![](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/07/jajecznica-z-ogórecznikiem-595x856.jpg)
Ogórecznik lekarski to urocza roślina ogrodowa z pięknymi, małymi, niebieskimi kwiatami. Jest to roślina przyprawowa, lecznicza i ozdobna. Jadalne są kwiaty i młode liście, a smakiem i zapachem przypominają ogórki.
Ogórecznik to stare zioło, znane przynajmniej od czasów rzymskich. W cesarstwie rzymskim jego kwiaty i liście dodawano żołnierzom przed bitwą do wina, co pobudzać miało ich waleczność. To właśnie z legionami rzymskimi ogórecznik zawędrował do Europy Północnej.*
Ogórecznik warto uprawiać w przydomowych ogródkach, jako zioło kulinarne ale również dlatego, że pszczoły uwielbiają kwiaty, dając doskonały miód.
SKŁADNIKI
kilka młodych lisków ogórecznika lekarskiego
1 łyżka masła
3 jaja
szczypior
kwiaty ogórecznika do dekoracji
sól, pieprz
WYKONANIE
Liście ogórecznika myjemy, suszymy i kroimy w cienkie paski. Na patelnię wrzucamy masło, rozpuszczamy je, aż zacznie się pienić. Dodajemy posiekane liście ogórecznika i smażymy około 2 - 3 minut. Następnie wbijamy na patelnię jajka, doprawiamy solą i pieprzem i delikatnie mieszamy. Smażymy jajecznicę do czasu uzyskania ulubionej konsystencji. Zdejmujemy patelnię z ognia, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i dekorujemy jadalnymi kwiatami ogórecznika. Podajemy od razu, na talerzyku lub zajadamy bezpośrednio z patelni.
Smacznego!
* https://atlas.roslin.pl/
Tagi
śniadaniejajaszczypiorekjadalne kwiatykolorowe śniadanieszczypiorkwiatyjajkajajecznicaziołamasłoogórecznikZobacz również
Śniadaniowa sałatka z awokado, rukolą i jajami z zatarem
![sniadaniowa-salatka-z-awokado-rukola-i-jajami-z-zatarem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/05/salatka-z-jajkami-po-palestynsku.jpg)
Jajecznica z jarmużem na grzankach
![jajecznica-z-jarmuzem-na-grzankach](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/04/jajecznica-z-jarmużem-595x858.jpg)
Sałatka śledziowa z pieczonymi ziemniakami
![salatka-sledziowa-z-pieczonymi-ziemniakami](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/11/Śledzie-i-ziemniaki.jpg)
Sałatka z młodych liści z serem feta mango i granatem
![salatka-z-mlodych-lisci-z-serem-feta-mango-i-granatem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/06/salatka-mango-ser-feta-zielone-salaty.webp)
Kamila 2018-07-13 12:34:29
Ciekawy pomysł na zrobienie jajecznicy- zwykłe danie podane z klasą, super :)
Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2018-07-17 11:43:38
Latem jest tyle pięknych i jadalnych kwiatów w ogrodzie, że nawet proste danie ozdobione kwiatami wygląda królewsko 😉
Odpowiedz
Pati 2018-07-13 17:55:46
Ciekawa jestem takiego smaku
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.