W lipcowej piekarni Amber: Falzbrot - składany pszenny chleb - chrupiący zewnątrz, miękki w środku. Wybierz swoją wersję: na zakwasie lub na drożdżach. Odkryj doskonały smak pieczywa z naszej domowej piekarni.

W lipcowej piekarni Amber wypiekaliśmy lekki składany chleb o delikatnie chrupiącej skórce i wilgotnym środku. Możemy go upiec zarówno na zakwasie, jak i na drożdżach, a nocna fermentacja podnosi jego wyjątkowe walory smakowe. Przy wersji drożdżowej, gdzie chlebki wychodzą nieco mniejsze, zalecamy zmniejszyć ilość soli.

Falzbrot - składany pszenny chleb - chrupiący zewnątrz i miękki w środku

Proces formowania chleba może wydawać się nieco skomplikowany, ale zapewniam, że jest naprawdę łatwy! Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, zobacz instruktażowy filmik, który rozwieje wszelkie niepewności. Dołącz do nas w piekarni Amber i ciesz się aromatem i smakiem świeżo upieczonego chleba!

Falzbrot - przepis z bloga Marcelpaa

SKŁADNIKI

  • 350 g wody (ciepła 20-25 stopni)
  • 170 g dojrzałego, mocnego zakwasu (jeśli nie masz zakwasu, użyj 5 g drożdży)
  • 60 g mąki pełnoziarnistej
  • 440 g białej mąki (mąka pszenna typ 550)
  • 12 g soli (jeśli nie masz zakwasu, użyj tylko 10 g soli)

WYKONANIE

  1. Zakwas z mąką i wodą wyrabiamy w robocie kuchennym na niskich obrotach przez 4-5 minut.
  2. Następnie dodajemy sól, zwiększamy prędkość wyrabiania i wyrabiamy ciasto przez około 20 minut.
  3. Ciasto przekładamy do lekko natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
  4. Po godzinie składamy i rozciągamy ciasto raz. Naciągamy zwilżonymi dłońmi lekko jedną stronę ciasta i umieszczamy na przeciwległej krawędzi. Powtarzamy z każdej strony.
  5. Po następnej godzinie przykrywamy ponownie ciasto i wkładamy do lodówki na 12 godzin lub na noc.
  6. Po czasie wyrastania wyjmujemy ciasto z lodówki, rozciągamy i składamy po raz ostatni, a następnie pozwalamy mu odpocząć w temperaturze pokojowej przez około 2 godziny.
  7. Następnie ostrożnie wykładamy ciasto na posypany mąką blat i dzielimy na dwie równe części.
  8. Następnie delikatnie formujemy kawałki ciasta, aby lekko zaokrągliły.
  9. Odwracamy kawałek ciasta (gładka strona jest teraz na dole) i rozwałkowujemy/wyciągamy na zewnątrz cztery boki ciasta.
  10. Wycinamy małe trójkąty na czterech klapach, wewnętrzne szwy klapek smarujemy odrobiną wody, a zewnętrzne krawędzie odrobiną oleju.
  11. Następnie wywiercamy palcem otwór w środku kawałka ciasta i naciągamy klapy i wciskamy w wywiercony otwór, aby utworzyć kwadratowe „paczki”.
  12. Z resztek ciasta formujemy kulkę i umieszczamy ją na środku.
  13. Wycinamy kawałek papieru do pieczenia, nieco większy niż rozmiar gotowego bochenka i kładziemy go na nim.
  14. To samo robimy z drugim kawałkiem ciasta.
  15. Następnie bochenki obficie oprószamy mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 40-50 minut.
  16. Piekarnik rozgrzewamy do 250°C góra/dół razem z blachą do pieczenia.
  17. Na dnie piekarnika ustawiamy żaroodporną miskę z wodą.
  18. Kiedy ciasto wyrośnie ostrym nożem nacinamy wokół kulki ciasta i wykonujemy dwa - trzy nacięcia biegnące od środka na zewnątrz do klap.
  19. Zsuwamy bochenki razem z papierem do pieczenia na rozgrzaną blachę w piekarniku.
  20. Zmniejszamy temperaturę do 210°C i pieczemy chleb przez 20 minut.
  21. Po 20 minutach otwieramy na krótko drzwi piekarnika, aby para mogła się wydostać.
  22. Pieczemy chleb przez kolejne 30-35 minut, aż będzie zrobi się rumiany i chrupiący.

Składany chleb na blogach:

Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Ogrody Babilonu
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne

Kategorie

Z KUCHNIPieczywo

Zobacz również

Chleb cytrynowo rozmarynowy - domowe pieczywo na drożdżach

chleb-cytrynowo-rozmarynowy-domowe-pieczywo-na-drozdzach

Pszenny chleb na zakwasie z mąki chlebowej i semoliny

pszenny-chleb-na-zakwasie-z-maki-chlebowej-i-semoliny

Chleb na zakwasie z jalapeño, cheddarem i szczypiorkiem

chleb-na-zakwasie-z-jalapeno-cheddarem-i-szczypiorkiem

Chleb z mąki pszennej chlebowej i orkiszowej typ 2000. Pszenny chleb na zakwasie - pomarańcze i fenkuł

chleb-z-maki-pszennej-chlebowej-i-orkiszowej-typ-2000-pszenny-chleb-na-zakwasie-pomarancze-i-fenkul

Komentarze

Anna 2023-07-17 21:16:20

Pysznie Ci się upiekł. Ten chleb jest idealny na śniadanie lub jako dodatek do sosu czy lunchu. Dziękuję za lipcowy czas w Piekarni.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-07-17 21:23:00

To pyszne chlebki, wpasowały się właśnie idealnie na niedzielne śniadanie 🙂

Odpowiedz

Gucio 2023-07-17 22:49:06

Twój chlebek wygląda na wspaniale wypieczony i uformowany. Do kolejnego wspólnego pieczenia.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-07-17 23:03:33

Dziękuję 🙂 Do kolejnego przy piekarniku spotkania 🙂

Odpowiedz

Konwalie w kuchni 2023-07-18 09:32:57

Pięknie ci się upiekły.:)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-07-18 11:06:09

Dziękuję pięknie 🙂

Odpowiedz

Marzena 2023-07-18 11:43:20

Cudne chlebki🙂 Widzę, że wyszły idealne. Cieszę się z kolejnego wspólnego czasu.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-07-18 19:02:52

Też się cieszę 🙂 Dziękuję i pozdrawiam 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.