W lipcowej piekarni Amber: Falzbrot - składany pszenny chleb - chrupiący zewnątrz, miękki w środku. Wybierz swoją wersję: na zakwasie lub na drożdżach. Odkryj doskonały smak pieczywa z naszej domowej piekarni.
W lipcowej piekarni Amber wypiekaliśmy lekki składany chleb o delikatnie chrupiącej skórce i wilgotnym środku. Możemy go upiec zarówno na zakwasie, jak i na drożdżach, a nocna fermentacja podnosi jego wyjątkowe walory smakowe. Przy wersji drożdżowej, gdzie chlebki wychodzą nieco mniejsze, zalecamy zmniejszyć ilość soli.
Proces formowania chleba może wydawać się nieco skomplikowany, ale zapewniam, że jest naprawdę łatwy! Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, zobacz instruktażowy filmik, który rozwieje wszelkie niepewności. Dołącz do nas w piekarni Amber i ciesz się aromatem i smakiem świeżo upieczonego chleba!
Falzbrot - przepis z bloga Marcelpaa
SKŁADNIKI
WYKONANIE
- Zakwas z mąką i wodą wyrabiamy w robocie kuchennym na niskich obrotach przez 4-5 minut.
- Następnie dodajemy sól, zwiększamy prędkość wyrabiania i wyrabiamy ciasto przez około 20 minut.
- Ciasto przekładamy do lekko natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
- Po godzinie składamy i rozciągamy ciasto raz. Naciągamy zwilżonymi dłońmi lekko jedną stronę ciasta i umieszczamy na przeciwległej krawędzi. Powtarzamy z każdej strony.
- Po następnej godzinie przykrywamy ponownie ciasto i wkładamy do lodówki na 12 godzin lub na noc.
- Po czasie wyrastania wyjmujemy ciasto z lodówki, rozciągamy i składamy po raz ostatni, a następnie pozwalamy mu odpocząć w temperaturze pokojowej przez około 2 godziny.
- Następnie ostrożnie wykładamy ciasto na posypany mąką blat i dzielimy na dwie równe części.
- Następnie delikatnie formujemy kawałki ciasta, aby lekko zaokrągliły.
- Odwracamy kawałek ciasta (gładka strona jest teraz na dole) i rozwałkowujemy/wyciągamy na zewnątrz cztery boki ciasta.
- Wycinamy małe trójkąty na czterech klapach, wewnętrzne szwy klapek smarujemy odrobiną wody, a zewnętrzne krawędzie odrobiną oleju.
- Następnie wywiercamy palcem otwór w środku kawałka ciasta i naciągamy klapy i wciskamy w wywiercony otwór, aby utworzyć kwadratowe „paczki”.
- Z resztek ciasta formujemy kulkę i umieszczamy ją na środku.
- Wycinamy kawałek papieru do pieczenia, nieco większy niż rozmiar gotowego bochenka i kładziemy go na nim.
- To samo robimy z drugim kawałkiem ciasta.
- Następnie bochenki obficie oprószamy mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 40-50 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do 250°C góra/dół razem z blachą do pieczenia.
- Na dnie piekarnika ustawiamy żaroodporną miskę z wodą.
- Kiedy ciasto wyrośnie ostrym nożem nacinamy wokół kulki ciasta i wykonujemy dwa - trzy nacięcia biegnące od środka na zewnątrz do klap.
- Zsuwamy bochenki razem z papierem do pieczenia na rozgrzaną blachę w piekarniku.
- Zmniejszamy temperaturę do 210°C i pieczemy chleb przez 20 minut.
- Po 20 minutach otwieramy na krótko drzwi piekarnika, aby para mogła się wydostać.
- Pieczemy chleb przez kolejne 30-35 minut, aż będzie zrobi się rumiany i chrupiący.
Składany chleb na blogach:
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Ogrody Babilonu
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne
Anna 2023-07-17 21:16:20
Pysznie Ci się upiekł. Ten chleb jest idealny na śniadanie lub jako dodatek do sosu czy lunchu. Dziękuję za lipcowy czas w Piekarni.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-07-17 21:23:00
To pyszne chlebki, wpasowały się właśnie idealnie na niedzielne śniadanie 🙂
Odpowiedz
Gucio 2023-07-17 22:49:06
Twój chlebek wygląda na wspaniale wypieczony i uformowany. Do kolejnego wspólnego pieczenia.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-07-17 23:03:33
Dziękuję 🙂 Do kolejnego przy piekarniku spotkania 🙂
Odpowiedz
Konwalie w kuchni 2023-07-18 09:32:57
Pięknie ci się upiekły.:)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-07-18 11:06:09
Dziękuję pięknie 🙂
Odpowiedz
Marzena 2023-07-18 11:43:20
Cudne chlebki🙂 Widzę, że wyszły idealne. Cieszę się z kolejnego wspólnego czasu.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-07-18 19:02:52
Też się cieszę 🙂 Dziękuję i pozdrawiam 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.