Kurczak w panko z cukinią, parmezanem i mozzarellą. Smażona i zapiekana pierś z kurczaka

Kurczak w parmezanie. Panierowana w panko i smażona pierś z kurczaka, zapiekana z cukinią, mozzarellą i parmezanem. Pomysł na pyszny obiad lub kolację.

Jak zrobić kurczaka w parmezanie z chrupiącą panierką?

Kurczak w parmezanie to wyjątkowe danie, które rozpieszcza podniebienie i zachęca do odkrywania nowych smaków. Panierowany w panko, chrupiący kotlet z kurczaka z delikatną cukinią, na koniec zapieczony pod pierzynką mozzarelli i parmezanu. Kotlet podany ze świeżym posiekanym szczypiorkiem stanowi niezwykle smaczną kompozycję. To danie doskonale sprawdzi się na obiad lub kolację, zadowalając podniebienia wszystkich domowników.

Czy można użyć cukinii zamiast sosu pomidorowego do kurczaka w parmezanie?

Pomysł na to wyjątkowe danie zaczerpnęłam z książki Kuchnia bezwzględna autorstwa Joshuy Weissmana, który w swoim oryginalnym przepisie wykorzystał sos na bazie boczku, pomidorów, chili, czosnku i tymianku. Jednak w mojej wersji zastąpiłam tradycyjny sos pomidorowy smażoną cukinią z cebulą i czosnkiem, nadając potrawie nowy, świeży smak.

Jakie dodatki pasują do kurczaka w parmezanie i panko?

To danie to prawdziwa uczta dla miłośników kreatywnego gotowania. Zamiast trzymać się sztywnych ram przepisu, zachęcamy do eksperymentowania z różnymi składnikami, takimi jak grzyby czy inne ulubione dodatki. Gotowanie staje się wtedy nie tylko przyjemnością, ale także sposobem na odkrywanie nowych smaków i kulinarnych inspiracji.

kurczak w parmezanie kotlet w panko z cukinią

SKŁADNIKI

Cukinia

  • 500 g cukinii
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Kurczak:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • mąka do panierowania
  • 1 - 2 jajka do panierowania
  • bułka tarta panko do panierowania
  • olej do smażenia
  • 100 g sera mozzarella - ser twardy, w formie kostki, bez zalewy
  • 50 g parmezanu
  • posiekany szczypiorek do podania
  • sól
  • pieprz

WYKONANIE

  1. Cukinię razem ze skórą zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Startą cukinię przełóż na sito lub durszlak, solimy, 1 łyżeczka wystarczy, odstawiamy na około 30 minut, by puściła sok.  
  3. Cebulę drobno posiekaj, czosnek zetrzyj na tarce lub przepuść przez praskę.  
  4. Na patelni podgrzej łyżkę oliwy i zeszklij na niej cebulę.
  5. Dodaj czosnek i smaż minutę.
  6. Dodaj mocno odciśniętą z nadmiaru soku cukinię.
  7. Zamieszaj i smaż, kilka minut, aż farsz odparuje z nadmiaru wody.
  8. Dopraw pieprzem i ewentualnie solą, odstawiamy na bok.
  9. Piersi z kurczaka przekrój w poprzek, aby z każdej uzyskać dwa cieńsze kotlety.
  10. Przez folię lekko rozbij mięso, dopraw solą i pieprzem.
  11. Każdy z kawałków kurczaka najpierw obtocz dokładnie  w mące strzepując jej nadmiar.
  12. Następnie przełóż do roztrzepanych jajek.
  13. Na koniec obtocz w panko, dociskając by cały kotlet był dokładnie pokryty okruchami panierki.
  14. Smaż kotlety na rozgrzanym tłuszczu z obu stron od 3 do 5 minut lub do momentu, gdy będą chrupiące i złotobrązowe.
  15. W miseczce połącz startą mozzarellę i parmezan.
  16. Rozgrzej piekarnik w trybie grilla.
  17. Usmażone kotlety przełóż na blachę.
  18. Na każdy kotlet rozłóż grubą warstwą smażoną cukinie i posyp mieszanką serów.
  19. Grilluj w piekarniku od 5 do 8 minut lub do momentu, aż ser się rozpuści i zacznie lekko brązowieć.
  20. Kurczaka podaj przybranego drobno posiekanym świeżym szczypiorkiem.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Bułka tarta to popularny i wszechstronny składnik kulinarny, który można używać w różnych przepisach. Może służyć do panierowania mięsa , czy warzyw lub jako dodatek, np. do kotletów mielonych.
  • Istnieje wiele rodzajów bułki tartej, takich jak portugalska, włoska czy japońska (panko). Chociaż mogą się nieco różnić w smaku i teksturze, to wszystko nadal jest bułką tartą.
  • Panko jest wytwarzane z białego chleba, podczas gdy tradycyjna bułka tarta może być wykonana z różnych rodzajów chleba, takich jak pszenny, biały lub pełnoziarnisty.
  • Panko, czyli japońska bułka tarta, wyróżnia się tym, że jest bardziej chrupiąca niż tradycyjna bułka tarta.
  • Smażone potrawy, które są panierowane w panko, są bardziej chrupiące i mniej tłuste, ponieważ panko podczas smażenia wchłania mniej oleju niż tradycyjna bułka tarta.
  • Kurczak w parmezanie to wyjątkowe danie, które możesz przygotować, wykorzystując pyszne mięso z kurczaka pastwiskowego. Kurczak pastwiskowy to zdrowszy i bardziej naturalny wybór, który wpłynie na wyjątkowy smak tej potrawy.

Zobacz również

Pomidory faszerowane ziołami - pomodori farciti all’erbette

pomidory-faszerowane-ziolami-pomodori-farciti-allerbette

Faszerowane plastry cukinii serkiem ricotta, parmezanem i wędzonym boczkiem

faszerowane-plastry-cukinii-serkiem-ricotta-parmezanem-i-wedzonym-boczkiem

Kwiaty cukinii z ricottą i parmezanem

kwiaty-cukinii-z-ricotta-i-parmezanem

Pieczone warzywa z serem camembert

pieczone-warzywa-z-serem-camembert

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Odkryj smaki

Kiszony czosnek


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.