Marynowana czerwona cebulka w winnym occie, miodzie i przyprawach. Marynowana cebula - pyszny dodatek do sałatek, warzyw, burgerów, śledzi...

Pierwszy raz skosztowałam tej pysznej cebulki na warsztatach kulinarnych, które prowadziła Dominika Wójciak, czyli Jarzynova.  Przygotowaliśmy marynatę wspólnie i była ona dodatkiem do wege burgera z buraków. Mimo, że wtedy cebula marynowała się bardzo krótko, posmakowała mi tak bardzo, że byłam pewna, że zagości w mojej lodówce na stałe.

piklowana czerwona cebula

Ten przepis i wiele innych, wspaniałych inspiracji znajdziecie w książce Dominiki "Prosto, pysznie, do pudełka". Dominika poleca piklowaną cebulę dodawać do "czegokolwiek przyjdzie ci ochota". Pasuje do ugotowanej fasoli, ciecierzycy, soczewicy, brokułów, fasolki i kalafiora. Jest idealnym dodatkiem do burgerów, i tych wegetariańskich, i mięsnych. Dodajcie cebulę do sałatek zamiast cebuli surowej, petarda. Odkryciem był śledź z marynowaną cebulką, który zagościł na wigilijnym stole i zrobił furorę.

pikolwana czerwona cebula Jarzynovej

SKŁADNIKI

  • 500 g czerwonej cebuli (waga cebuli w łupinach)
  • 250 ml wody
  • 150 ml octu winnego czerwonego (lub białego)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

WYKONANIE

  1. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie krążki (dobrze sprawdza się przy krojeniu tzw. mandolina).
  2. Krążki cebuli układamy w litrowym słoiku lub w dwóch mniejszych.
  3. Zagotowujemy wodę z solą, pieprzem, anyżem i kolendrą.
  4. Do gorącej wody dodajemy miód i ocet, mieszamy.  
  5. Lekko gorącą marynatą zalewamy plasterki cebuli i odstawiamy, aż całość ostygnie.
  6. Zamykamy słoik i wstawiamy do lodówki.
  7. Cebulka gotowa jest do spożycia już na drugi dzień.

Zobacz również

Fuczki  buraczane  - smażone placki z buraczków i kiszonej kapusty

fuczki-buraczane-smazone-placki-z-buraczkow-i-kiszonej-kapusty

Jednogarnkowa Jarzynova - Dominika Wójciak - proste, codzienne warzywne receptury

jednogarnkowa-jarzynova-dominika-wojciak-proste-codzienne-warzywne-receptury

Pyszne pomidory, wolno pieczone w niskiej temperaturze według Jarzynovej

pyszne-pomidory-wolno-pieczone-w-niskiej-temperaturze-wedlug-jarzynovej

Białe szparagi w pomarańczowo maślanym sosie

biale-szparagi-w-pomaranczowo-maslanym-sosie

Komentarze

Bernadeta 2021-01-10 21:51:36

Piekne zdjęcia , smaczny i inspirujący przepis.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-01-11 17:09:42

Dziękuję, bardzo mi miło 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.