Chleb z Vermont na zakwasie z mąką pszenną razową

Domowe pieczywo, chleb na zakwasie pieczony w żeliwnym garnku

Przepis na chleb z Vermont pochodzi z książki "CHLEB" Jeffreya Hamelmana. Bardzo lubię ten przepis, to według tej receptury udało mi się wypiec mój pierwszy pszenny chleb na zakwasie.

chleb na zakwasie z gara Vermont

16 października to dzień, w którym świętujemy Światowy Dzień Chleba. Zapraszam do udziału w Światowym Dniu Chleba, to wspaniała inicjatywa, bo takie wspólne pieczenie to bardzo dobry pomysł dzielenia się... chlebem.


Czas wyrastania ciasta to parametry orientacyjne. Wszystko zależy od siły zakwasu i temperatury w kuchni. Należy to kontrolować, ponieważ czas wyrastania może być u każdego różny.

SKŁADNIKI na 2 bochenki

LEVAIN (Zaczyn)

  • 140 g mąki chlebowej pszennej typ 750
  • 170 g wody
  • 30 g dojrzałego zakwasu

CIASTO NA CHLEB

  • 680 g mąki chlebowej pszennej typ 750
  • 90 g maki pszennej razowej
  • 420 g wody
  • 20 g soli
  • 300 g zaczynu/levain (całość oprócz 2 łyżek)
>WYKONANIE
  1. 12-16 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta mieszamy w misce wszystkie składniki na zaczyn, przykrywamy i pozostawiamy w temperaturze około 21°C.
  2. Do dużej miski dodajemy wszystkie składniki na ciasto, w tym 300 g zaczynu (levain), oprócz soli. Mieszamy tylko do połączenia składników, przykrywamy miskę folia spożywczą i odstawiamy na około 60 minut do autolizy. Pod koniec posypujemy solą i mieszamy przez około 2 minuty, przykrywamy folią i odstawiamy do wstępnej fermentacji na 2,5 godziny. Wymagana temperatura fermentacji ciasta to około 24°C. W trakcie fermentacji ciasto składamy dwa razy w odstępie 50 minut.
    SKŁADANIE CIASTA – zwilżoną wodą dłonią chwytamy ciasto z jednej strony, lekko naciągamy i składamy do środka. Obracamy miskę z ciastem i powtarzamy 3 – 4 razy ze wszystkich stron.
  3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie porcje i formujemy bochenki o okrągłym lub podłużnym kształcie. Bochenki przekładamy do obsypanych mąką koszyków (lub np. misek wyłożonych lnianym płótnem i również obsypanych mąką) i pozostawiamy do fermentacji końcowej na około 2,5 godziny w temperaturze 24°C**.
  4. Przed pieczeniem żeliwny garnek nagrzewamy w piekarniku 30-45 minut w temperaturze 250°C. Bochenki delikatnie przekładamy na wycięty pod rozmiar garnka (z małym zapasem) papier do pieczenia, nacinamy np. żyletką. Przekładamy do mocno rozgrzanego garnka i pieczemy 20 minut w temperaturze 250°C z przykrywką. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy temperaturę do 210°C i pieczemy kolejne 20 minut.
World Bread Day, October 16, 2019

Zobacz również

Chleb z Vermont na zakwasie z mąką żytnią razową

chleb-z-vermont-na-zakwasie-z-dodatkiem-maki-zytniej-razowej-pieczony-w-zeliwnym-garnku

Pszenny chleb na zakwasie z mąki chlebowej i semoliny

pszenny-chleb-na-zakwasie-z-maki-chlebowej-i-semoliny

Pszenny chleb na zakwasie z nasionami chia

pszenny-chleb-na-zakwasie-z-nasionami-chia

Kolorowy chleb na zakwasie z klitorią - Butterfly pea tea

kolorowy-chleb-na-zakwasie-z-klitoria-butterfly-pea-tea

Komentarze

zorra 2019-10-20 10:47:18

Och, tak, to także jeden z moich ulubionych chlebów. Dziękujemy za udział w Światowym Dniu Chleba.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-10-21 11:44:07

Światowy Dzień Chleba powinien być codziennie 😉 Dziękuję za pomysł, pozdrawiam.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Odkryj smaki

Kiszony czosnek


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.