Sourdough bread with poppy seeds and linseed

In the April bakery Amber oat breakfast bread with poppy seeds and linseed from Gucia .

chleb owsiany na zakwasie z makiem siemieniem lnianym

We prepare the bread on a sweet starter, thanks to which it is slightly sweet and slightly sour. Oatmeal, poppy seeds and linseed additionally enrich the taste of the bread.

I baked the bread in a mold measuring 11 x 25 cm, so my baking is not too high. If you want a larger bread, either make a double portion or make bread in a smaller form.

chleb owsiany na zakwasie z makiem siemieniem lnianym

Oat breakfast bread with poppy seeds
Sourlotti recipe by Abby

INGREDIENTS

STARTER

  • 15 g of leaven
  • 15 g of plain flour
  • 15 g of water

SWEET STARTER

  • 45 g of active starter (prepared in advance)
  • 50 g of plain flour
  • 12.5 g of water
  • 12.5 g of sugar

CAKE

  • 180 g of whole wheat flour
  • 20 g of whole wheat flour
  • 120 g of sweet starter
  • 20 g of sugar
  • 10 g milk powder
  • 10 g poppy seeds
  • 10 g linseed
  • 130 g milk 25 g butter
  • Oatmeal for sprinkling on loaves

PORRIDGE

  • 25 g oat flakes + 50 g water

PERFORMANCE

STARTER

We mix the ingredients, cover and leave in a warm place for 4-5 hours.

SWEET STARTER

We mix ingredients, cover and leave overnight.

PORRIDGE

Pour hot water over the petals, cover and set aside overnight.

CAKE

Mix all ingredients except the butter and knead for about 5 minutes until a good gluten mesh is formed.

Then add the butter piece by piece and knead it to form a strong gluten mesh.

We divide the dough into two or three parts and form it into balls. Cover with a container or cling film and leave for 20 minutes. Then we roll out the dough portions into oblong rectangles and we fold the longer sides inside on the right and left sides. We roll it out after folding and roll it up.

Sprinkle the rolled rolls with water and coat them in oat flakes. Put it into a form greased with oil or butter, cover and leave to rise for about 3-5 to double its volume.

Preheat the oven to 180 ° C and bake it for 35 - 40 minutes until it is slightly brown. Let it cool on a wire rack.

Bread on blogs:
Acacia blog
Lilies of the valley in the kitchen
Gucia's kitchen
Kitchen Door
My little charm
Gardens of Babylon
Polish soup
Family vegetable
Secrets of taste

also check

Sourdough bread with jalapeño, cheddar, and chives

chleb-na-zakwasie-z-jalapeno-cheddarem-i-szczypiorkiem

Graham bread with miso paste and roasted sesame seeds

chleb-graham-z-pasta-miso-i-prazonym-sezamem

Tied yeast breakfast rolls with poppy seeds

wiazane-drozdzowe-bulki-sniadaniowe-z-makiem

Sourdough rolls with pumpkin puree. Late night breakfast rolls

buleczki-na-zakwasie-z-dyniowym-puree-nocne-sniadaniowe-bulki

Comments

Gucio 2022-04-11 22:29:07

Twój chlebek jest idealnie wypieczony i ma smakowicie wyglądający miękisz. Dziękuję za wspólne pieczenie i do kolejnego spotkania.

Response

TajemniceSmaku 2022-04-13 10:51:38

Dziękuję Guciu za pomysł na ten chlebek. Do kolejnego spotkania 🙂

Response

Anna 2022-04-12 08:55:43

Pięknie upieczony. Ten przepis bardzo mi przypadł do serca. Dziękuję za kwietniowe spotkanie w Piekarni.

Response

TajemniceSmaku 2022-04-13 10:50:42

Dziękuję Aniu. To był bardzo smaczne spotkanie 🙂

Response

Agnieszka 2022-04-12 09:37:27

Śliczny! Dziękuję za wspólne pieczenie.

Response

TajemniceSmaku 2022-04-12 12:20:23

Dziękuję również 🙂

Response

Dorota 2022-04-12 16:43:34

Piękny chlebek, czuję ten smak bo u mnie zniknął błyskawicznie. Miłego czasu wielkanocnego i do następnego wypiekania.

Response

TajemniceSmaku 2022-04-13 10:49:51

Spokojnych świąt Dorotko i do następnego wypiekania 🙂

Response

Małgosia z Akacjowego Bloga 2022-04-13 14:54:01

Wspaniale wygląda Twój chleb. Miło było spotkać się wirtualnie w Kwietniowej Piekarni :) Pozdrawiam M

Response

Kamila 2022-04-13 21:14:19

Trzy pyszne słodziaki! Pozdrawiam!

Response

add comment

Your email address will not be published.