Zielona liściasta sałatka i różowe jajka. Wiosenna sałatka - mieszanka sałat, awokado i przepiórcze jajka marynowane w buraczkach
Prosta i efektowna sałatka z buraczanymi jajami to pomysł na danie wielkanocne i nie tylko. Marynowane jaja możemy dodać do sałatki z rukoli, roszponki, szpinaku.
Przyrządzenie sałatki zajmuje kilka minut, wystarczy tylko odpowiednio wcześniej przygotować jajka. Taka wielkanocna sałatka to idealny pomysł, aby na świątecznym stole pojawiło się danie szybkie, zdrowe i kolorowe .
SKŁADNIKI
CZERWONE JAJKA
SAŁATKA
WYKONANIE
- Wyszorowane buraki obieramy, wyciskamy z nich sok.
- Świeży sok możemy zastąpić np. zakwasem buraczanym.
- Sok mieszamy z octem jabłkowym, taką mieszaniną zalewamy obrane ze skorupek jajka.
- Jaja zalane sokiem odstawiamy do lodówki na około 1-2 godzin.
- Następnie odcedzamy jaja, soku nie wylewamy, możemy go wykorzystać np. do barszczu ukraińskiego.
- Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę kroimy na cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny.
- Obraną szalotkę kroimy w piórka.
- Na półmisek wykładamy umyte i obsuszone zielone liście, skrapiamy resztą soku z cytryny.
- Pomiędzy liście układamy pokrojone awokado, posypujemy posiekaną szalotką, dekorujemy połówkami czerwonych jajek.
- Całość doprawiamy solą, pieprzem, polewamy olejem lnianym i posypujemy nasionami czarnuszki.
- Sałatkę podajemy od razu, kiedy wszystkie składniki są świeże i jędrne.
PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ
- Do sałatki zabarwiłam jajka przepiórcze, ale tak samo możemy zabarwić kurze jajka.
- Do sałatki wykorzystałam mix sałat, gdzie jednym ze składników był mangold czerwony.
- Co to jest mangold czerwony? To buraczki liściowe, odmiana buraka zwyczajnego, którą uprawia się właśnie dla liści.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.