Pomodori farciti all’erbette, czyli pomidory faszerowane ziołami. Pomidory zapiekane z mozzarellą i szpinakiem przepis z książki Historia od kuchni Maxa Millera i Ann Volkwein

Pomidori farciti all’erbette, czyli pomidory faszerowane ziołami, to niczym podróż w czasie przez smaki naszych przodków. Inspirację do tego wyjątkowego dania stanowiła książka Historia od Kuchni Maxa Millera i Ann Volkwein, której strony kryją tajemnice kulinarnych tradycji różnych epok.

Gotowanie nie zawsze musi być skomplikowane; czasem najpiękniejsze smaki tkwią w prostocie. Ten przepis to nie tylko sposób na urozmaicenie naszego menu, ale także szansa na przekroczenie progu czasu i posmakowanie kuchni minionych pokoleń.

Zabieram Was więc w kulinarną podróż, by smak przeszłości zagościł również w Waszym domu.

Pomidory faszerowane ziołami - pomodori farciti all’erbette

SKŁADNIKI

  • 1/4 szklanki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 szklanki drobno posiekanej cebuli
  • 1/4 szklanki drobno posiekanego szpinaku z odrobiną soku z cytryny  (lub zamiennie świeżego szczawiu albo rukoli)
  • 2 łyżki drobno posiekanej mięty
  • 100 g szynki prosciutto
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 200 g mozzarelli
  • 3 żółtka dużych jaj
  • 6 - 8 średnich pomidorów
  • 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • chrupiący chleb do podania, opcjonalnie

WYKONANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 175°C.
  2. Mieszamy natkę pietruszki, szpinka i miętę w średniej wielkości misce.
  3. Prosciutto rozrywamy na mniejsze kawałki, wrzucamy do ziół.
  4. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  5. Dodajemy najpierw starty ser, potem żółtka i mieszamy składniki na pastę.
  6. Odkrawamy wierzch pomidorów i wydrążamy je łyżeczką.
  7. Faszerujemy pomidory mieszaniną ziół do pełna - farsz powinien sięgać równo do brzegu.
  8. Wlewamy oliwę z oliwek tak, aby przykryła dno żaroodpornej patelni.
  9. Smażymy pomidory na średnim ogniu po 2 - 3 minuty z obu stron.
  10. Następnie wstawiamy patelnię do piekarnika i pieczemy pomidory około 10 minut.
  11. Serwujemy gorące danie z grzankami z chleba lub innego pieczywa.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Przepis z książki Maxa Millera i Ann Volkwein Historia od kuchni
  • Możecie modyfikować ilość ziół i cebuli w zależności od osobistych preferencji.
  • W oryginalnym starym przepisie czytamy, że można serwować faszerowane pomidory z rosołem z szynki wieprzowej, zdaniem autora jako dodatek najlepszy jest chrupiący włoski chleb.

Zobacz również

Kurczak w panko z cukinią, parmezanem i mozzarellą. Smażona i zapiekana pierś z kurczaka

kurczak-w-panko-z-cukinia-parmezanem-i-mozzarella-smazona-i-zapiekana-piers-z-kurczaka

Pieczona biała kiełbasa z jabłkami rodzynkami i sokiem jabłkowym

pieczona-biala-kielbasa-z-jablkami-rodzynkami-i-sokiem-jablkowym

Nocna pizza ze szpinakowym serem ricotta, z mozzarellą, szynką dojrzewającą i świeżymi figami

nocna-pizza-ze-szpinakowym-serem-ricotta-z-mozzarella-szynka-dojrzewajaca-i-swiezymi-figami

Test patelni WOLL Cookware oraz przepis na szpinakowe szpecle, spätzle... czyli kluski, zapiekane z serem i podane z boczkiem i cebulą

test-patelni-woll-cookware-oraz-przepis-na-szpinakowe-szpecle-spatzle-czyli-kluski-zapiekane-z-serem-i-podane-z-boczkiem-i-cebula

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.