Ukryj menu
sylwester

Sprawdzone przepisy:

sylwester

Sałatka z makaronu z cukinii i makaronu ryżowego podana z pomidorkami i halloumi

SKŁADNIKIWYKONANIEKOMENTARZE

Sałatka z makaronu z cukinii i makaronu ryżowego podana z pomidorkami i halloumi

Lubicie kuchenne gadżety? Ja bardzo i odkąd kupiłam spiralizer, często przygotowuję taki szybki makaron z cukinii. Tym razem makaron z cukinii wystąpi w duecie z innym makaronem, a mianowicie z makaronem ryżowym. Aby nadać makaronom charakteru wymieszałam je z sosem przygotowanym na bazie bazyliowego pesto i podałam z pomidorkami i grillowanym serem halloumi.


SKŁADNIKI

1 cukinia (około 250 g)

opakowanie makaronu ryżowego (200 g)

3 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki pesto z bazylii

3 łyżki soku z cytryny

sól

pieprz

200 g ser halloumi

250 g pomidorków koktajlowych

garść lisków bazylii

WYKONANIE

Cukinię myjemy i kroimy na "makaron" za pomocą spiralizera, temperówki lub obieraczki do julienne. Pomidorki myjemy i przekrawamy na pół. 2 łyżki oliwy z oliwek mieszamy z pesto, sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.

Makaron ryżowy przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Przecedzony i ostudzony mieszamy razem z makaronem z cukinii i z sosem z pesto.

Ser halloumi obsmażamy tuż przed podaniem dania, ponieważ po ostygnięciu robi się twardy i gumowaty. Halloumi kroimy w cienkie plastry i obsmażamy na oliwie z obu stron na złoty kolor.

Rozkładamy makarony na dwa talerze, obkładamy pomidorkami koktajlowymi, usmażonym serem halloumi i listkami bazylii.

Smacznego!

Zobacz również

Spaghetti z cukinii z pomidorkami, mozzarellą, pesto i jogurtem

spaghetti-z-cukinii-z-pomidorkami-mozzarella-pesto-i-jogurtem

Hummus bazyliowy

hummus-bazyliowy

Sałatka z pomidorów z granatem, szalotką, ziołami i mini mozzarellą

salatka-z-pomidorow-z-granatem-szalotka-ziolami-i-mini-mozzarella

Wegetariański tadżin (tagine, tajine, tażin) dyniowo - cieciorkowo

wegetarianski-tadzin-tagine-tajine-tazin-dyniowo-cieciorkowo

Komentarze

Agnieszka 2022-07-15 14:47:24

Muszę wypróbować ten przepis. Pomidorki, cukinia, to musi być dobre :) Mam do Pani jedno pytanie. Z jakiej firmy używa Pani sera halloumi, że wychodzą całe kawałki ładnie podsmażone? Kiedyś do sałatki użyłam halloumi(Krasnystaw), ale zamiast się podsmażyć, to się rozpłyną i przywarł do patelni pomimo dodania odrobiny oliwy lub masła. Nie wiem czy coś źle zrobiłam, czy ser był do niczego.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-07-17 22:16:33

Najczęściej kupuję halloumi w lidlu

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.