Domowy chleb na zakwasie, pszenny z dodatkiem miso, sezamu i mąki graham. Chleb pieczony w żeliwnym garze
Chleb z jasną pastą miso i prażonym sezamem to bardzo pyszny i wyjątkowy chleb. Ma chrupiącą skórkę, jest miękki w środku i cudownie pachnie prażonym sezamem.
Do ciasta dodałam sezam biały i jasne miso. Następnym razem dodam czarny sezam i ciemne miso, bardzo ciekawa jestem, czy będzie wyczuwalna różnica w smaku. Zamieniając jasne miso na ciemne, należy pamiętać, aby zmniejszyć nieco ilość soli.
Miso to tradycyjna pasta japońska wyprodukowana ze sfermentowanej soi, ryżu i soli. Jasna pasta miso, krócej dojrzewająca o bardzo delikatnym, słonym oraz słodkim posmaku. Ciemna pasta miso, dłużej dojrzewająca, jest bardziej wyrazista w smaku i bardziej słona niż jasna. Pastę miso, jak również sezam możemy kupić w sklepach internetowych m.in. w Kuchnie Świata.
Chleb z miso i sezamem piekłam z przepisu z książki "Chleb i okruszki" - Eliza Mórawska-Kmita, którą znacie z bloga White Plate. Eliza w swoim przepisie dodała do ciasta mąki pszennej razowej. Chwilowo skończyły mi się zapasy tej mąki, więc zamieniłam ją na mąkę graham.
SKŁADNIKI
ZACZYN
CIASTO WŁAŚCIWE
WYKONANIE
Składniki na zaczyn mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 8 - 10 godzin. U mnie jest to najczęściej 6.00 - 8.00 rano.
Do dojrzałego zaczynu dodajemy wodę, jasne miso i mąki. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę.
Po godzinie dodajemy sól i dokładnie wyrabiamy/mieszamy ciasto. Odstawiamy na 15 minut, następnie zaczynamy składać. W trakcie fermentacji ciasto składamy 4 - 5 razy w odstępie 30 minut. Po 3 złożeniach dodajemy uprażony sezam i składamy ciasto jeszcze 2 - 3 razy.
SKŁADANIE CIASTA – zwilżoną wodą dłonią chwytamy ciasto z jednej strony, lekko naciągamy i składamy do środka. Obracamy miskę z ciastem i powtarzamy 3 – 4 razy ze wszystkich stron.
Po ostatnim składaniu wysuwamy ciasto na stolicę podsypaną mąką i pozostawiamy na około godzinę. Następnie formujemy w bochenek i przekładamy do koszyka. Koszyk przykrywamy i wstawiamy do lodówki na około 10 – 16 godzin.
Przed pieczeniem żeliwny garnek nagrzewamy w piekarniku 45 minut w temperaturze 250°C. Bochenek delikatnie przekładamy na papier do pieczenia, nacinamy np. żyletką.
Przekładamy nacięty chleb z papierem do pieczenia) do mocno rozgrzanego garnka i pieczemy 20 minut w temperaturze 250°C z przykrywką. Następnie zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy temperaturę do 210/230°C (temperatura zależy od piekarnika) i pieczemy kolejne 20 minut. Upieczony chleb studzimy na kratce.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.