Chleb owsiany śniadaniowy z nasionami

Chleb na zakwasie z makiem i siemieniem lnianym

W kwietniowej piekarni Amber owsiany chleb śniadaniowy z makiem i siemieniem lnianym od  Gucia.

chleb owsiany na zakwasie z makiem siemieniem lnianym

Chleb przygotowujemy na słodkim starterze, dzięki temu jest lekko słodki i lekko kwaśny. Płatki owsiane, mak i siemię lniane dodatkowo wzbogacają smak pieczywa.

Chleb piekłam w foremce o wymiarach 11 x 25 cm dlatego mój wypiek nie jest zbyt wysoki. Jeżeli chcecie chleb wyższy to albo przygotujcie chleb z podwójnej porcji, albo w mniejszej formie.

chleb owsiany na zakwasie z makiem siemieniem lnianym

Owsiany chleb śniadaniowy z makiem
przepis Sourlotti by Abby

SKŁADNIKI

STARTER

  • 15 g zakwasu
  • 15 g mąki pszennej chlebowej
  • 15 g wody

SŁODKI STARTER

  • 45 g aktywnego startera (przygotowanego wcześniej)
  • 50 g mąki pszennej chlebowej
  • 12,5 g wody
  • 12,5 g cukru

CIASTO

  • 180 g mąki pszennej chlebowej
  • 20 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 120 g słodkiego startera
  • 20 g cukru
  • 3 g soli
  • 10 g mleka w proszku
  • 10 g maku
  • 10 g siemienia lnianego
  • 130 g mleka
  • 25 g masła
  • Płatki owsiane do posypania bochenków

OWSIANKA

  • 25 g płatków owsianych + 50 g wody  

WYKONANIE

STARTER

Mieszamy składniki, przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 4 – 5 godzin.

SŁODKI STARTER

Mieszamy składniki, przykrywamy i pozostawiamy na noc.

OWSIANKA

Płatki zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na noc.

CIASTO

Mieszamy wszystkie składniki oprócz masła i wyrabiamy około 5 minut do dosyć dobrego wytworzenia siatki glutenowej.

Następnie dodajemy po kawałku masło i wyrabiamy do mocnego wytworzenia siatki glutenowej.

Dzielimy ciasto na dwie lub trzy części i formujemy w kule. Przykrywamy pojemnikiem lub folią spożywczą i pozostawiamy na 20 minut. Następnie rozwałkowujemy porcje ciasta na podłużne prostokąty i zakładamy do środka dłuższe boki z prawej i lewej strony. Rozwałkowujemy po złożeniu i zwijamy w rulon.

Zwinięte rulony spryskujemy wodą i obtaczamy w płatkach owsianych. Przekładamy do formy wysmarowanej olejem lub masłem, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 3 – 5  do podwojenia objętości.

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C i pieczemy 35 – 40 minut do lekko brązowego koloru. Studzimy na kratce.

Chleb na blogach:
Akacjowy blog
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi Drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Polska zupa
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku

10 thoughts on “Chleb owsiany śniadaniowy z nasionami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.