Pomodori farciti all’erbette, czyli pomidory faszerowane ziołami. Pomidory zapiekane z mozzarellą i szpinakiem przepis z książki Historia od kuchni Maxa Millera i Ann Volkwein
Pomidori farciti all’erbette, czyli pomidory faszerowane ziołami, to niczym podróż w czasie przez smaki naszych przodków. Inspirację do tego wyjątkowego dania stanowiła książka Historia od Kuchni Maxa Millera i Ann Volkwein, której strony kryją tajemnice kulinarnych tradycji różnych epok.
Gotowanie nie zawsze musi być skomplikowane; czasem najpiękniejsze smaki tkwią w prostocie. Ten przepis to nie tylko sposób na urozmaicenie naszego menu, ale także szansa na przekroczenie progu czasu i posmakowanie kuchni minionych pokoleń.
Zabieram Was więc w kulinarną podróż, by smak przeszłości zagościł również w Waszym domu.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 175°C.
- Mieszamy natkę pietruszki, szpinka i miętę w średniej wielkości misce.
- Prosciutto rozrywamy na mniejsze kawałki, wrzucamy do ziół.
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Dodajemy najpierw starty ser, potem żółtka i mieszamy składniki na pastę.
- Odkrawamy wierzch pomidorów i wydrążamy je łyżeczką.
- Faszerujemy pomidory mieszaniną ziół do pełna - farsz powinien sięgać równo do brzegu.
- Wlewamy oliwę z oliwek tak, aby przykryła dno żaroodpornej patelni.
- Smażymy pomidory na średnim ogniu po 2 - 3 minuty z obu stron.
- Następnie wstawiamy patelnię do piekarnika i pieczemy pomidory około 10 minut.
- Serwujemy gorące danie z grzankami z chleba lub innego pieczywa.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Przepis z książki Maxa Millera i Ann Volkwein Historia od kuchni
- Możecie modyfikować ilość ziół i cebuli w zależności od osobistych preferencji.
- W oryginalnym starym przepisie czytamy, że można serwować faszerowane pomidory z rosołem z szynki wieprzowej, zdaniem autora jako dodatek najlepszy jest chrupiący włoski chleb.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.