Dutch baby z pomidorami kozim serem i migdałami

Dutch Baby - delikatny i puszysty pieczony omlet lub naleśnik. Z pomidorkami, kozim serem lub fetą, z prażonymi migdałami to idealny pomysł na śniadanie, kolację lub lekki obiad.

Dutch Baby z pomidorami, kozim serem i migdałami to wyjątkowe wytrawne danie. Dutch baby to rodzaj pieczonego naleśnika czy omleta. Zazwyczaj podaje się go  na słodko, ale świetnie sprawdza się także w wersji wytrawnej, zwłaszcza z dodatkiem pomidorów - świeżych, konfitowanych lub pieczonych. Dodatki, takie jak  kozi ser i prażone płatki migdałowe idealnie uzupełniają kompozycję, tworząc wspaniałe danie.

Dutch baby z pomidorami kozim serem i migdałami

Przygotowanie Dutch Baby jest niezwykle proste – piecze się go w piekarniku, a efekt końcowy zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Doskonale sprawdzi się na śniadanie, podwieczorek czy deser. To szybki i łatwy przepis, który zaskakuje swoją wszechstronnością i zawsze udaje się perfekcyjnie. Dutch Baby nie tylko pięknie rośnie w piekarniku, ale również, swym spektakularnym wyglądem, potrafi zaskoczyć, czyniąc przygotowanie tego dania kulinarną przygodą.

SKŁADNIKI na 2 porcje

Omlet

  • 3 jajka
  • 130 ml mleka
  • 90 g mąki pszennej
  • 2 szczypty soli
  • 2 - 3 łyżki klarowanego masła

Salsa pomidorowa

  • 120 g pomidorków koktajlowych
  • 2 - 3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • 30 g migdałów w płatkach
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 100 g koziego sera, fety lub mozzarelli

WYKONANIE

  1. Jajka miksujemy za pomocą blendera ręcznego lub ubijamy metalową rózgą.
  2. Wlewamy mleko i ponownie miksujemy.
  3. Dodajemy mąkę i doprawiamy solą - miksujemy, aż pozbędziemy się wszelkich grudek.
  4. Rozgrzewamy piekarnik do 220°C.
  5. Patelnię rozgrzewamy, albo na płycie kuchennej, albo w piekarniku.
  6. Na patelni rozpuszczamy klarowane masło.
  7. Wlewamy ciasto naleśnikowe na sam środek patelni, jeżeli zaczynamy od płyty to smażymy minutę.
  8. Następ nie przenosimy patelnię na środkową półkę piekarnika i piecz około 15 - 18 minut.
  9. Kiedy omlet rośnie w piekarniku podprażamy na suchej patelni płatki migdałowe.
  10. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, przekładamy do miski, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny.
  11. Całość dopraw solą oraz pieprzem.
  12. Wyjmujemy ostrożnie dutch baby, do środka przekładamy salsę z pomidorów oraz pokruszony kozi ser.
  13. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem i przestudzonymi płatkami migdałów.
  14. Podajemy od razu.
 Dutch baby z pomidorami kozim serem i migdałami

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Pomysł na pieczonego omleta w wytrawnej wersji z pomidorkami, kozim serem i płatkami migdałowymi pochodzi z książki Beaty Śniechowskiej Pomidor. Przepisy na każdą porę roku
  • Wybierz odpowiednią patelnię lub formę, idealna będzie żeliwną, stalowa lub inna, której można używać także w piekarniku.
  • Z tej porcji ciasta upieczesz alb dwa mniejsze omlety (średnica naczynia około 20 cm), albo jeden duży (średnica naczynia około 25 - 30 cm).
  • Dutch Baby możesz przygotować na dwa sposoby. Możesz od razu wstawić patelnię do piekarnika, tam ją rozgrzać z tłuszczem, aby następnie pod dodaniu ciasta upiec. Możesz też zacząć od przygotowania omleta na płycie kuchennej, by później przenieść patelnię z ciastem do nagrzanego piekarnika. Wybór należy do Ciebie, zależnie od preferowanej techniki i dostępnych naczyń kuchennych.
  • Jeśli nie masz odpowiedniej  patelni, możesz zrobić dutch baby w blaszce do pieczenia. Wyłóż ją papierem do pieczenia, włóż do rozgrzanego piekarnika na 5 minut. Następnie wyjmij ją, wlej masę i włóż do piekarnika na około 20 minut.
  • Podawaj Dutch Baby natychmiast po wyjęciu z piekarnika, gdy jest jeszcze puszysty.

Zobacz również

Sałatka w stylu Caprese z żółtymi pomidorami, Mozzarellą di Bufala, bazylią i oliwą

salatka-w-stylu-caprese-z-zoltymi-pomidorami-mozzarella-di-bufala-bazylia-i-oliwa

Pomidory faszerowane ziołami - pomodori farciti all’erbette

pomidory-faszerowane-ziolami-pomodori-farciti-allerbette

Sałatka z pomidorów z granatem, szalotką, ziołami i mini mozzarellą

salatka-z-pomidorow-z-granatem-szalotka-ziolami-i-mini-mozzarella

Naleśniki ze szparagami i pastą paprykową Gochujang

nalesniki-ze-szparagami-i-pasta-paprykowa-gochujang

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.