Kavala to przepyszne, chrupiące migdałowe ciasteczka w kształcie półksiężyców. Ponoć  słodkości te dotarły do Grecji w 1913 roku razem z uchodźcami z Turcji, dlatego teraz są tak bardzo popularne zarówno w Grecji, jak i w Turcji.
Tureckie, maślane ciasteczka z kawałkami migdałów idealnie smakują podane z herbatą po turecku, czyli parzoną w specjalnym podwójnym imbryczku nazywanym çaydanlık. Taki imbryczek, herbatę, szklaneczki oraz migdały znajdziecie w Tureckim Sklepie.

Składniki

200 g mąki migdałowej*

300 g mąki

150 g cukru pudru + cukier puder do oprószenia upieczonych ciastek

1 jajko

250 g masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

100 g migdałów (ze skórką lub bez)

Wykonanie

Mąkę migdałową i mąkę pszenna podgrzewamy na suchej patelni, na średnim ogniu, stale mieszając. Podgrzewamy do czasu, aż mąka lekko zmieni kolor z białego na jasnobeżowy, studzimy.

Migdały siekamy, nie za drobno, aby kawałki były wyczuwalne w ciasteczkach i również prażymy na suchej patelni.

Do przestudzonej mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder i posiekane migdały, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy miękkie masło, rozkłócone jajko i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto przekładamy na stolnicę i dłońmi formujemy placek o grubości około 1 cm. Za pomocą szklanki wycinamy kółka, a następnie z kółek półksiężyce.


Wycięte ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C przez około 15 - 20 minut. Ciastka oprószamy pierwszy raz cukrem pudrem kiedy są jeszcze gorące oraz drugi raz kiedy przestygną.

Smacznego!

*Mąkę migdałową możemy kupić gotową, albo zmielić obrane ze skórki migdały.

Zobacz również

Dolmades, czyli małe gołąbki nadziewane ryżem i mięsem

dolmades-czyli-male-golabki-faszerowane-ryzem-i-miesem

Siga Siga Smak Grecji na Twoim talerzu - Sabina Francuz

siga-siga-smak-grecji-na-twoim-talerzu-sabina-francuz

Kruche herbaciane ciasteczka z rooibos, pomarańczami i czekoladą

kruche-herbaciane-ciasteczka-z-rooibos-pomaranczami-i-czekolada

Grecka sałatka z truskawkami, sałatą i serem feta

grecka-salatka-z-truskawkami-salata-i-serem-feta

Komentarze

Biała 2019-12-27 18:01:10

Ciasteczka wywołują ślinotok a oczy cieszą piękne spodeczki falujące jak spódniczka.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-12-28 12:35:50

Ciasteczka są przepyszne, a spodeczki faktycznie falujące jak spódniczki "wirujących derwiszów" 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.