Domowe pieczywo - pszenny chleb na zakwasie - chleb z żeliwnego garnka. Przepis na podstawowy chleb pszenny pieczony w żeliwnym garnku
Upieczony chleb, zaraz po wyjęciu z piekarnika pięknie pachnie i ... śpiewa. Za każdym razem, kiedy chleb stygnie pochylam się nad nim, wącham i słucham. Ten cichy trzask i cudowny zapach to prawdziwa magia. Wącham, słucham i już myślę o chwili, kiedy pokroję go na kromki i posmaruję szczodrą porcją masła.
SKŁADNIKI na 1 bochenek
LEVAIN (Zaczyn)
- 15 g zakwasu pszenny
- 70 g wody
- 70 g mąki chlebowej pszennej typ 750
CHLEB
- cały zaczyn
- 350 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 350 g wody
- 8 g soli
WYKONANIE
- Przygotowujemy LEVAIN (zaczyn). 10-16 godzin przed wyrabianiem ciasta na chleb mieszamy w misce wszystkie składniki na zaczyn, przykrywamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej, u mnie jest to kuchenny blat.
- Przygotowujemy ciasto (wg proponowanego harmonogramu jest to 17.00).
- Do dużej miski dodajemy wszystkie składniki na ciasto, oprócz soli.
- Mieszamy tylko do połączenia składników, przykrywamy miskę i odstawiamy na około 30 - 45 minut do fermentory.
- Pod koniec fermentolizy dodajemy sól i wyrabiamy 2 - 3 minuty w mikserze z hakiem lub około 5 minut ręcznie.
- Przykrywamy miskę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wstępnej fermentacji na około 2,5 godziny. W trakcie fermentacji ciasto składamy 3 - 4 razy w odstępie 30 minut.
- Jak składać chleb? Polecam krótki film instruktażowy: składanie chleba
- 30 minut po ostatnim składaniu delikatnie wysuwamy ciasto na stolicę podsypaną mąką i pozostawiamy tak ciasto na około godzinę.
- Po tym czasie ciasto formujemy w bochenek o okrągłym lub podłużnym kształcie.
- Bochenek przekładamy do obsypanego mąką koszyka (lub np. miski wyłożonej lnianym płótnem i również obsypanej mąką).
- Koszyk przykrywamy np. lnianą ściereczką i wstawiamy do lodówki na około 10 - 16 godzin.
- Przed pieczeniem żeliwny garnek nagrzewamy w piekarniku 45 - 60 minut w temperaturze 250°C.
- Bochenek delikatnie przekładamy na papier do pieczenia, nacinamy np. żyletką.
- Przekładamy nacięty chleb (razem z papierem do pieczenia) do mocno nagrzanego garnka.
- Pieczemy 20 minut w temperaturze 250°C z przykrywką.
- Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy temperaturę do 210/230°C (temperatura zależy od piekarnika) i pieczemy kolejne 20 minut.
- Upieczony chleb studzimy na kratce.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Dla mnie najlepszy chleb pieczony w domu to chleb z gara. Chrupiąca i złota skórka bez użycia pary, to jedna z zalet pieczenia chleba w żeliwnym garnku.
- Taki chleb możemy również upiec na rozgrzanym kamieniu do pizzy, mimo wszystko polecam gar żeliwny, bo to inwestycja na długie lata.
- Czas wyrastania ciasta to parametry orientacyjne. Wszystko zależy od siły zakwasu i temperatury w kuchni. Należy to kontrolować, ponieważ czas wyrastania może być u każdego różny.
- Dla przykładu podam grafik według którego przygotowuję chleb:
07:00 - mieszanie zaczynu
17:00 - fermentoliza
17:30 - wyrabianie ciasta
18:00 - składanie
18:30 - składanie
19:00 - składanie
19:30 - składanie
20:00 - odpoczynek na desce
20:30 - formowanie bochenka, koszyk, garowanie w lodówce
07:00 - 12:00 - pieczenie
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.