Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Domowe bajgle dyniowe z miodem i pestkami dyni

Pyszne, mięciutkie drożdżowe bajgle dyniowe z miodem i pestkami dyni. Przekrojone bajgle, ulubione dodatki i mamy świetny pomysł na śniadanie w domu lub kanapkę do pracy

Sezon dyniowy to czas, aby upiec i zamrozić dynie, najlepiej takich odmian, które nie sa dostępne w sprzedaży przez cały rok. Po rozmrożeniu mamy gotową bazę do deserów, zup, wypieków i innych przysmaków. Lubię bardzo dodawać taki mus z dyni do pieczywa i ciast. Tym razem eksperymentalnie dodałam do bajgli, wyparzyły i wypiekły się mega pysznie!

Dyniowe bajgle z miodem i pestkami dyni. Pyszne, mięciutkie bajgle plus ulubione dodatki, to rewelacyjny pomysł na śniadanie w domu lub kanapkę do pracy.


SKŁADNIKI

Zaczyn

Ciasto

Dodatkowo

WYKONANIE

Zaczyn - pierwszy dzień

  1. Zaczyn przygotowujemy dzień przed pieczeniem, najlepiej wieczorem.
  2. W misce mieszamy drożdże, mąkę i wodę, przykrywamy i odstawiamy na noc w temperaturze pokojowej.
  3. Zaczyn może stać 18 - 24 godziny.

Ciasto - drugi dzień

  1. Drożdże i miód rozpuszczamy w 100 ml letniej wody, dodajemy zaczyn i purée z pieczonej dyni.
  2. Dosypujemy mąkę, sól i wyrabiamy ciasto.
  3. Ciasto na tym etapie powinno być jednolite, gładkie i elastyczne, w razie potrzeby można dodać odrobinę więcej wody.
  4. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny lub do czasu podwojenia objętości ciasta.
  5. Następnie ciasto ponownie wyrabiamy przez około 5 minut.
  6. Po dokładnym wyrobieniu ciasta dzielimy ja na 12 - 14 części i robimy kulki.
  7. W każdej kulce na środku palcem drążymy dziurkę. Kręcimy ciastem po blacie powiększając otwór, aż powstanie "bułeczka z dziurką"lub robimy dziurkę jednym palcem, a potem powiększamy ją już dwoma palcami.
  8. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Gotowe bułki z dziurką układamy na oprószonym mąką papierze na blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 - 20 minut do wyrośnięcia.
  9. W dużym garnku zagotowujemy 4 l wody z dodatkiem 2 łyżek cukru.
  10. Bajgle obgotowujemy po 1 minucie z każdej strony, następnie przenosimy z powrotem na blachę.
  11. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C.
  12. Bajgle smarujemy roztrzepanym jajkiem, obsypujemy pestkami dyni i pieczemy przez 25 - 30 minut, na złoty kolor.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Bajgle to świetny pomysł na śniadanie w domu lub kanapkę do pracy. Jakie macie pomysły na dodatki do bajgla? Skomponujcie swoje ulubione kanapki. Do moich bajgli wrzuciłam ser, wędlinę, szpinak, rukolę, świeże figi - to akurat było w lodówce.
  • Z przepisu wychodzi 12 - 14 sztuk bajgli.
  • Purée z dyni - dynię przekrawamy na pół, usuwamy pestki razem z włóknistym miąższem, kroimy na niewielkie kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu i pieczemy w temperaturze 160°C przez około 30 - 40 minut  lub do miękkości.  Po ostudzeniu oddzielamy miąższ od skórki i miksujemy na gładkie purée.
  • Puree z dyni w zależności od odmiany może być bardziej lub mniej wilgotne. Podczas wyrabiania ciasta weźcie to pod uwagę i w razie konieczności dodajcie więcej wody. Wyrobione ciasto powinno być jednolite i elastyczne.

Zobacz również

Dyniowe paszteciki drożdżowe z grzybami i serem

dyniowe-paszteciki-drozdzowe-z-grzybami-i-serem

Dyniowa ciabatta z pestkami dyni - drożdżowe pieczywo

dyniowa-ciabatta-z-pestkami-dyni-drozdzowe-pieczywo

Domowe dyniowe bułki do burgerów

domowe-dyniowe-bulki-do-burgerow

Dyniowe rogaliki z miodowym masłem, żurawiną i orzechami włoskimi

dyniowe-rogaliki-z-miodowym-maslem-zurawina-i-orzechami-wloskimi

Komentarze

Ania 2020-01-13 22:26:05

Mąka chlebowa to znaczy żytnia?

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-01-14 01:52:37

Mąka chlebowa typ 750 to mąka pszenna, żytnia chlebowa to typ 720

Odpowiedz

Jola 2020-10-19 22:22:05

Czy bajgle można ugotować, zamrozić i upiec po rozmrożeniu?

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-10-20 01:32:24

Nie wiem...

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram

Instagram Post

Chermoula – marokańska eksplozja smaku

Odkryj smaki

Nalewka z granatu


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.