Kurczak w parmezanie. Panierowana w panko i smażona pierś z kurczaka, zapiekana z cukinią, mozzarellą i parmezanem. Pomysł na pyszny obiad lub kolację.
Kurczak w parmezanie to wyjątkowe danie, które rozpieszcza podniebienie i zachęca do odkrywania nowych smaków. Panierowany w panko, chrupiący kotlet z kurczaka z delikatną cukinią, na koniec zapieczony pod pierzynką mozzarelli i parmezanu. Kotlet podany ze świeżym posiekanym szczypiorkiem stanowi niezwykle smaczną kompozycję. To danie doskonale sprawdzi się na obiad lub kolację, zadowalając podniebienia wszystkich domowników.
Pomysł na to wyjątkowe danie zaczerpnęłam z książki Kuchnia bezwzględna autorstwa Joshuy Weissmana, który w swoim oryginalnym przepisie wykorzystał sos na bazie boczku, pomidorów, chili, czosnku i tymianku. Jednak w mojej wersji zastąpiłam tradycyjny sos pomidorowy smażoną cukinią z cebulą i czosnkiem, nadając potrawie nowy, świeży smak.
To danie to prawdziwa uczta dla miłośników kreatywnego gotowania. Zamiast trzymać się sztywnych ram przepisu, zachęcamy do eksperymentowania z różnymi składnikami, takimi jak grzyby czy inne ulubione dodatki. Gotowanie staje się wtedy nie tylko przyjemnością, ale także sposobem na odkrywanie nowych smaków i kulinarnych inspiracji.

SKŁADNIKI
Cukinia
- 500 g cukinii
- 1 średniej wielkości
- 1 - 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Kurczak:
- 2 filety z piersi kurczaka
- mąka do panierowania
- 1 - 2 jajka do panierowania
- bułka tarta panko do panierowania
- olej do smażenia
- 100 g sera mozzarella - ser twardy, w formie kostki, bez zalewy
- 50 g parmezanu
- posiekany szczypiorek do podania
- sól
- pieprz
WYKONANIE
- Cukinię razem ze skórą ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Startą cukinię przekładamy na sito lub durszlak, solimy, 1 łyżeczka wystarczy, odstawiamy na około 30 minut, by puściła sok.
- Cebulę drobno siekamy, czosnek ścieramy na tarce lub przepuszczamy przez praskę.
- Na patelni podgrzewamy łyżkę oliwy i szklimy na niej cebulę.
- Dodajemy czosnek i smażymy minutę.
- Dodajemy mocno odciśniętą z nadmiaru soku cukinię.
- Mieszamy i smażymy, kilka minut, aż farsz odparuje z nadmiaru wody.
- Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą, odstawiamy na bok.
- Piersi z kurczaka kroimy w poprzek, aby z każdej uzyskać dwa cieńsze kotlety.
- Przez folię lekko rozbijamy mięso, doprawiamy solą i pieprzem.
- Każdy z kawałków kurczaka najpierw obtaczamy dokładnie w mące strzepując jej nadmiar.
- Następnie przekładamy do roztrzepanych jajek.
- Na koniec obtaczamy w panko, dociskając by cały kotlet był dokładnie pokryty okruchami panierki.
- Smażymy kotlety na rozgrzanym tłuszczu z obu stron od 3 do 5 minut lub do momentu, gdy będą chrupiące i złotobrązowe.
- W miseczce mieszamy startą mozzarellę i parmezan.
- Rozgrzewamy piekarnik w trybie grilla.
- Usmażone kotlety przekładamy na blachę.
- Na każdy kotlet rozkładamy grubą warstwą smażoną cukinie i posypujemy mieszanką serów.
- Grillujemy w piekarniku od 5 do 8 minut lub do momentu, aż ser się rozpuści i zacznie lekko brązowieć.
- Kurczaka podajemy przybranego drobno posiekanym świeżym szczypiorkiem.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Bułka tarta to popularny i wszechstronny składnik kulinarny, który można używać w różnych przepisach. Może służyć do panierowania mięsa , czy warzyw lub jako dodatek, np. do kotletów mielonych.
- Istnieje wiele rodzajów bułki tartej, takich jak portugalska, włoska czy japońska (panko). Chociaż mogą się nieco różnić w smaku i teksturze, to wszystko nadal jest bułką tartą.
- Panko jest wytwarzane z białego chleba, podczas gdy tradycyjna bułka tarta może być wykonana z różnych rodzajów chleba, takich jak pszenny, biały lub pełnoziarnisty.
- Panko, czyli japońska bułka tarta, wyróżnia się tym, że jest bardziej chrupiąca niż tradycyjna bułka tarta.
- Smażone potrawy, które są panierowane w panko, są bardziej chrupiące i mniej tłuste, ponieważ panko podczas smażenia wchłania mniej oleju niż tradycyjna bułka tarta.
- Kurczak w parmezanie to wyjątkowe danie, które możesz przygotować, wykorzystując pyszne mięso z kurczaka pastwiskowego. Kurczak pastwiskowy to zdrowszy i bardziej naturalny wybór, który wpłynie na wyjątkowy smak tej potrawy.
Zobacz również
Pomidory faszerowane ziołami - pomodori farciti all’erbette

Faszerowane plastry cukinii serkiem ricotta, parmezanem i wędzonym boczkiem

Pikantne skrzydełka kurczaka z batatami, kolendrą i limonkowym jogurtem

Smażony i pieczony kurczak z batatami i szparagami

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.