Domowe wypieki, kolorowa chałka drożdżowa. Fioletowe ciasto marchewkowe z czarnej marchwi oraz ciasto szpinakowe, zielone.
Czarna marchew to jedna ze starszych odmian marchwi. Sok lub przecier z tej marchwi to naturalny barwnik w przemyśle spożywczym. Jak do tej pory przecieru z czarnej marchwi używałam do zabarwienia na fioletowo bułek burgerowych. Tym razem chciałam zabarwić marchewką chałkę, a dla kontrastu dodałam trochę zieleni ze szpinaku.
Dodatek marchwi i szpinaku nie wpływa jakoś specjalnie na smak chałki, ale jest kolorowo, odrobinę warzywnie i wesoło.
SKŁADNIKI
CIASTO BIAŁE
CIASTO SZPINAKOWE
CIASTO MARCHEWKOWE
DODATKOWO
WYKONANIE
CIASTO BIAŁE
- Do miski rozkruszamy drożdże, zasypujemy szczyptą cukru i dodajemy 1 łyżkę mleka.
- Mieszamy aż się rozpuszczą drożdże i odstawiamy na 10 minut.
- Następnie dodajemy pozostałe składniki , wyrabiamy ciasto, formujemy w kulę, odkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości na około 1,5 godziny.
CIASTO SZPINAKOWE - ZIELONE
- Do miski rozkruszamy drożdże, zasypujemy szczyptą cukru i dodajemy 1 łyżkę mleka.
- Mieszamy aż się rozpuszczą drożdże i odstawiamy na 10 minut.
- Szpinak miksujemy z pozostałym mlekiem, aż uzyskamy jednolity i gładki mus.
- Do miski z drożdżami dodajemy pozostałe składniki , szpinakowy mus i wyrabiamy ciasto.
- Formujemy ciasto w kulę, odkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości na około 1,5 godziny.
CIASTO MARCHEWKOWE - FIOLETOWE
- Do miski rozkruszamy drożdże, zasypujemy szczyptą cukru i dodajemy 1 łyżkę mleka.
- Mieszamy aż się rozpuszczą drożdże i odstawiamy na 10 minut.
- Marchewkę drobno kroimy i miksujemy z pozostałym mlekiem, aż uzyskamy jednolity i gładki mus.
- Do miski z drożdżami dodajemy pozostałe składniki, marchewkowy mus i wyrabiamy ciasto.
- Formujemy ciasto w kulę, odkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości na około 1,5 godziny.
CHAŁKA
- Wyrośnięte ciasta wykładamy na podsypaną mąką stolnicę.
- Z każdej porcji formujemy po 2 wałki, każdy o długości około 60 cm.
- Otrzymamy 6 wałków, po 2 z każdego koloru, z których zaplatamy dwie trójkolorowe chałki.
- Uplecione chałki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Tuż przed pieczeniem chałki smarujemy rozkłóconym jajkiem.
- Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 30 - 40 minut.
Magda 2019-05-31 09:17:12
Super!!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-05-31 23:24:35
dziękuję 🙂
Odpowiedz
Patrycja Reszko 2019-06-04 19:18:05
Chałki wyglądają obłędnie!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-06-07 11:59:37
Dziękuję bardzo, kolory to sama natura...
Odpowiedz
Jim Beam 2019-10-20 08:02:00
Witam czy wyjdzie mi ta chalka jak dodam kakao,czekolada,miód itp. Ja lubie słodkości
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-10-21 11:49:15
Ta chałka jest w miarę słodka, ale zawsze można kromkę posmarować obficie miodem, dżemem albo nutellą i będzie baaaardzo słodko 😉
Odpowiedz
Bernadeta 2021-01-07 20:26:44
Fantastyczna, genialna, piękna .
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-01-09 01:54:50
Dziękuję 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.