Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Pomidory faszerowane ziołami - pomodori farciti all’erbette

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Pomodori farciti all’erbette, czyli pomidory faszerowane ziołami. Pomidory zapiekane z mozzarellą i szpinakiem przepis z książki Historia od kuchni Maxa Millera i Ann Volkwein

Pomidori farciti all’erbette, czyli pomidory faszerowane ziołami, to niczym podróż w czasie przez smaki naszych przodków. Inspirację do tego wyjątkowego dania stanowiła książka Historia od Kuchni Maxa Millera i Ann Volkwein, której strony kryją tajemnice kulinarnych tradycji różnych epok.

Gotowanie nie zawsze musi być skomplikowane; czasem najpiękniejsze smaki tkwią w prostocie. Ten przepis to nie tylko sposób na urozmaicenie naszego menu, ale także szansa na przekroczenie progu czasu i posmakowanie kuchni minionych pokoleń.

Zabieram Was więc w kulinarną podróż, by smak przeszłości zagościł również w Waszym domu.

Pomidory faszerowane ziołami - pomodori farciti all’erbette

SKŁADNIKI

WYKONANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 175°C.
  2. Mieszamy natkę pietruszki, szpinka i miętę w średniej wielkości misce.
  3. Prosciutto rozrywamy na mniejsze kawałki, wrzucamy do ziół.
  4. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  5. Dodajemy najpierw starty ser, potem żółtka i mieszamy składniki na pastę.
  6. Odkrawamy wierzch pomidorów i wydrążamy je łyżeczką.
  7. Faszerujemy pomidory mieszaniną ziół do pełna - farsz powinien sięgać równo do brzegu.
  8. Wlewamy oliwę z oliwek tak, aby przykryła dno żaroodpornej patelni.
  9. Smażymy pomidory na średnim ogniu po 2 - 3 minuty z obu stron.
  10. Następnie wstawiamy patelnię do piekarnika i pieczemy pomidory około 10 minut.
  11. Serwujemy gorące danie z grzankami z chleba lub innego pieczywa.

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

  • Przepis z książki Maxa Millera i Ann Volkwein Historia od kuchni
  • Możecie modyfikować ilość ziół i cebuli w zależności od osobistych preferencji.
  • W oryginalnym starym przepisie czytamy, że można serwować faszerowane pomidory z rosołem z szynki wieprzowej, zdaniem autora jako dodatek najlepszy jest chrupiący włoski chleb.

Zobacz również

Dutch baby z pomidorami kozim serem i migdałami

dutch-baby-z-pomidorami-kozim-serem-i-migdalami

Kurczak w panko z cukinią, parmezanem i mozzarellą. Smażona i zapiekana pierś z kurczaka

kurczak-w-panko-z-cukinia-parmezanem-i-mozzarella-smazona-i-zapiekana-piers-z-kurczaka

Sałatka z pomidorów z granatem, szalotką, ziołami i mini mozzarellą

salatka-z-pomidorow-z-granatem-szalotka-ziolami-i-mini-mozzarella

Sałatka z makaronem i klopsikami

salatka-z-makaronem-i-klopsikami

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.