Chleb na zakwasie z dodatkiem skórki pomarańczowej i nasion kopru włoskiego. Domowe pieczywo,chleb z mąki pszennej chlebowej typ 750  i orkiszowej typ 2000

Dzisiaj chciałbym podzielić się przepisem na niezwykle aromatyczny chleb na zakwasie, wzbogacony nasionami kopru włoskiego i otartą skórką pomarańczy. Smak i aromat nasion kopru włoskiego, czyli fenkułu, przypominają delikatnie anyż. Jednak, z uwagi na tę charakterystyczną nutę, fenkuł niekoniecznie przypadnie do gustu każdemu.

Nasiona kopru włoskiego to wszechstronna przyprawa, doskonała zarówno do sosów, zup, jak i chleba. Możemy z nich przygotować nawet napar, który korzystnie wpływa m.in. na trawienie. Aromat kopru włoskiego, połączony z nutą skórki pomarańczowej, tworzy niezapomniane doświadczenie smakowe, które z pewnością docenisz.

Chleb na zakwasie z dodatkiem skórki pomarańczowej i nasion kopru włoskiego to prawdziwie wyjątkowe domowe pieczywo. Wykorzystałam do jego przygotowania mąkę pszenną chlebową typ 750 i orkiszową typ 2000. Mąka orkiszowa TYP 2000, ze świeżego, pełnego przemiału ziarna orkiszu, charakteryzuje się bogactwem witamin i składników mineralnych. W efekcie otrzymujesz chleb nie tylko aromatyczny, ale również pełen zdrowych składników.

chleb na zakwasie z koprem włoskim i skorka pomaranczy

SKŁADNIKI na jeden bochenek

Zaczyn

  • 20 g aktywny zakwas
  • 40 g mąka pszenna orkiszowa typ 2000
  • 40 g woda

Ciasto na chleb

  • 100 g zaczyn
  • 350 g woda
  • 350 g mąka pszenna chlebowa typ 750
  • 150 g mąka orkiszowa typ 2000
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego - fenkuł
  • 1 łyżka skórki z pomarańczy, drobno startej
  • 8 g sól

WYKONANIE

  1. Składniki na zaczyn mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 8 - 12 godzin. Zakwas nastawiała dzień wcześniej o 22.00.
  2. Na drugi dzień kiedy zakwas jest gotowy mieszamy go w misce z wodą i mąkami, tylko do momentu połączenia składników.
  3. Przykrywamy miskę i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.
  4. Po godzinie dodajemy sól, otartą skórkę pomarańczy i nasiona kopru włoskiego. Palcami wtłaczamy dodatki w ciasto, a następnie chwilę je wyrabiamy.
  5. Odstawiamy na 30 minut, następnie zaczynamy ciasto na chleb składać.
  6. W trakcie fermentacji ciasto składamy 3 - 4 razy w odstępie 30 minut, do momentu widocznego zwiększenia objętości i wytworzenia się mocnej siatki glutenowej.
  7. Składanie ciasta – zwilżoną wodą dłonią chwytamy ciasto z jednej strony, lekko naciągamy i składamy do środka. Obracamy miskę z ciastem i powtarzamy 3 – 4 razy ze wszystkich stron.
  8. Po ostatnim składaniu ciasto przekładamy na blat posypany mąką i pozostawiamy na godzinę.
  9. Następnie formujemy podłużny lub okrągły bochenek i przekładamy go do koszyczka rozrostowego.
  10. Koszyk przykrywamy i wstawiamy do garowania do lodówki na około 10 – 18 godzin. U mnie w tym przypadku wygląda to tak, że wstawiam koszyk z ciastem do lodówki na noc i wypiekam chleb rano.
  11. Pieczemy bezpośrednio po wyjęciu z lodówki.
  12. Przed pieczeniem żeliwny garnek nagrzewamy w piekarniku około 30 minut w temperaturze 250°C.
  13. Bochenek delikatnie przekładamy na papier do pieczenia, nacinamy np. żyletką.
  14. Przekładamy nacięty chleb razem z papierem do nagrzanego garnka i pieczemy pierwsze 20 minut w temperaturze 250°C z przykrywką.
  15. Następnie zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy temperaturę do 210/230°C (temperatura zależy od piekarnika) i pieczemy kolejne 20 minut.
  16. Upieczony chleb studzimy na kratce.
chleb na zakwasie z koprem włoskim i skorka pomaranczy

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Przykładowy harmonogram według którego przygotowuję chleb:

22:00 - nastawiam zakwas

10.00 - autoliza/fermentoliza

11:00 - wyrabianie ciasta

11:30 - 14.00 składanie

15:00 - odpoczynek ciasta na desce lub blacie

16:00 - formowanie bochenków, ułożenie w koszyku, garowanie w lodówce

07:00 - 12:00 - pieczenie chleba

Kategorie

Z KUCHNIPieczywo

Zobacz również

Chleb na zakwasie z daktylami i kolendrą. Domowy chleb pszenno żytni z foremki

chleb-na-zakwasie-z-daktylami-i-kolendra-domowy-chleb-pszenno-zytni-z-foremki

Domowy pszenny chleb na zakwasie - chleb z gara

domowy-pszenny-chleb-na-zakwasie-chleb-z-gara

Kolorowy chleb na zakwasie z klitorią - Butterfly pea tea

kolorowy-chleb-na-zakwasie-z-klitoria-butterfly-pea-tea

Grzanki ze świeżym tartymi pomidorami, burratą i parmezanem

grzanki-ze-swiezym-tartymi-pomidorami-burrata-i-parmezanem

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.