Chleb graham z pastą miso i prażonym sezamem

Domowy chleb na zakwasie, pszenny z dodatkiem miso, sezamu i mąki graham. Chleb pieczony w żeliwnym garze

Chleb z jasną pastą miso i prażonym sezamem to bardzo pyszny i wyjątkowy chleb. Ma chrupiącą skórkę, jest miękki w środku i cudownie pachnie prażonym sezamem.

chleb z gara chleb pieczony w żeliwnym garnku

Do ciasta dodałam sezam biały i jasne miso. Następnym razem dodam czarny sezam i ciemne miso, bardzo ciekawa jestem, czy będzie wyczuwalna różnica w smaku. Zamieniając jasne miso na ciemne, należy pamiętać, aby zmniejszyć nieco ilość soli.

Miso to tradycyjna pasta japońska wyprodukowana ze sfermentowanej soi, ryżu i soli. Jasna pasta miso, krócej dojrzewająca o bardzo delikatnym, słonym oraz słodkim posmaku. Ciemna pasta miso, dłużej dojrzewająca, jest bardziej wyrazista w smaku i bardziej słona niż jasna. Pastę miso, jak również sezam możemy kupić w sklepach internetowych m.in. w Kuchnie Świata.

chleb graham przed pieczeniem

Chleb z miso i sezamem piekłam z przepisu z książki "Chleb i okruszki" - Eliza Mórawska-Kmita, którą znacie z bloga White Plate. Eliza w swoim przepisie dodała do ciasta mąki pszennej razowej. Chwilowo skończyły mi się zapasy tej mąki, więc zamieniłam ją na mąkę graham.

chleb po upieczeniu graham z miso i sezamem

SKŁADNIKI

ZACZYN

  • 20 g aktywny zakwas
  • 20 g mąka pszenna chlebowa typ 750
  • 20 g mąka pszenna graham typ 1850
  • 40 g woda

CIASTO WŁAŚCIWE

  • 100 g zaczyn
  • 350 g mąka pszenna chlebowa typ 750
  • 150 g mąka pszenna graham typ 1850
  • 350 g woda
  • 50 g jasne miso
  • 5 g sól
  • 50 g sezam, uprażony na suchej patelni

WYKONANIE

Składniki na zaczyn mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 8 - 10 godzin. U mnie jest to najczęściej 6.00 - 8.00 rano.

Do dojrzałego zaczynu dodajemy wodę, jasne miso i mąki. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę.

Po godzinie dodajemy sól i dokładnie wyrabiamy/mieszamy ciasto. Odstawiamy na 15 minut, następnie zaczynamy składać. W trakcie fermentacji ciasto składamy 4 - 5 razy w odstępie 30 minut. Po 3 złożeniach dodajemy uprażony sezam i składamy ciasto jeszcze 2 - 3 razy.

SKŁADANIE CIASTA  – zwilżoną wodą dłonią chwytamy ciasto z jednej strony, lekko naciągamy i składamy do środka.  Obracamy miskę z ciastem i powtarzamy  3 – 4 razy ze wszystkich stron.

Po ostatnim składaniu wysuwamy ciasto na stolicę podsypaną mąką i pozostawiamy na około godzinę. Następnie formujemy w bochenek i przekładamy do koszyka. Koszyk przykrywamy i wstawiamy do lodówki na około 10 – 16 godzin.

chleb na zakwasie pieczony w żeliwnej brytfannie

Przed pieczeniem żeliwny garnek nagrzewamy w piekarniku 45 minut w temperaturze 250°C. Bochenek delikatnie przekładamy na papier do pieczenia, nacinamy np. żyletką.

Przekładamy nacięty chleb z papierem do pieczenia) do mocno rozgrzanego garnka i pieczemy 20 minut w temperaturze 250°C z przykrywką. Następnie zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy temperaturę do 210/230°C (temperatura zależy od piekarnika) i pieczemy kolejne 20 minut. Upieczony chleb studzimy na kratce.

Kategorie

Z KUCHNIPieczywo

Zobacz również

Chleb na zakwasie z jalapeño, cheddarem i szczypiorkiem

chleb-na-zakwasie-z-jalapeno-cheddarem-i-szczypiorkiem

Chleb na zakwasie z ciemnym piwem, miodem i orzechami włoskimi

chleb-na-zakwasie-z-ciemnym-piwem-miodem-i-orzechami-wloskimi

Pszenny chleb na zakwasie z nasionami chia

pszenny-chleb-na-zakwasie-z-nasionami-chia

Chleb żytnio orkiszowy na zakwasie. Domowy chleb z foremki

chleb-zytnio-orkiszowy-na-zakwasie-domowy-chleb-z-foremki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.