Jajecznica z ogórecznikiem lekarskim. Wiosenna jajecznica na śniadanie
Ogórecznik lekarski to urocza roślina ogrodowa z pięknymi, małymi, niebieskimi kwiatami. Jest to roślina przyprawowa, lecznicza i ozdobna. Jadalne są kwiaty i młode liście, a smakiem i zapachem przypominają ogórki.
Ogórecznik to stare zioło, znane przynajmniej od czasów rzymskich. W cesarstwie rzymskim jego kwiaty i liście dodawano żołnierzom przed bitwą do wina, co pobudzać miało ich waleczność. To właśnie z legionami rzymskimi ogórecznik zawędrował do Europy Północnej.*
Ogórecznik warto uprawiać w przydomowych ogródkach, jako zioło kulinarne ale również dlatego, że pszczoły uwielbiają kwiaty, dając doskonały miód.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
Liście ogórecznika myjemy, suszymy i kroimy w cienkie paski. Na patelnię wrzucamy masło, rozpuszczamy je, aż zacznie się pienić. Dodajemy posiekane liście ogórecznika i smażymy około 2 - 3 minut. Następnie wbijamy na patelnię jajka, doprawiamy solą i pieprzem i delikatnie mieszamy. Smażymy jajecznicę do czasu uzyskania ulubionej konsystencji. Zdejmujemy patelnię z ognia, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i dekorujemy jadalnymi kwiatami ogórecznika. Podajemy od razu, na talerzyku lub zajadamy bezpośrednio z patelni.
Smacznego!
* https://atlas.roslin.pl/
Kamila 2018-07-13 12:34:29
Ciekawy pomysł na zrobienie jajecznicy- zwykłe danie podane z klasą, super :)
Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2018-07-17 11:43:38
Latem jest tyle pięknych i jadalnych kwiatów w ogrodzie, że nawet proste danie ozdobione kwiatami wygląda królewsko 😉
Odpowiedz
Pati 2018-07-13 17:55:46
Ciekawa jestem takiego smaku
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.