Czerwona cebulka marynowana w winnym occie, miodzie i przyprawach

Pierwszy raz skosztowałam tej pysznej cebulki na warsztatach kulinarnych, które prowadziła Dominika Wójciak, czyli Jarzynova. Przygotowaliśmy marynatę wspólnie i była ona dodatkiem do wege burgera z buraków. Mimo, że wtedy cebula marynowała się bardzo krótko, posmakowała mi tak bardzo, że byłam pewna, że zagości w mojej lodówce na stałe.
Ten przepis i wiele innych, wspaniałych inspiracji znajdziecie w książce Dominiki " Prosto, pysznie, do pudełka". Dominika poleca piklowaną cebulę dodawać do "czegokolwiek przyjdzie ci ochota". Pasuje do ugotowanej fasoli, ciecierzycy, soczewicy, brokułów, fasolki i kalafiora. Jest idealnym dodatkiem do burgerów, i tych wegetariańskich, i mięsnych. Dodajcie cebulę do sałatek zamiast cebuli surowej, petarda. Ostatnim odkryciem jest śledź z marynowaną cebulką. Zagościł u mnie na wigilijnym stole i zrobił furorę.
Ocet winny, anyż gwiaździsty i ziarna kolendry możemy zakupić w sklepach stacjonarnych lub internetowych Kuchnie świata

Składniki
500 g czerwonej cebuli (waga cebuli w łupinach)
250 ml wody
150 ml octu winnego czerwonego (lub białego)
2 łyżki miodu
1 łyżeczka ziaren kolendry
2 gwiazdki anyżu
1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
1 łyżeczka soli
Wykonanie
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie krążki (dobrze sprawdza się przy krojeniu tzw. mandolina). Krążki cebuli układamy w litrowym słoiku lub w dwóch mniejszych.
Zagotowujemy wodę z solą, pieprzem, anyżem i kolendrą. Do gorącej wody dodajemy miód i ocet, mieszamy. Lekko gorącą marynatą zalewamy plasterki cebuli i odstawiamy, aż całość ostygnie. Zamykamy słoik i wstawiamy do lodówki. Cebulka gotowa jest do spożycia już na drugi dzień.
Smacznego!
Tagi
marynatyprzetwory domoweczerwona cebulakuchnie świataJarzynovaprzepis Dominiki Wójciakmarynowana cebulapiklowana cebulaZobacz również
Fuczki buraczane - smażone placki z buraczków i kiszonej kapusty

Jednogarnkowa Jarzynova - Dominika Wójciak - proste, codzienne warzywne receptury

Kiszony koper włoski z gochugaru i kozieradką

Pyszne pomidory, wolno pieczone w niskiej temperaturze według Jarzynovej

Bernadeta 2021-01-10 21:51:36
Piekne zdjęcia , smaczny i inspirujący przepis.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-01-11 17:09:42
Dziękuję, bardzo mi miło 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.