Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Kolorowa chałka ze szpinakiem i czarną marchwią

SKŁADNIKIWYKONANIEKOMENTARZE

Domowe wypieki, kolorowa chałka drożdżowa. Fioletowe ciasto marchewkowe z czarnej marchwi oraz ciasto szpinakowe, zielone.

Czarna marchew  to jedna ze starszych odmian marchwi. Sok lub przecier z tej marchwi to naturalny barwnik w przemyśle spożywczym. Jak do tej pory przecieru z czarnej marchwi używałam do zabarwienia na fioletowo bułek burgerowych.  Tym razem chciałam zabarwić marchewką chałkę, a dla kontrastu dodałam trochę zieleni ze szpinaku.  

Dodatek marchwi i szpinaku nie wpływa jakoś specjalnie na smak chałki, ale jest kolorowo, odrobinę warzywnie i wesoło.


SKŁADNIKI

CIASTO BIAŁE

CIASTO SZPINAKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

DODATKOWO


WYKONANIE

CIASTO BIAŁE

  1. Do miski rozkruszamy drożdże, zasypujemy szczyptą cukru i dodajemy 1 łyżkę mleka.
  2. Mieszamy aż się rozpuszczą drożdże i odstawiamy na 10 minut.
  3. Następnie dodajemy pozostałe składniki , wyrabiamy ciasto, formujemy w kulę, odkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości na około 1,5 godziny.

CIASTO SZPINAKOWE - ZIELONE

  1. Do miski rozkruszamy drożdże, zasypujemy szczyptą cukru i dodajemy 1 łyżkę mleka.
  2. Mieszamy aż się rozpuszczą drożdże i odstawiamy na 10 minut.
  3. Szpinak miksujemy z pozostałym mlekiem, aż uzyskamy jednolity i gładki mus.
  4. Do miski z drożdżami dodajemy pozostałe składniki , szpinakowy mus i wyrabiamy ciasto.
  5. Formujemy ciasto w kulę, odkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości na około 1,5 godziny.

CIASTO MARCHEWKOWE - FIOLETOWE

  1. Do miski rozkruszamy drożdże, zasypujemy szczyptą cukru i dodajemy 1 łyżkę mleka.
  2. Mieszamy aż się rozpuszczą drożdże i odstawiamy na 10 minut.
  3. Marchewkę drobno kroimy i miksujemy z pozostałym mlekiem, aż uzyskamy jednolity i gładki mus.
  4. Do miski z drożdżami dodajemy pozostałe składniki, marchewkowy mus i wyrabiamy ciasto.
  5. Formujemy ciasto w kulę, odkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości na około 1,5 godziny.

CHAŁKA

  1. Wyrośnięte ciasta wykładamy na podsypaną mąką stolnicę.
  2. Z każdej porcji formujemy po 2 wałki, każdy o długości około 60 cm.
  3. Otrzymamy 6 wałków, po 2 z każdego koloru, z których zaplatamy dwie trójkolorowe chałki.
  4. Uplecione chałki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
  5. Tuż przed pieczeniem chałki smarujemy rozkłóconym jajkiem.
  6. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 30 - 40 minut.

Zobacz również

Chałka z zieloną herbatą matcha i makiem

chalka-z-zielona-herbata-matcha-i-makiem

Wołowe hamburgery w fioletowej domowej bułce

wolowe-hamburgery-w-fioletowej-domowej-bulce

Wiosenna sałatka z niebieskimi jajkami

wiosenna-salatka-z-niebieskimi-jajkami

Chałka z daktylami, sokiem i skórką z pomarańczy

chalka-z-daktylami-sokiem-i-skorka-pomaranczy

Komentarze

Magda 2019-05-31 09:17:12

Super!!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-05-31 23:24:35

dziękuję 🙂

Odpowiedz

Patrycja Reszko 2019-06-04 19:18:05

Chałki wyglądają obłędnie!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-06-07 11:59:37

Dziękuję bardzo, kolory to sama natura...

Odpowiedz

Jim Beam 2019-10-20 08:02:00

Witam czy wyjdzie mi ta chalka jak dodam kakao,czekolada,miód itp. Ja lubie słodkości

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-10-21 11:49:15

Ta chałka jest w miarę słodka, ale zawsze można kromkę posmarować obficie miodem, dżemem albo nutellą i będzie baaaardzo słodko 😉

Odpowiedz

Bernadeta 2021-01-07 20:26:44

Fantastyczna, genialna, piękna .

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-01-09 01:54:50

Dziękuję 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.