Dutch Baby - delikatny i puszysty pieczony omlet lub naleśnik. Z pomidorkami, kozim serem lub fetą, z prażonymi migdałami to idealny pomysł na śniadanie, kolację lub lekki obiad.
Dutch Baby z pomidorami, kozim serem i migdałami to wyjątkowe wytrawne danie. Dutch baby to rodzaj pieczonego naleśnika czy omleta. Zazwyczaj podaje się go na słodko, ale świetnie sprawdza się także w wersji wytrawnej, zwłaszcza z dodatkiem pomidorów - świeżych, konfitowanych lub pieczonych. Dodatki, takie jak kozi ser i prażone płatki migdałowe idealnie uzupełniają kompozycję, tworząc wspaniałe danie.
Przygotowanie Dutch Baby jest niezwykle proste – piecze się go w piekarniku, a efekt końcowy zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Doskonale sprawdzi się na śniadanie, podwieczorek czy deser. To szybki i łatwy przepis, który zaskakuje swoją wszechstronnością i zawsze udaje się perfekcyjnie. Dutch Baby nie tylko pięknie rośnie w piekarniku, ale również, swym spektakularnym wyglądem, potrafi zaskoczyć, czyniąc przygotowanie tego dania kulinarną przygodą.
SKŁADNIKI na 2 porcje
Omlet
- 3 jajka
- 130 ml mleka
- 90 g mąki pszennej
- 2 szczypty soli
- 2 - 3 łyżki klarowanego masła
Salsa pomidorowa
- 120 g pomidorków koktajlowych
- 2 - 3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
- 30 g migdałów w płatkach
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
- 100 g koziego sera, fety lub mozzarelli
WYKONANIE
- Jajka miksujemy za pomocą blendera ręcznego lub ubijamy metalową rózgą.
- Wlewamy mleko i ponownie miksujemy.
- Dodajemy mąkę i doprawiamy solą - miksujemy, aż pozbędziemy się wszelkich grudek.
- Rozgrzewamy piekarnik do 220°C.
- Patelnię rozgrzewamy, albo na płycie kuchennej, albo w piekarniku.
- Na patelni rozpuszczamy klarowane masło.
- Wlewamy ciasto naleśnikowe na sam środek patelni, jeżeli zaczynamy od płyty to smażymy minutę.
- Następ nie przenosimy patelnię na środkową półkę piekarnika i piecz około 15 - 18 minut.
- Kiedy omlet rośnie w piekarniku podprażamy na suchej patelni płatki migdałowe.
- Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, przekładamy do miski, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny.
- Całość dopraw solą oraz pieprzem.
- Wyjmujemy ostrożnie dutch baby, do środka przekładamy salsę z pomidorów oraz pokruszony kozi ser.
- Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem i przestudzonymi płatkami migdałów.
- Podajemy od razu.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Pomysł na pieczonego omleta w wytrawnej wersji z pomidorkami, kozim serem i płatkami migdałowymi pochodzi z książki Beaty Śniechowskiej Pomidor. Przepisy na każdą porę roku
- Wybierz odpowiednią patelnię lub formę, idealna będzie żeliwną, stalowa lub inna, której można używać także w piekarniku.
- Z tej porcji ciasta upieczesz alb dwa mniejsze omlety (średnica naczynia około 20 cm), albo jeden duży (średnica naczynia około 25 - 30 cm).
- Dutch Baby możesz przygotować na dwa sposoby. Możesz od razu wstawić patelnię do piekarnika, tam ją rozgrzać z tłuszczem, aby następnie pod dodaniu ciasta upiec. Możesz też zacząć od przygotowania omleta na płycie kuchennej, by później przenieść patelnię z ciastem do nagrzanego piekarnika. Wybór należy do Ciebie, zależnie od preferowanej techniki i dostępnych naczyń kuchennych.
- Jeśli nie masz odpowiedniej patelni, możesz zrobić dutch baby w blaszce do pieczenia. Wyłóż ją papierem do pieczenia, włóż do rozgrzanego piekarnika na 5 minut. Następnie wyjmij ją, wlej masę i włóż do piekarnika na około 20 minut.
- Podawaj Dutch Baby natychmiast po wyjęciu z piekarnika, gdy jest jeszcze puszysty.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.