Pomodori farciti all’erbette, czyli pomidory faszerowane ziołami. Pomidory zapiekane z mozzarellą i szpinakiem przepis z książki Historia od kuchni Maxa Millera i Ann Volkwein
Pomidori farciti all’erbette, czyli pomidory faszerowane ziołami, to niczym podróż w czasie przez smaki naszych przodków. Inspirację do tego wyjątkowego dania stanowiła książka Historia od Kuchni Maxa Millera i Ann Volkwein, której strony kryją tajemnice kulinarnych tradycji różnych epok.
Gotowanie nie zawsze musi być skomplikowane; czasem najpiękniejsze smaki tkwią w prostocie. Ten przepis to nie tylko sposób na urozmaicenie naszego menu, ale także szansa na przekroczenie progu czasu i posmakowanie kuchni minionych pokoleń.
Zabieram Was więc w kulinarną podróż, by smak przeszłości zagościł również w Waszym domu.
![Pomidory faszerowane ziołami - pomodori farciti all’erbette](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/11/IMG_1544-960x1440.webp)
SKŁADNIKI
- 1/4 szklanki drobno posiekanej natki pietruszki
- 1/2 szklanki drobno posiekanej cebuli
- 1/4 szklanki drobno posiekanego szpinaku z odrobiną soku z cytryny (lub zamiennie świeżego szczawiu albo rukoli)
- 2 łyżki drobno posiekanej mięty
- 100 g szynki prosciutto
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- 200 g mozzarelli
- 3 żółtka dużych jaj
- 6 - 8 średnich pomidorów
- 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- chrupiący chleb do podania, opcjonalnie
WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 175°C.
- Mieszamy natkę pietruszki, szpinka i miętę w średniej wielkości misce.
- Prosciutto rozrywamy na mniejsze kawałki, wrzucamy do ziół.
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Dodajemy najpierw starty ser, potem żółtka i mieszamy składniki na pastę.
- Odkrawamy wierzch pomidorów i wydrążamy je łyżeczką.
- Faszerujemy pomidory mieszaniną ziół do pełna - farsz powinien sięgać równo do brzegu.
- Wlewamy oliwę z oliwek tak, aby przykryła dno żaroodpornej patelni.
- Smażymy pomidory na średnim ogniu po 2 - 3 minuty z obu stron.
- Następnie wstawiamy patelnię do piekarnika i pieczemy pomidory około 10 minut.
- Serwujemy gorące danie z grzankami z chleba lub innego pieczywa.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Przepis z książki Maxa Millera i Ann Volkwein Historia od kuchni
- Możecie modyfikować ilość ziół i cebuli w zależności od osobistych preferencji.
- W oryginalnym starym przepisie czytamy, że można serwować faszerowane pomidory z rosołem z szynki wieprzowej, zdaniem autora jako dodatek najlepszy jest chrupiący włoski chleb.
Tagi
obiadkolacjapomidorymiętaszpinakpietruszkaziołamozzarellaprosciuttoz patelniz piekarnikacały rokZobacz również
Kurczak w panko z cukinią, parmezanem i mozzarellą. Smażona i zapiekana pierś z kurczaka
![kurczak-w-panko-z-cukinia-parmezanem-i-mozzarella-smazona-i-zapiekana-piers-z-kurczaka](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/09/IMG_0626-960x1440.webp)
Sałatka z młodych liści z serem feta mango i granatem
![salatka-z-mlodych-lisci-z-serem-feta-mango-i-granatem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/06/salatka-mango-ser-feta-zielone-salaty.webp)
Pieczona biała kiełbasa z jabłkami rodzynkami i sokiem jabłkowym
![pieczona-biala-kielbasa-z-jablkami-rodzynkami-i-sokiem-jablkowym](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/03/IMG_3702-960x1440.webp)
Nocna pizza ze szpinakowym serem ricotta, z mozzarellą, szynką dojrzewającą i świeżymi figami
![nocna-pizza-ze-szpinakowym-serem-ricotta-z-mozzarella-szynka-dojrzewajaca-i-swiezymi-figami](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/09/pizza-biała-z-figami-595x858.jpg)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.