Wiosenna sałatka - jajka przepiórcze marynowane w buraczkach

Zielona liściasta sałatka i różowe jajka. Wiosenna sałatka - mieszanka sałat, awokado i przepiórcze jajka marynowane w buraczkach

Prosta i efektowna sałatka z buraczanymi jajami to pomysł na danie wielkanocne i nie tylko. Marynowane jaja możemy dodać do sałatki z rukoli, roszponki, szpinaku.
Przyrządzenie sałatki zajmuje kilka minut, wystarczy tylko odpowiednio wcześniej przygotować jajka. Taka wielkanocna sałatka to idealny pomysł, aby na świątecznym stole pojawiło się danie szybkie, zdrowe i kolorowe .


SKŁADNIKI

CZERWONE JAJKA

  • 12 sztuk ugotowanych jaj przepiórczych
  • 500 g buraków na sok - potrzebujemy około 250-300ml soku
  • 1 łyżka octu jabłkowego

SAŁATKA

  • 2-3 garście zielonych liści: rukola, roszponka, szpinak, mangold czerwony, sałata zielona, radicchio...
  • 1 awokado
  • 1 szalotka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • sól
  • pieprz

WYKONANIE

  1. Wyszorowane buraki obieramy, wyciskamy z nich sok.
  2. Świeży sok możemy zastąpić np. zakwasem buraczanym.
  3. Sok mieszamy z octem jabłkowym, taką mieszaniną zalewamy obrane ze skorupek jajka.
  4. Jaja zalane sokiem odstawiamy do lodówki na około 1-2 godzin.
  5. Następnie odcedzamy jaja, soku nie wylewamy, możemy go wykorzystać np. do barszczu ukraińskiego.
  6. Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę kroimy na cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny.
  7. Obraną szalotkę kroimy w piórka.
  8. Na półmisek wykładamy umyte i obsuszone zielone liście, skrapiamy resztą soku z cytryny.
  9. Pomiędzy liście układamy pokrojone awokado, posypujemy posiekaną szalotką, dekorujemy połówkami czerwonych jajek.
  10. Całość doprawiamy solą, pieprzem, polewamy olejem lnianym i posypujemy nasionami czarnuszki.
  11. Sałatkę podajemy od razu, kiedy wszystkie składniki są świeże i jędrne.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Do sałatki zabarwiłam jajka przepiórcze, ale tak samo możemy zabarwić kurze jajka.
  • Do sałatki wykorzystałam mix sałat, gdzie jednym ze składników był mangold czerwony.
  • Co to jest mangold czerwony? To buraczki liściowe, odmiana buraka zwyczajnego, którą uprawia się właśnie dla liści.

Zobacz również

Wiosenna sałatka z niebieskimi jajkami

wiosenna-salatka-z-niebieskimi-jajkami

Śniadaniowa sałatka z awokado, rukolą i jajami z zatarem

sniadaniowa-salatka-z-awokado-rukola-i-jajami-z-zatarem

Jaja z musem z awokado i pieprzycą siewną, czyli rzeżuchą

jaja-z-musem-z-awokado-i-pieprzyca-siewna-czyli-rzezucha

Sałatka z awokado zapieczonym z łososiem i jajkiem

salatka-z-awokado-zapieczonym-z-lososiem-i-jajkiem

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.