Tarta z chrupiącego ciasta filo, wypełniona aromatycznym nadzieniem z kiszonej kapusty i leśnych grzybów, borowików i podgrzybków. Wyjątkowe i pyszne wytrawne danie, doskonałe na co dzień i od święta
Ta tarta powstała praktycznie przez przypadek – przygotowałam znacznie więcej farszu na świąteczne pierogi, niż było to konieczne. Mogłam dorobić porcję ciasta i lepić pierogi dalej, ale postanowiłam skorzystać z zamrożonego ciasta filo. To nieplanowane danie okazało się strzałem w dziesiątkę!
Ciasto filo to bardzo uniwersalny produkt, możemy z niego przygotować danie zarówno na słodko, jak i na słono. W przepisie na truskawki w koszyczkach znajdziecie kilka wskazówek jak korzystać z ciasta filo.
SKŁADNIKI na formę o średnicy 26 cm
- 500 g kapusty kiszonej
- 50 g suszonych grzybów ( borowiki, podgrzybki)
- 100 g cebuli
- 1 łyżka oleju do smażenia kapusty
- 5 - 6 łyżek oleju do ciasta - u mnie olej ryżowy
- sól, pieprz do smaku
- 150 g ciasta filo
- 1/2 łyżeczki kminku
- grubo mielony pieprz
WYKONANIE
- Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia na około 12 godzin.
- Następnie zagotowujemy grzyby w tej samej wodzie, w której się moczyły.
- Gotujemy 5 - 10 minut i odstawiamy do wystudzenia.
- Przecedzamy przez sito i drobno siekamy.
- Kapustę zalewamy wodą do przykrycia i gotujemy około 30 - 45 min lub do miękkości, studzimy.
- Ugotowaną i przestudzoną kapustę odciskamy z płynu i siekamy.
- Cebulę obieramy, kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na 1 łyżce oleju.
- Dodajemy posiekane grzyby, doprawiamy solą i pieprzem.
- Do grzybów i cebuli dodajemy kapustę, mieszamy i smażymy 10 - 15 minut na średnim ogniu.
- Farsz w razie konieczności doprawiamy do smaku, studzimy.
- Naczynie do pieczenia natłuszczamy, olejem lub masłem. Dzięki temu ciasto nie przyklei się do naczynia.
- Każdy arkusz ciasta filo smarujemy olejem i układamy warstwami w naczyniu do pieczenia formując dno tarty. Warstwy układamy w różnych kierunkach, a końce ciasta pozostawiamy, aby potem zakryć nimi farsz. U mnie wyszło 3 warstwy.
- Na dno foremki z ciastem wykładamy farsz i zakładamy na nie brzegi z ciasta. Możemy zakryć ciastem cały farsz lub tak, jak ja pomarszczyć je przy brzegach.
- Ciasto posypujemy kminkiem i grubo mielonym pieprzem.
- Wkładamy foremkę do rozgrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy przez około 30 -35 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Jeśli wykorzystujesz do pieczenia naczynia, w którym można kroić nożem, śmiało możesz pozostawić w nim upieczoną tartę. W przypadku foremki lub naczynia żaroodpornego, w którym istnieje ryzyko uszkodzenia ostrym nożem, przenieś tartę na inny talerz.
- Najlepiej smakuje na ciepło, ale zimna też jest dobra.
- Do takiej tarty z kapustą i grzybami idealnie pasuje kubek gorącego czerwonego barszczu.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.