Chałka z zieloną herbatą matcha i makiem. Kolorowe drożdżowe pieczywo. Chałka w ciapki z zieloną herbatą matcha i makiem
Chałka z dodatkiem zielonej herbaty matcha to w sumie przypadek. Plan był taki, żeby przygotować ciasto z dodatkiem kakao, wyszły by wtedy ciapki takie, jak u żyrafy. Jednak podczas przygotowań okazało się, że kakao … wyszło. Na szczęście była w domu zielona herbata matcha i wyszła… "Zielona żyrafa" ;-)
Bardzo lubię drożdżowe wypieki przygotowane na zaczynie poolish.
Co to jest zaczyn poolish? Dla przypomnienia, termin pochodzi z języka francuskiego, a nawiązuje do technik opracowanych przez... polskich piekarzy. Zaczyn ten to fermentowana przez 6 - 12 godzin mąka z wodą i drożdżami, następnie dodawana do końcowego wyrabiania ciasta. Taki długi czas fermentacji polepsza smak i strukturę wypieków.
Matcha to klasyczna i niefermentowana zielona herbata, której liście zrywane są zawsze w pierwszym zbiorze. Bardzo drobno zmielona (konsystencja pudru), tradycyjnie służąca do rytualnego picia podczas japońskiej ceremonii chanoyu, oraz do przyrządzania wykwintnych napojów, deserów, sosów i słodyczy np. lodów, ciasta biszkoptowego lub drożdżowego.
SKŁADNIKI
Zaczyn poolish
Ciasto białe
Ciasto zielone
Dodatkowo
WYKONANIE
Zaczyn poolish
- Zaczyn najlepiej przygotować w wieczór poprzedzający pieczenie.
- Mleko wlewamy do miski, rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy mąkę i mieszamy.
- Przykrywamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej przez 1 -2 godzin, następnie miskę z zaczynem przekładamy do lodówki.
- W dniu pieczenia wystawiamy zaczyn na 30 minut z lodówki, a następnie dodajemy do ciasta.
Ciasto białe
- Mleko mieszamy ze 100 g zaczynu, dodajemy pozostałe składniki oprócz masła i zagniatamy ciasto.
- Następnie kawałek po kawałku dodajemy miękkie masło i nadal wyrabiamy ciasto, tak długo, aż będzie miękkie i elastyczne.
- Najlepiej ciasto wyrabiać w mikserze z hakiem, na najniższych obrotach.
- Formujemy ciasto w kulę, odkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości na około 1,5 godziny.
Ciasto zielone
- Postępujemy tak samo, jak w przypadku ciasta białego, z tą różnicą, że na początku mieszamy dokładnie mleko z herbatą matcha.
Chałka
- Wyrośnięte ciasta wykładamy na podsypaną mąką stolnicę.
- Z obu porcji formujemy po 8 wałków.
- Długość wałków zależy od wymiarów keksówki. Użyłam foremki o wymiarach 25 x 14 cm, więc moje wałki miały długość 25 cm.
- Mak wysypujemy na płaski duży talerz.
- Każdy wałek spryskujemy delikatnie wodą i obtaczamy w maku.
- W foremce wyłożonej papierem do pieczenia układamy naprzemiennie zielone i białe wałki ciasta.
- Jajko roztrzepujemy widelcem i pierwszy raz smarujemy ciasto.
- Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 - 60 minut.
- Kiedy ciasto już wyrośnie, rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C.
- Chałkę ponownie smarujemy pozostałym jajkiem i pieczemy przez około 30 - 40 minut.
Biała 2020-01-31 20:11:53
Bardzo intrygujący przepis ,żyrafa będzie przebojem niedzielnych śniadań.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-02-02 14:47:34
"Zielona żyrafa" 😉 ... no i tak zostanie 🙂
Odpowiedz
Magdalena 2020-01-31 20:20:43
ależ cudowna!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-02-02 14:46:40
Dziękuję 🙂
Odpowiedz
Babownia 2020-02-03 22:13:21
jestem pod wrażeniem tego ciasta. Nie upiekę bo nie lubię zielonej herbaty, ale myślę, że się zainspiruje :) Zaciekawiło mnie bardzo!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-02-03 23:43:06
To może szpinak?
Odpowiedz
Justyna Borucka 2020-02-05 14:17:21
Jaka piękna ta "zebra", bardzo mnie zaciekawiłaś tym zaczynem - nigdy takie nie robiłam, chętnie wypróbuję. Przepis zapisałam, bo bardzo interesujący. Lubimy chałkę, lubimy zieloną herbatę - chałka w sam raz dla nas :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-02-05 21:56:39
Bardzo lubię wypieki na tym zaczynie, polecam!
Odpowiedz
Iwona Banach 2020-02-05 15:21:19
To jest CUDNE! Po prostu cudne, choć początkowo myślałam, że to ciasto z wzorem piłki futbolowej. Podziwiam. W życiu by mi nie wyszło, gdybym to ja robiła wzory po przekrojeniu przypominałyby włosy Sheeka z siwizną :) Piękne!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-02-05 21:55:42
Ale to jest bardzo proste, a Shrek też byłby fajny 😉
Odpowiedz
Klimaty Agness 2020-02-05 18:24:02
Chałka wygląda świetnie, niesamowicie oryginalnie. Na pewni super smakuje :)
Pozdrawiam ciepło, Agness;)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-02-05 21:54:24
Dziękuję i pozdrawiam 🙂
Odpowiedz
MałgorzataKijowska|DayliCooking 2020-02-05 20:46:22
Ta chałka wygląda fantastycznie! Po prostu słodkie arcydzieło. Chętnie skubnęłabym kawałek, szkoda że nie da się przez monitor ;)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-02-05 21:53:55
dziękuję 🙂
Odpowiedz
Ania 2020-02-05 21:24:16
Pierwszy raz widzę takie ciasto i muszę przyznać że wygląda bardzo ciekawie :) kolorki super i w przekroju też inne :) ciekawa jestem smaku :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-02-05 21:51:10
Smakuje jak ... chałka z makiem z delikatną nutą herbaty 😉
Odpowiedz
Marzena 2020-02-06 10:42:13
Zjawiskowo się prezentuje. I dla oczu i dla smaku. Muszę koniecznie wypróbować. Ostatnio z matcha piekłam babkę i była pyszna☺️
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-02-07 14:58:35
Nie każdy lubi herbatę matcha. Ponoć matchę się albo kocha, albo nienawidzi...ja lubię i często dodaję do wypieków i deserów.
Odpowiedz
Anna 2020-02-06 07:35:15
Pieczywo na poolish jest bardzo dobre. Matchę też lubię - właśnie piję latte z matchą.
Chałka ma energetyczny kolor - może przywoła wiosnę?
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-02-07 15:01:36
O tak, mi również potrzeba wiosny... więcej matchy!!!
Odpowiedz
Wiola Korzeniowska 2020-02-06 08:51:30
Wygląda niesamowicie! Jak pierwszy raz zobaczyłam zdjęcie, myślałam, że każdy rulonik jest obtaczany w kakao 😀 teraz wiem, że to mak!
Na pewno wypróbuję!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-02-07 15:00:20
W kakao też może być fajnie, może wypróbuję?
Odpowiedz
Paulina 2020-02-06 09:30:29
Miałaś świetny pomysł z tą herbatą dobrze, że my kobiety potrafimy być tak kreatywne ;)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-02-07 14:59:11
Brawo my !!! 🙂
Odpowiedz
Felicja 2020-02-06 10:56:04
Akurat niedawno kupiłam zieloną herbatę patcha i szukałam pomysłu co mogę z nią zrobić oprócz wypicia. A tak to wykorzystam do zrobienia takiej chałki. Rzadko piekę pieczywo, ale może w końcu się przekonam. najpierw zaczyn, potem reszta :D
Dzieci będą zachwycone "żyrafą" do jedzenia.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-02-07 14:54:03
Polecam 🙂 ... tak najpierw zaczyn 😉
Odpowiedz
Życie ze smakiem 2020-02-06 14:12:36
Bardzo ciekawy przepis :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-02-07 14:52:55
dziękuje 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.