Ogórecznik lekarski to urocza roślina ogrodowa z pięknymi, małymi, niebieskimi kwiatami. Jest to roślina przyprawowa, lecznicza i ozdobna. Jadalne są kwiaty i młode liście, a smakiem i zapachem przypominają ogórki.

Ogórecznik to stare zioło, znane przynajmniej od czasów rzymskich. W cesarstwie rzymskim jego kwiaty i liście dodawano żołnierzom przed bitwą do wina, co pobudzać miało ich waleczność. To właśnie z legionami rzymskimi ogórecznik zawędrował do Europy Północnej.*

Ogórecznik warto uprawiać w przydomowych ogródkach, jako zioło kulinarne ale również dlatego, że pszczoły uwielbiają kwiaty, dając doskonały miód.

Składniki

kilka młodych lisków ogórecznika lekarskiego

1 łyżka masła

3 jaja

szczypior

kwiaty ogórecznika do dekoracji

sól, pieprz

Wykonanie

Liście ogórecznika myjemy, suszymy i kroimy w cienkie paski. Na patelnię wrzucamy masło, rozpuszczamy je, aż zacznie się pienić. Dodajemy posiekane liście ogórecznika i smażymy około 2 - 3 minut. Następnie wbijamy na patelnię jajka, doprawiamy solą i pieprzem i delikatnie mieszamy. Smażymy jajecznicę do czasu uzyskania ulubionej konsystencji. Zdejmujemy patelnię z ognia, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i dekorujemy jadalnymi kwiatami ogórecznika. Podajemy od razu, na talerzyku lub zajadamy bezpośrednio z patelni.

Smacznego!

* https://atlas.roslin.pl/

Zobacz również

Jajecznica z jarmużem na grzankach

jajecznica-z-jarmuzem-na-grzankach

Sałatka śledziowa z pieczonymi ziemniakami

salatka-sledziowa-z-pieczonymi-ziemniakami

Pieczony naleśnik czyli Dutch Baby

pieczony-nalesnik-czyli-dutch-baby

Śniadanie lub deser - jogurt z pieczonymi śliwkami i granolą

sniadanie-lub-deser-jogurt-z-pieczonymi-sliwkami-i-granola

Komentarze

Kamila 2018-07-13 12:34:29

Ciekawy pomysł na zrobienie jajecznicy- zwykłe danie podane z klasą, super :)
Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-07-17 11:43:38

Latem jest tyle pięknych i jadalnych kwiatów w ogrodzie, że nawet proste danie ozdobione kwiatami wygląda królewsko 😉

Odpowiedz

Pati 2018-07-13 17:55:46

Ciekawa jestem takiego smaku

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.