki temu ciasto nie przyklei się do naczynia.
  12. Każdy arkusz ciasta filo smarujemy olejem i układamy warstwami w naczyniu do pieczenia formując dno tarty. Warstwy układamy w różnych kierunkach, a końce ciasta pozostawiamy, aby potem zakryć nimi farsz. U mnie wyszło 3 warstwy.
  13. Na dno foremki z ciastem wykładamy farsz i zakładamy na nie brzegi z ciasta. Możemy zakryć ciastem cały farsz lub tak, jak ja pomarszczyć je przy brzegach.
  14. Ciasto posypujemy kminkiem i grubo mielonym pieprzem.
  15. Wkładamy foremkę do rozgrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy przez około 30 -35 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
Tarta z kapustą z grzybami zapiekana w cieście filo

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Jeśli wykorzystujesz do pieczenia naczynia, w którym można kroić nożem, śmiało możesz pozostawić w nim upieczoną tartę. W przypadku foremki lub naczynia żaroodpornego, w którym istnieje ryzyko uszkodzenia ostrym nożem, przenieś tartę na inny talerz.
  • Najlepiej smakuje na ciepło, ale zimna też jest dobra.
  • Do takiej tarty z kapustą i grzybami idealnie pasuje kubek gorącego czerwonego barszczu.

Zobacz również

Pierniczki na gryczanym miodzie i ciemnym piwie

pierniczki-na-gryczanym-miodzie-i-ciemnym-piwie

Zakwas z buraczków czerwonych - zakwas na barszcz

zakwas-z-buraczkow-czerwonych-zakwas-na-barszcz

Chlebowy wieniec świąteczny, pszenny chleb z makiem na zakwasie

chlebowy-wieniec-swiateczny-pszenny-chleb-z-makiem-na-zakwasie

Świąteczny keks z bakaliami i cytrynowym lukrem

swiateczny-keks-z-bakaliami-i-cytrynowym-lukrem

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.