Pyszne, mięciutkie drożdżowe bajgle dyniowe z miodem i pestkami dyni. Przekrojone bajgle, ulubione dodatki i mamy świetny pomysł na śniadanie w domu lub kanapkę do pracy

Sezon dyniowy to czas, aby upiec i zamrozić dynie, najlepiej takich odmian, których nie będziemy mogli kupić później. Po rozmrożeniu mamy gotową bazę do deserów, zup, wypieków i innych przysmaków. Lubię bardzo dodawać mus z dyni do pieczywa i ciast. Tym razem eksperymentalnie dodałam do bajgli, wyparzyły i wypiekły się mega pysznie!


Dyniowe bajgle z miodem i pestkami dyni. Pyszne, mięciutkie bajgle plus ulubione dodatki, to rewelacyjny pomysł na śniadanie w domu lub kanapkę do pracy. Jakie macie pomysły na dodatki do bajgla? Skomponujcie swoje ulubione kanapki. Do moich bajgli wrzuciłam ser, wędlinę, szpinak, rukolę, świeże figi… to akurat było w lodówce.


Z przepisu wychodzi 14 sztuk bajgli.

SKŁADNIKI

ZACZYN

  • 5 g świeżych drożdży
  • 100 g wody
  • 100 g maki chlebowej typ 750

CIASTO

  • 500 g maki chlebowej  - typ 750
  • 10 g drożdży
  • 100 ml letniej wody
  • cały zaczyn z poprzedniego dnia
  • 25 g miodu
  • 200 g purée z pieczonej dyni*
  • 1 łyżeczka soli

DODATKOWO

  • 4 l wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • pestki dyni
>WYKONANIE

ZACZYN

  1. Zaczyn przygotowujemy dzień przed pieczeniem, najlepiej wieczorem.
  2. W misce mieszamy drożdże, mąkę i wodę, przykrywamy i odstawiamy na noc w temperaturze pokojowej.  
  3. Zaczyn może stać 18 - 24 godziny.

CIASTO

  1. Drożdże i miód rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy zaczyn i purée z pieczonej dyni.
  2. Dosypujemy mąkę, sól i wyrabiamy ciasto.
  3. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny lub do czasu podwojenia objętości ciasta.
  4. Następnie ciasto ponownie wyrabiamy przez około 10 minut.
  5. Po dokładnym wyrobieniu ciasta dzielimy ja na 14 części (około 75 g - sztuka ) i robimy kulki.
  6. W każdej kulce na środku palcem drążymy dziurkę. Kręcimy ciastem po blacie powiększając otwór, aż powstanie "bułeczka z dziurką"lub robimy dziurkę jednym palcem, a potem powiększamy ją już dwoma palcami.
  7. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Gotowe bułki z dziurką układamy na oprószonym mąką papierze na blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 - 20 minut do wyrośnięcia.
  8. W dużym garnku zagotowujemy 4 l wody z dodatkiem 2 łyżek cukru.  
  9. Bajgle obgotowujemy po 1 minucie z każdej strony, następnie przenosimy z powrotem na blachę.
  10. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C.
  11. Bajgle smarujemy roztrzepanym jajkiem, obsypujemy pestkami dyni i pieczemy przez 25 - 30 minut, na złoty kolor.

* Purée z dyni - dynię przekrawamy na pół, usuwamy pestki razem z włóknistym miąższem, kroimy na niewielkie kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu i pieczemy w temperaturze 160°C przez około 30 - 40 minut  lub do miękkości.  Po ostudzeniu oddzielamy miąższ od skórki i miksujemy na gładkie purée.

Zobacz również

Dyniowe bułeczki orkiszowe

dyniowe-buleczki-orkiszowe

Wiązane drożdżowe bułki śniadaniowe z makiem

wiazane-drozdzowe-bulki-sniadaniowe-z-makiem

Dyniowa granola z figami i cytryną, bez cukru

dyniowa-granola-z-figami-i-cytryna

Dyniowe rogaliki z miodowym masłem, żurawiną i orzechami włoskimi

dyniowe-rogaliki-z-miodowym-maslem-zurawina-i-orzechami-wloskimi

Komentarze

Ania 2020-01-13 22:26:05

Mąka chlebowa to znaczy żytnia?

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-01-14 01:52:37

Mąka chlebowa typ 750 to mąka pszenna, żytnia chlebowa to typ 720

Odpowiedz

Jola 2020-10-19 22:22:05

Czy bajgle można ugotować, zamrozić i upiec po rozmrożeniu?

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-10-20 01:32:24

Nie wiem...

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.