Pyszne, mięciutkie drożdżowe bajgle dyniowe z miodem i pestkami dyni. Przekrojone bajgle, ulubione dodatki i mamy świetny pomysł na śniadanie w domu lub kanapkę do pracy
Sezon dyniowy to czas, aby upiec i zamrozić dynie, najlepiej takich odmian, których nie będziemy mogli kupić później. Po rozmrożeniu mamy gotową bazę do deserów, zup, wypieków i innych przysmaków. Lubię bardzo dodawać mus z dyni do pieczywa i ciast. Tym razem eksperymentalnie dodałam do bajgli, wyparzyły i wypiekły się mega pysznie!

Dyniowe bajgle z miodem i pestkami dyni. Pyszne, mięciutkie bajgle plus ulubione dodatki, to rewelacyjny pomysł na śniadanie w domu lub kanapkę do pracy. Jakie macie pomysły na dodatki do bajgla? Skomponujcie swoje ulubione kanapki. Do moich bajgli wrzuciłam ser, wędlinę, szpinak, rukolę, świeże figi… to akurat było w lodówce.

Z przepisu wychodzi 14 sztuk bajgli.
SKŁADNIKI
ZACZYN
- 5 g świeżych drożdży
- 100 g wody
- 100 g maki chlebowej typ 750
CIASTO
- 500 g maki chlebowej - typ 750
- 10 g drożdży
- 100 ml letniej wody
- cały zaczyn z poprzedniego dnia
- 25 g miodu
- 200 g purée z pieczonej dyni*
- 1 łyżeczka soli
DODATKOWO
- 4 l wody
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- pestki dyni
ZACZYN
- Zaczyn przygotowujemy dzień przed pieczeniem, najlepiej wieczorem.
- W misce mieszamy drożdże, mąkę i wodę, przykrywamy i odstawiamy na noc w temperaturze pokojowej.
- Zaczyn może stać 18 - 24 godziny.
CIASTO
- Drożdże i miód rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy zaczyn i purée z pieczonej dyni.
- Dosypujemy mąkę, sól i wyrabiamy ciasto.
- Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny lub do czasu podwojenia objętości ciasta.
- Następnie ciasto ponownie wyrabiamy przez około 10 minut.
- Po dokładnym wyrobieniu ciasta dzielimy ja na 14 części (około 75 g - sztuka ) i robimy kulki.
- W każdej kulce na środku palcem drążymy dziurkę. Kręcimy ciastem po blacie powiększając otwór, aż powstanie "bułeczka z dziurką"lub robimy dziurkę jednym palcem, a potem powiększamy ją już dwoma palcami.
- Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Gotowe bułki z dziurką układamy na oprószonym mąką papierze na blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 - 20 minut do wyrośnięcia.
- W dużym garnku zagotowujemy 4 l wody z dodatkiem 2 łyżek cukru.
- Bajgle obgotowujemy po 1 minucie z każdej strony, następnie przenosimy z powrotem na blachę.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C.
- Bajgle smarujemy roztrzepanym jajkiem, obsypujemy pestkami dyni i pieczemy przez 25 - 30 minut, na złoty kolor.
* Purée z dyni - dynię przekrawamy na pół, usuwamy pestki razem z włóknistym miąższem, kroimy na niewielkie kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu i pieczemy w temperaturze 160°C przez około 30 - 40 minut lub do miękkości. Po ostudzeniu oddzielamy miąższ od skórki i miksujemy na gładkie purée.
Zobacz również
Dyniowe bułeczki orkiszowe

Wiązane drożdżowe bułki śniadaniowe z makiem

Dyniowa granola z figami i cytryną, bez cukru

Dyniowe rogaliki z miodowym masłem, żurawiną i orzechami włoskimi

Ania 2020-01-13 22:26:05
Mąka chlebowa to znaczy żytnia?
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-01-14 01:52:37
Mąka chlebowa typ 750 to mąka pszenna, żytnia chlebowa to typ 720
Odpowiedz
Jola 2020-10-19 22:22:05
Czy bajgle można ugotować, zamrozić i upiec po rozmrożeniu?
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-10-20 01:32:24
Nie wiem...
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.