Zielona liściasta sałatka i różowe jajka. Wiosenna sałatka - mieszanka sałat, awokado i przepiórcze jajka marynowane w buraczkach
Prosta i efektowna sałatka z buraczanymi jajami to pomysł na danie wielkanocne i nie tylko. Marynowane jaja możemy dodać do sałatki z rukoli, roszponki, szpinaku.
Przyrządzenie sałatki zajmuje kilka minut, wystarczy tylko odpowiednio wcześniej przygotować jajka. Taka wielkanocna sałatka to idealny pomysł, aby na świątecznym stole pojawiło się danie szybkie, zdrowe i kolorowe .
![](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/04/sałatka-jaja-przepiórcze-w-burakach-mangold-czerwony.jpg)
SKŁADNIKI
CZERWONE JAJKA
- 12 sztuk ugotowanych jaj przepiórczych
- 500 g buraków na sok - potrzebujemy około 250-300ml soku
- 1 łyżka octu jabłkowego
SAŁATKA
- 2-3 garście zielonych liści: rukola, roszponka, szpinak, mangold czerwony, sałata zielona, radicchio...
- 1 awokado
- 1 szalotka
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki oleju lnianego
- sól
- pieprz
WYKONANIE
- Wyszorowane buraki obieramy, wyciskamy z nich sok.
- Świeży sok możemy zastąpić np. zakwasem buraczanym.
- Sok mieszamy z octem jabłkowym, taką mieszaniną zalewamy obrane ze skorupek jajka.
- Jaja zalane sokiem odstawiamy do lodówki na około 1-2 godzin.
- Następnie odcedzamy jaja, soku nie wylewamy, możemy go wykorzystać np. do barszczu ukraińskiego.
- Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę kroimy na cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny.
- Obraną szalotkę kroimy w piórka.
- Na półmisek wykładamy umyte i obsuszone zielone liście, skrapiamy resztą soku z cytryny.
- Pomiędzy liście układamy pokrojone awokado, posypujemy posiekaną szalotką, dekorujemy połówkami czerwonych jajek.
- Całość doprawiamy solą, pieprzem, polewamy olejem lnianym i posypujemy nasionami czarnuszki.
- Sałatkę podajemy od razu, kiedy wszystkie składniki są świeże i jędrne.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Do sałatki zabarwiłam jajka przepiórcze, ale tak samo możemy zabarwić kurze jajka.
- Do sałatki wykorzystałam mix sałat, gdzie jednym ze składników był mangold czerwony.
- Co to jest mangold czerwony? To buraczki liściowe, odmiana buraka zwyczajnego, którą uprawia się właśnie dla liści.
Tagi
śniadaniekolacjaświętaprzekąskasałatkarukolasałatajaja przepiórczeroszponkajajkaburaczkiWielkanocmangoldmarzecwiosnaZobacz również
Sałatka z młodych liści z serem feta mango i granatem
![salatka-z-mlodych-lisci-z-serem-feta-mango-i-granatem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/06/salatka-mango-ser-feta-zielone-salaty.webp)
Wiosenna sałatka z niebieskimi jajkami
![wiosenna-salatka-z-niebieskimi-jajkami](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/03/IMG_3915-5-960x1440.webp)
Galareta Wielkanocna Baba z kurczaka i indyka
![galareta-wielkanocna-baba-z-kurczaka-i-indyka](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/04/galareta-baba-wielkanocna-z-kurczaka-i-indyka.jpg)
Jaja z musem z awokado i pieprzycą siewną, czyli rzeżuchą
![jaja-z-musem-z-awokado-i-pieprzyca-siewna-czyli-rzezucha](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/04/jaja-z-awokada-i-rzezucha.jpg)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.