Jajecznica z ogórecznikiem lekarskim

Jajecznica z ogórecznikiem lekarskim. Wiosenna jajecznica na śniadanie

Ogórecznik lekarski to urocza roślina ogrodowa z pięknymi, małymi, niebieskimi kwiatami. Jest to roślina przyprawowa, lecznicza i ozdobna. Jadalne są kwiaty i młode liście, a smakiem i zapachem przypominają ogórki.

Ogórecznik to stare zioło, znane przynajmniej od czasów rzymskich. W cesarstwie rzymskim jego kwiaty i liście dodawano żołnierzom przed bitwą do wina, co pobudzać miało ich waleczność. To właśnie z legionami rzymskimi ogórecznik zawędrował do Europy Północnej.*

Ogórecznik warto uprawiać w przydomowych ogródkach, jako zioło kulinarne ale również dlatego, że pszczoły uwielbiają kwiaty, dając doskonały miód.


SKŁADNIKI

  • kilka młodych lisków ogórecznika lekarskiego
  • 1 łyżka masła
  • 3 jaja
  • szczypior
  • kwiaty ogórecznika do dekoracji
  • sól, pieprz

WYKONANIE

Liście ogórecznika myjemy, suszymy i kroimy w cienkie paski. Na patelnię wrzucamy masło, rozpuszczamy je, aż zacznie się pienić. Dodajemy posiekane liście ogórecznika i smażymy około 2 - 3 minut. Następnie wbijamy na patelnię jajka, doprawiamy solą i pieprzem i delikatnie mieszamy. Smażymy jajecznicę do czasu uzyskania ulubionej konsystencji. Zdejmujemy patelnię z ognia, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i dekorujemy jadalnymi kwiatami ogórecznika. Podajemy od razu, na talerzyku lub zajadamy bezpośrednio z patelni.

Smacznego!

* https://atlas.roslin.pl/

Zobacz również

Walentynki i śniadanie od serca

walentynki-i-sniadanie-od-serca

Zielona oliwa - olej ziołowy: szczypiorkowy, pietruszkowy, bazyliowy, kolendrowy

zielona-oliwa-olej-ziolowy-szczypiorkowy-pietruszkowy-bazyliowy-kolendrowy

Jajka faszerowane w skorupkach z grzybami i ziołami

jajka-faszerowane-w-skorupkach-z-grzybami-i-ziolami

Sałata rzymska z ziołami i limonkowo sezamowym dressingiem z syropem klonowym

salata-rzymska-z-ziolami-i-limonkowo-sezamowym-dressingiem-z-syropem-klonowym

Komentarze

Kamila 2018-07-13 12:34:29

Ciekawy pomysł na zrobienie jajecznicy- zwykłe danie podane z klasą, super :)
Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-07-17 11:43:38

Latem jest tyle pięknych i jadalnych kwiatów w ogrodzie, że nawet proste danie ozdobione kwiatami wygląda królewsko 😉

Odpowiedz

Pati 2018-07-13 17:55:46

Ciekawa jestem takiego smaku

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.