Domowy fast food
Najważniejsza w burgerze jest bułka, a najlepsza to taka upieczona w domu. Z taką bułką możemy serwować burgery w różnych wersjach: wołowe, z grillowanym halloumi lub z chrupiącym kurczakiem panierowanym w panko.
![](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/11/burger-z-kurczakiem-w-panko-595x858.jpg)
Co to jest panko? Panko to japońska panierka w formie płatków, odpowiednik bułki tartej, z tym że delikatniejsza w smaku i bardziej chrupiąca. Zaletą panko jest również to, że podczas smażenia wchłania mniej tłuszczu niż tradycyjna bułka tarta. Panko można kupić na stoiskach z orientalną żywnością.
SKŁADNIKI
Bułki - 8 sztuk*
- 400g mąki
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 jajko + 1 jajko do smarowania przed pieczeniem
- 1 łyżka sezamu do posypania bułek
Zaczyn
- 20g mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki cukru
- 20g świeżych drożdży
- 30g roztopionego i ostudzonego masła
- 160ml wody
- 30 g mleka w proszku
Kurczak w panierce panko
- 8 porcji rozbitych kotletów z kurczaka ( mięso z piersi lub filety z udek)
- panierka panko
- 1 jajko
- 2-3 łyżki mąki
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Ponadto
- 8 plastrów żółtego sera
- pomidory
- ogórki kiszone
- czerwona cebula
- roszponka
- keczup
- majonez
WYKONANIE
Zaczyn
W misce mieszamy wszystkie składniki na zaczyn i odstawiamy na 30 minut.
Bułki
Do drugiej miski wsypujemy mąkę, dodajemy zaczyn, jajko i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczką na około 1 godzinę.
Z wyrośniętego ciasta formujemy 8 bułeczek, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczamy. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C.
Przed pieczeniem bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut.
Kurczak w panierce panko
Z jajka, mąki i odrobiny wody przygotowujemy ciasto o konsystencji ciasta naleśnikowego. Przyprawione solą i pieprzem kawałki kurczaka zanurzamy w przygotowanym cieście, obtaczamy dokładnie w panierce panko i smażymy na złoty kolor.
Burger
Ciepłe bułki przekrawamy na pół. Płaską części bułki smarujemy keczupem, wykładamy plastrami ogórka kiszonego i roszponką, kolejnie kładziemy plaster żółtego sera, chrupiącego kurczaka, roszponkę, plaster pomidora, krążki czerwonej cebuli i majonez. Przykrywamy wierzchem bułki, spinamy patyczkiem i... Smacznego!
* Przepis na bułki hamburgerowe zaczerpnięty z "Encyklopedii domowych wypieków".
Zobacz również
Kurczak w panko z cukinią, parmezanem i mozzarellą. Smażona i zapiekana pierś z kurczaka
![kurczak-w-panko-z-cukinia-parmezanem-i-mozzarella-smazona-i-zapiekana-piers-z-kurczaka](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/09/IMG_0626-960x1440.webp)
Wołowe hamburgery w fioletowej domowej bułce
![wolowe-hamburgery-w-fioletowej-domowej-bulce](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/01/fioletowy-burger.jpg)
Sałatka z młodych liści z serem feta mango i granatem
![salatka-z-mlodych-lisci-z-serem-feta-mango-i-granatem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/06/salatka-mango-ser-feta-zielone-salaty.webp)
Grillowane ziołowe chlebki z grzybami i żółtym serem
![grillowane-ziolowe-chlebki-z-grzybami-i-zoltym-serem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/05/IMG_4304-3-960x1440.webp)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.